İstanbul Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan ve yurda kaçak sokulduğu tespit edilen Kraliyet kobra cinsi yılan, Leopard Gecko geco cinsi kentenkele, sakallı ejder cinsi kertenkele ve uzunluğu 80 santim olan kahve rengi İguana ele geçirdi. Aralarında bir öğretmeninde yer aldığı 4 kişi gözaltına alındı.

İstanbul'da 'Cites' sözleşmesine göre alım satımı özel izne tabi olan vahşi hayvan türlerinin yurda  kaçak olarak sokulduğu bilgisini alan İstanbul Kaçakçılık Suçları ile Mücadele Şubesi ekipleri çalışma başlattı. Sosyal medya üzerinden satışı yapılan hayvanların sahipleri ile müşteri kılığında irtibata geçen Kaçakçılık polisi ilk olarak İguana'nın sahibi öğretmen T.A ile irtibata geçti. 80 santim uzunluğunda ve kahverengi renkli İguana polis tarafından el konuldu. Piyasa değeri 10 bin lira olan iguana korumaya alındı. 

Polis diğer satıcıların peşine düşerken Türkiye'de bulunmayan ve tehlikeli bir tür olduğu kaydedilen Leopart Gecko Geco isimli bir kertenkele türünün satışta olduğu belirlendi. Bakırköy'de bur adrese operasyon düzenleyen polis, piyasa değeri 5 bin lira olan soyu tükenmekte olan kertenkele satıcısı F.A.T ile Y.S'yi gözaltına aldı. Polis adreste yaptığı aramada eşine ender raslanan kraliyet Kobra olarak bilinen yılan da ele geçirdi. satış fiyatının 10 bin lira olduğu belirlendi.

SAKALLI EJDER'İ SATAMADILAR

Operasyonlarını sürdüren polis tespit edilen bir diğer satıcı ile müşteri kılığında irtibata geçti. Sariyer'de bulunan satıcıının elinde Sakallı Ejder olarak bilinen özel bir kertenkele türü olduğu tespit edildi. Satıcı ile 550 liraya anlaşmaya varılınca gerçek kimliklerini açıklayan polislen sakallı ejdere el koydu.A.G isimli satıcı gözaltına alındı. 

Yapılan çalışmalar karşısında gözaltına alınan 4 kişiye 5607 sayılı kaçakçılık kanununa muhalefet etmek suçundan haklarında adli işlem başlatıldı. Satıcıların elinden kurtarılan İguana, Sakallı ejder, Leopart Gecko geco ve Kraliyet kobra soruşturmanın tamamlanmasının ardından Darıca Hayvanat Bahçesi'ne teslim edildi.