TÜRK SİNEMASI’NIN ANI DEFTERİ

Hülya Koçyiğit programında Sami Şekeroğlu’nu ağırladı

“61 yıldır kendim için hiç çalışmadım, bütün hayatımı sinemaya adadım.”

Türk Sineması’nın efsane ismi Hülya Koçyiğit, TRT 2 ekranlarında yayınlanan “Film Gibi Hayatlar” programında sinemamızın değerlerini ağırlamaya devam ediyor. Koçyiğit’in bu haftaki konuğu; ülkemizin İlk sinema kulübü, ilk film arşivi, ilk sinema müzesi, ilk sinema televizyon enstitüsü kurucusu olan Sami Şekeroğlu oldu.

Programın hemen başında; Hülya Koçyiğit’in “Size Türk Sineması’nın anı defteri diyebilir miyim?” sözlerine, Sami Şekeroğlu “Beni hatırladığınız için teşekkür ederim” diyerek karşılık verdi.

Ülkemizin ilk sinema kulübü, ilk film arşivi, ilk sinema müzesi, , ilk sinema televizyon enstitüsü kurucusu olan ve ilk sinema eğitimini veren Sami Şekeroğlu, lise yıllarından bugüne kadar olan hikayesini Koçyiğit’le paylaştı.

Lise yıllarında Elazığ’daki eğitmenlerinin çok değerli olduğunu belirten Sami Şekeroğlu “Onlar sayesinde Elazığ’dan trenle Ankara’ya gider Devlet Tiyatrosu oyunları izleyip gelip Elazığ’da sergilerdik” derken sanatın her dalıyla ilgilendiğini ama hayatına sinema girince her şeyi bir kenara bırakıp hayatını sinemaya adadığını belirtti. Şekeroğlu “61 yıldır kendim için hiç çalışmadım, bütün hayatımı sinemaya adadım bugün bir öğrencim gelip beni kendi filmine götürüyor, kalbim duracak diye korkuyorum, benim için en büyük mutluluk odur” dedi.

Sinemayı sanat kabul etmeyen akademiden atılsa da mücadele etmeye devam ettiğini belirten Sami Şekeroğlu ilk sinema kulübü Kulüp Sinema Yedi’yi nasıl kurduğunu da programda anlattı. Hayatını sinemaya adadığını belirten Sami Şekeroğlu “Zamanında Yeşilçam’ı Türk sinemasını aşağılamak için kullandılar, ben sahip çıktım. Şimdi herkes Yeşilçam’cı oldu ben unutuldum” sözleri dikkat çekti.

filmin olmazsa olmazı senaryo olduğunu belirten Şekeroğlu , iyi – kötü demeden bütün filmleri arşivinde sakladığını, her filmin bir belge niteliğinde olduğunu da belirtti. Yılmaz Güney’in Hudutların Kanunu ve Kızılırmak Karakoyun filmlerini sahibinin korkudan yakarak imha ettiğini belirten Sami Şekeroğlu kendisin negatiflerini aldığını ve şu an filmlerin gösterilebildiğini söyledi. Hülya Koçyiğit, Şekeroğlu’na “Siz gerçekten büyük arşivcisiniz. Türk Sinema tarihini şu anda koruyorsunuz, sahip çıkıyorsunuz” sözlerine Şekeroğlu “Birçok filmi korudum umarım benden sonra da inşallah siz korursunuz” dedi.

Türk sinemasının ustalarının hep yanında olduğunu belirten Sami Şekeroğlu “Gerçek sinemasever kendi ülkesinin sinemasına değer veren onu saklayandır” dedi. Programda sinemaya dair bir çok anısını anlatan Şekeroğlu’na programın sonunda Koçyiğit “Sinemamızın gerçek bir hazinesisiniz, çok teşekkür ederim, sinemamızın geleceği sizinle çok daha zengin” dedi.

Daha birçok konunun konuşulduğu Hülya Koçyiğit’in sunumuyla Sami Şekeroğlu’nun konuk olduğu “Film Gibi Hayatlar” arşiv niteliğinde bir bölümle 26 Mayıs Pazar günü saat 12.00’de TRT2’de.