BAŞKAN UYSAL İSTANBUL’DAKİ BAŞKONSOLOSLARI 
LALELERLE BULUŞTURDU

İBB Başkanı Mevlüt Uysal, İstanbul’da görev yapan başkonsolosları İstanbul Lale Festivali’nin her tonuyla yaşandığı Emirgan Korusu’nda ağırladı. Yoğun katılımın olduğu programda misafirlerine korudaki lale bahçelerini gezdiren Uysal, “İstanbul laleden mücevherlerini senede sadece bir defa takar. Seyredenleri kendine hayran bırakır. İstanbul, her bahar lale olur” dedi.

Emirgan Korusu’ndaki Beyaz Köşk’te gerçekleşen geleneksel kahvaltıya; aralarında ABD, Almanya, Fransa, İtalya, Çin, İspanya, Kanada, Japonya, Rusya, Güney Kore, Hindistan, Bosna Hersek, Filistin, İran, Fas, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türk Cumhuriyetlerinin bulunduğu 60 başkonsolos ve konsolos ile T.C. Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilcisi Büyükelçi Salih Murat Tamer katıldı.

BAŞKAN UYSAL: “LALE İSTANBUL’UN SEMBOLÜDÜR”

Başkonsoloslara hitap eden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, İstanbul’da bahara lalenin güzelliğini eklemenin sevincini yaşadıklarını belirterek, “Lale bizim için medeniyetimize damgasını vurmuş çok farklı bir çiçek. Şairlerimiz onu över. Halılarda, çinilerde, tezhipte, kumaşta, bütün süslemelerde desen desen açar. Lale tek bir dal içinde, tekliği temsil eder. Her baharda şehri gençleştirir. İstanbul laleden mücevherlerini, senede sadece bir defa takar. Seyredenleri kendine hayran bırakır. Bahara coşku katar. Her bahar, İstanbul lale olur” dedi.

Lale çiçeğinin, ruhunda barış ve esenlik olan İstanbul’un sembolü olduğunu dile getiren Mevlüt Uysal, lalenin doğu ve batı arasındaki seyahatiyle medeniyetleri buluşturan, eşi benzeri olmayan bir çiçek olduğunu söyledi.

“ŞEHİRLERARASI İŞBİRLİĞİNİ GÜÇLENDİREREK DÜNYA BARIŞINA KATKI SUNABİLİRİZ”

Son günlerde dünyanın daha çok barışa daha çok ihtiyacı olduğunun haber bültenlerinden görüldüğünü ifade eden Başkan Uysal, “Biz bugün baharın coşkusunu yaşarken dünyanın dört bir tarafında savaşın ortasında, yokluk ve acı içinde yaşayan insanlar var. İnsanlığımızın bir gereği olarak, dünyamızın meseleleri üzerine düşünmek, çareler aramak hepimizin vazifesi. Barışa, huzura her birimizin iyi niyetlerle yapacağı katkının, insanlığı yükselteceğine canı gönülden inanıyorum. Barışa katkı sağlamanın en önemli unsuru birbirini tanımak, karşılıklı güven duygusuna sahip olmaktır. Bu yakınlığı ancak şehirler ve ülkeler arasındaki işbirliğini güçlendirerek sağlayabiliriz” diye konuştu.

“İSTANBUL SÜREKLİ KATMA DEĞER ÜRETEN BİR ŞEHİR”

İstanbul’un bu eşsiz değerini, tarihini, doğasını ve kültürel mirasını korumak için gece gündüz çalıştıklarını vurgulayan Uysal, sözlerini şöyle sürdürdü; “İstanbul’un, yaşam kalitesini sürekli yükselten şehir olması için yeni projeler geliştiriyoruz. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde cesur ve iddialı alt yapı ve üst yapı projeleri tek tek gerçekleştirdik. Şehrimiz son yıllarda dünya ölçeğinde yatırımlarla buluştu. Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Yeni havalimanı, sürekli gelişen metro ağı. Yeni gayrimenkul imkanları, ticaret ve finans hareketliliği. Bütün bunlarla beraber büyük bir ivme yakaladık ve İstanbul dünyanın katma değer üreten şehirlerinden biri olduk. İstanbul bugün Avrupa’nın en büyük şehirlerinden biri.”

İstanbul’un kültür turizminin yanında, kongre ve etkinlik, sağlık, kruvaziyer ve yatçılık, golf ve inanç turizmi gibi turizmin bütün dallarında büyüdüğüne dikkat çeken Uysal, “Dünyanın dört bir tarafından misafir ağırlamanın zevkini yaşadık. Türk misafirperverliği bütün dünyada bilinir. Çünkü bizim geleneğimizde misafir evin bereketidir. Biz istiyoruz ki sizlerin desteği ile daha çok misafir ağırlayalım. Daha çok insana İstanbul’un eşsiz ruhunu tanıtalım. Lale şehri İstanbul’un barış ve esenlik dolu mesajının bütün dünyaya yayılmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

BAŞKONSOLOSLARDAN BAŞKAN UYSAL’A TEŞEKKÜR

İstanbul’da en uzun süre görev yapan duayen diplomat olan Slovakya Cumhuriyeti Başkonsolosu Josef Şestak da davete katılan başkonsoloslar adına Başkan Mevlüt Uysal’a teşekkür etti. İstanbul ile ilgili son gelişmeleri ilk elden öğrenmenin kendilerini mutlu ettiğini belirten Josef Şestak, bu davetler sayesinde daha açılmadan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü ve 3. Havalimanı’nı görme şansı bulduklarını söyledi.


Josef Şestak, “İstanbul’a gelen turist sayısında büyük bir artış görüyoruz ve Güzel İstanbul, tıpkı muhteşem laleler gibi açılıyor ve serpiliyor. Bize verdiğiniz değerli bilgiler ve harika misafirperverliğiniz için size tekrar teşekkür etmek isterim” diye konuştu.

“KANAL İSTANBUL PROJESİ İSTANBUL’UN GÜVENLİĞİ İÇİN GEREKLİ”

Kahvaltıda başkonsoloslardan gelen soruları da cevaplandıran İBB Başkanı Mevlüt Uysal, yapılacak Kanal İstanbul projesinin İstanbul’un güvenliği için çok önemli olduğunun altını çizdi.

Başkan Uysal, “Geçtiğimiz günlerde İstanbul Boğazı’nda geminin yalıya çarptığı kaza, yeni kanal ihtiyacının ne kadar acil olduğunu bize gösterdi. Ben şu anda Hükümetimizde bir kararlılık görüyorum. Kanalın bu yıl içerisinde başlatılacağını düşünüyorum. İstanbul'da Boğaz trafiğini yeni bir düzene sokma adına, aslında İstanbul'u kurtarma adına bu projeye ihtiyaç olduğunu düşünüyorum” dedi.

İstanbul’da Bulgar Demir Kilisesi’ni restore edip dünyadan gelen misafirlere gezme imkanını sunmalarını kendilerinin bir görevi olarak gördüklerini ifade eden Mevlüt Uysal, İstanbul’da yaşayan 500 bin Suriyeli mültecinin de Türk misafirperverliğinin bir örneği olarak gettolar oluşturmadan halkın arasında yaşadığını söyledi.

“ULAŞIM SORUNU METRO VE TÜNELLERLE ÇÖZÜLÜYOR”

Uysal, İstanbul’un ulaşım sorunlarının çözümüyle ilgili de şu bilgileri verdi; “İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak ulaşımda ciddi bir mesafe aldığımızı düşünüyoruz. Şuanda 160 kilometrelik işleyen metromuz var. Yılsonu gibi veya 2019 başları gibi, bir 110 kilometre daha metromuz devreye girecek. Yani İstanbul’da 270 kilometre metromuz var. Yeraltında çalışan 20 bin kişi metro inşaatı için mücadele ediyor. İhale çalışmaları da devam ediyor. Önümüzdeki 10 yıl içinde bütün metro ağlarının tamamlanmasıyla ilgili hedefimiz var. Ayrıca, tepelerden oluşan İstanbul’un karayollarındaki ulaşım sorunun tünel yollar yaparak çözüyoruz. İstanbul’da şu anda aktif 4 tünel yol var. Devam eden 3-4 tane daha tünel inşaatımız var.”