Bu ay işlenen kadın cinayetlerinin 7’si şüpheli ölüm olarak kaydedilirken, 29 kadının neden öldürüldüğü tespit edilemedi, 3’ü ekonomik bahaneyle, 10’u boşanmak istemesi, ayrılmak istemesi, arkadaşlık isteğini reddetmesi gibi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor.

Kadınlar kimler tarafından öldürüldü?

Ağustos ayında öldürülen 49 kadının 8’inin kim tarafından öldürüldüğü tespit edilemedi, 14’ü evli oldukları erkek, 8’i tanıdık/akraba, 7’si birlikte olduğu erkek, 3’ü eskiden birlikte olduğu ve ayrıldığı erkek, 2’si babası, 2’si eskiden evli olduğu ve boşandığı erkek, 2’si kardeşi, 2’si oğlu ve 1’i de üvey oğlu tarafından öldürülmüştür.

Kadınlar en çok ateşli silahlarla öldürüldü

25’i ateşli silahlarla, 12’si kesici aletle, 3’ü düşerek, 2’si boğularak, 1’i darp edilerek, 1’i ilaçla ve 1’i de sert bir cisimle vurularak öldürüldü. Ve ne yazık ki 4’ünün nasıl öldürüldüğü tespit edilememiştir.

Kadınlar çoğunlukla evlerinde öldürüldü

Kadınların 26’sı evinde, 2’si yolda, 2’si hastanede, 1’i işyerinde, 1’i kafede, 1’i eğlence mekanında, 1’i parkta, 1’i arabada ve 6’sı sokak ortasında öldürülmüştür. Öldürülen kadınların 1’i baraj gölünde ve 1’i de arazide cansız bedenleri bulundu. 6 kadının nerede öldürüldüğü tespit edilememiştir.

Kadınların çalışma durumu hala tespit edilemiyor

Kadınların çalışma durumlarını tespit etmek ise çok zor. Önemli olan bu verinin de basın mensupları tarafından dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz. Ulaşılabilen veriye göre kadınların 7’si bir işyerinde çalışıyor, 2’si çalışmıyor ve 40 kadının çalışma durumu bilinememektedir.

Birbirinden farklı bölgelerde ve illerde kadınlar öldürülüyor ve kadınlar öldürülmediği şehirler istiyor.

6284 ve sonuçları

Ağustos ayında öldürülen kadınların 34’ünün koruma kararının olup olmadığı bilinmezken; 13 kadının herhangi bir uzaklaştırma veya koruma kararı bulunmamaktadır.

Şiddet uygulayanlara uzaklaştırma, yakın koruma gibi birçok tedbiri düzenleyen; kadınları maddi olarak güçlendirmekten kimlik değiştirmeye birçok hak tanıyan ve kadın örgütlerinin yıllarca süren mücadelesi sonucu yürürlüğe giren 6284 sayılı kanun etkin uygulandığı takdirde kadınları koruyor.

Bursa’da yaşayan 45 yaşındaki Esengül T., evli olduğu erkek tarafından evinde ateşli silah ile vuruldu.

Gaziantep’te yeni doğum yapan 28 yaşındaki G.Y., şiddet gördüğü, 6 aydır ayrı yaşadığı ve 3 ay önce boşanma davası açtığı erkek A.Y. tarafından boşanma isteği bahane edilerek hastane odasında kesici alet ile yaralandı. A.Y. yakalandıktan sonra yaraladığı kadın için ‘öldü mü’ diye sordu.

Antalya’da yaşayan Serpil Ü., birlikte olduğu erkek Ali Y. Tarafından demir çubukla bayılıncaya kadar darp edildi. Saldırgan Ali Y. “Başıma demir çubukla vurdu. Çok sinirlendim ben de dövdüm” dedi.

İstanbul’da Mukaddes D., hakkında uzaklaştırma kararı bulunan eskiden evli olduğu erkek tarafından sokak ortasında silahlı saldırıya uğradı.

Malatya'da 23 yaşındaki Kader K. boşanma aşamasında olduğu erkek E.K. tarafından ateşli silahla sokak ortasında vurularak yaralandı.

Zonguldak'ta yaşayan Leyla Köse, akrabası olan Savaş Orhan Köse tarafından baltayla saldırıya uğrayarak ağır yaralanmıştı. Saldırganın tutuklanmasıyla birlikte şikayetini geri çekmesi için Leyla Köse tehdit edilmeye başlandı.

Mart ayında boşanmak istediği erkek Eren Erdoğan tarafından ateşli silahla öldürülen 22 yaşındaki Fatma Erdoğan’ın öldürülmeden 15 dakika önce polisi arayıp “davalık olduğum eşim beni esir tutuyor” şeklinde yardım istediği ortaya çıktı.

Emine Bulut’un öldürülmesinin ardından, Denizli'de 23 yaşındaki Hafize K. boşanmak için mahkemeye başvurmasının ardından evli olduğu Uğur K. tarafından sokak ortasında 4 yaşındaki kızlarının önünde boğazından bıçaklandı. Hafize, yaşam mücadelesi veriyor.

Antalya'da 7 aylık hamile Zehra Ç. evli olduğu erkek cezaevi firarisi Murat Ç. tarafından bıçaklanarak ağır yaralandı. Murat Ç. tutuklandı. Zehra Ç. ile 7 aylık bebeği yaşam mücadelesi veriyor.

Konya'da yaşayan 3 çocuk annesi 37 yaşındaki Tuba Erkol, öldürülmeden 4 gün önce kendisine şiddet uygulayan eşi hakkında şikayetçi olup, evden uzaklaştırma kararı aldırmıştı. Tuba Erkol, evli olduğu erkek Bekir Erkol tarafından evde çocuklarının gözleri önünde 20 yerinden bıçaklanarak öldürüldü.

Elazığ'da 48 yaşındaki 3 çocuk annesi Kabire Atamaz, 20 Ağustos günü evinin önünde ölü bulunmuştu. Yapılan inceleme sonucunda kendisini öldürmekle tehdit ettiği için hakkında defalarca şikayetçi olduğu ve 2 kere uzaklaştırma kararı aldırma talebinde bulunduğu patronu Ömer Cankara tarafından öldürüldü.

Ankara'da yaşayan 2 çocuk annesi 48 yaşındaki Fatma Hülya Yıldız, şiddet gördüğü evli olduğu erkek Mehmet Nevzat Yıldız’dan ayrılmak için boşanma davası açıp, uzaklaştırma ve koruma kararı aldırdı. 6284 sayılı kanun etkin kullanılmadığı için uzaklaştırma ve koruma kararlarına rağmen eve gelen Mehmet Nevzat Yıldız, Fatma Fatma Hülya Yıldız'ı başına poşet geçirerek boğdu, boğazını kesti ve darp ederek öldürdü. Bu ay 6284 etkin uygulansaydı, kadınlar yaşıyor, çocuklar da annesiz kalmayacaktı. Öldürülen kadınların 13‘ünün çocuğu vardı.