Operasyonda, altın 'Kibele Tanrıcası' tacı, Truva savaşlarında kullanılan 3 bin yıllık 'Aşil' kılıcı ve Büyük İskender'in Hindistan seferi anısına yaptırdığı bronz büstü ele geçirildi. Operasyonlarda toplam 26 bin 456 adet tarihi eser ele geçirildi. Miktar olarak yapılan bu operasyon dünya rekorunu da kırdı.

İstanbul Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Düzce'de tarihi eser kaçakçılığı yapan 6 kişiyi suçüstü yakaladı. Zanlıların sorgusundan, Uluslar arası tarihi eser kaçakçılık çetesinin üyeleri olduğu belirlendi. Bunun üzerine İstanbul İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan titiz bir çalışma yürütülmesi talimatını verdi.

4 İLDE EŞ ZAMANLI OPERASYON DÜZENLENDİ

Türkiye'nin planlı yapılan en büyük tarihi eser operasyonu “Zeus” için düğmeye basıldı. İstanbul, Kars, Rize ve Çanakkale'de düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda, aralarında, Kapalıçarsı'da esnaf ve işadamlarının da bulunduğu 7 kişi daha gözaltına alındı.

26 BİN 456 ADET TARİHİ ESER ELE GEÇİRİLDİ

Yapılan operasyonlarda, neredeyse antik her döneme ait 26 bin 456 adet tarihi eser ele geçirildi. Yakalanan tarihi eserler sayı miktarı olarak Türkiye Cumhuriyeti döneminden tek seferde yakalanan rekor sayı olarak kayıtlara geçti.

POLİS VE ARKEOLOGLAR ESERLERİ 3 GÜNDE SAYABİLDİ

Yapılan operasyonlarda ele geçirilen tarihi eserlerin çokluğu nedeniyle yüzlerce polis ve arkeologlar tarihi eserleri ancak 3 günde sayarak tasnifleyebildi.

AŞİL'İN KILICI, BÜYÜK İSKENDER'İN BÜSTÜ VE ANADOLU KRALİÇESİ'NİN ALTIN TACI VAR

Ele geçirilen tarihi eserler arasında, Hellenistik döneme ait Tanrı Helios'un betimlendiği paha biçilemez altın kraliçe tacı, Büyük İskender'in Hindistan seferine hitaben yapılan doğu kökenli heykel büstü, Yunan mitolojisinde yer alan tanrı Hermes heykeli, Hitit kökenli tanrıça heykeli, Mısır kökenli heykeller ve heykelcikler, Miken kültürüne ait Kral kılıcı ve islami dönemlere ait törensel kılıçlar, pişmiş toprak ve bronz kandil örnekleri, Finike tipi gözyaşı şişeleri ve cam bilezikler, yüzükler, Urartı kültürüne ait uçları hayvan figürlü, bronz bilezikler, İslami dönem kitabeler ve benzeri dönem tarihi eserleri ele geçirildi.

TRUVA'DAKİ KILICIN AYNI

Ele geçirilenler arasında Miken kültürüne ait Miken kılıcı da bulunuyor. Truva savaşları sırasında 'Aşil'in kullandığı kılıç ile aynı olduğu öğrenildi.

TESBİHÇİ OPERASYON VİDEOSUNUN BAŞINDAKİ ARAMA YAPILAN YER

Tarihi eser baronu tesbihçi çıktı

Zeus” operasyonunda 26 bin 456 tarihi esere el konulurken, Türkiye çapında toplanan tüm tarihi eserlerin İstanbul Kapalıçarşı'da bulunan bir tespihçiye getirildiği belirlendi. Burada toplanan eserlerin daha sonra yurt dışındaki müzayedelere gönderildiği tespit edildi.

İstanbul Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Türkiye'nin en büyük tarihi eser kaçakçılık çetesine karşı “Zeus” operasyonu düzenledi. Tarihi eser kaçakçılık çetesinin toplayıcılar ve satıcılar diye iki bölümden oluştuğu belirlendi.

Türkiye'nin dört bir yanındaki tarihi eser niteliğindeki eserleri toplayan il sorumlularının, bu eserleri İstanbul Kapalıçarşı'da bulunan tesbihçiye getirdikleri tespit edildi.

TARİHİ ESER BARONU TESBİHÇİ 3 AY TAKİP EDİLDİ

Kapalıçarşı'daki dar bir sokakta tespih satıcısı görünümlü işyerinin tarihi eser kaçakçılığının da ana merkezi olduğu belirlendi. Bunun üzerine buraya teknik ve fiziki takip çalışması başlatıldı.

ARAP TURİST KILIĞINDA TAKİP YAPILDI

Tesbih dükkanının bulunduğu sokağın çok dar olması teknik takip çalışmasının yapılmasını zorlaştırdı. Bunun üzerine sivil kadın ve erkek polisler, kendilerine Arap turist görünümü vererek, sarıklı ve peçeli bir şekilde tespih dükkanını takip etmeye devam etti.

Sonunda Türkiye'deki tüm illerden toplanan tarihi eserlerin Kapalıçarşı'daki bu tespih dükkanında toplandığı belirlendi.

KURYELERLE YURT DIŞINA GÖTÜRÜYORLARMIŞ

Tesbih dükkanında tasniflenen eserlerin, fotoğraflanarak tüm dünya çapındaki müzayede ve tarihi eserlerle ilgilenen kişilere gönderildiği, müşterilerle para konusunda anlaşıldıktan sonra özel tarihi eser kuryeleriyle çok nadide tarihi eserlerin yurt dışına çıkarıldığı belirlendi.

İŞTE EN NADİDE TARİHİ ESERLER

Miken Kılıcı: Operasyonda, Truva savaşlarında kullanılan 3 bin yıllık 'Miken' kültürüne ait kral kılıcı da bulundu.

Anadolu Kraliçesi'nin altın tacı: Hellenistik döneme ait Tanrı Helios'un betinlendiği paha biçilemez altın kraliçe tacı da bulundu.

Büyük İskender Büstü: Ele geçirilenler arasında, Büyük İskender'in Hindistan seferine hitaben yapılan doğu kökenli heykel büstü de bulunuyor.

Diğer önemli eserler şöyle:

Yunan mitolojisinde yer alan tanrı Hermes heykeli, Hitit kökenli tanrıça heykeli, Mısır kökenli heykeller ve heykelcikler, islami dönemlere ait törensel kılıçlar, pişmiş toprak ve bronz kandil örnekleri, Finike tipi gözyaşı şişeleri ve cam bilezikler, yüzükler, Urartı kültürüne ait uçları hayvan figürlü, bronz bilezikler, İslami dönem kitabeler ve benzeri dönem tarihi eserleri ele geçirildi.