BAŞKAN İMAMOĞLU: “KÖPRÜ TRAFİĞİ İLE İLGİLİ ÇALIŞMA VE TAVSİYELERİMİZ OLACAK”

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde yapılan çalışma nedeniyle oluşan trafiğe dikkat çekerek, “Bunu nasıl çözeceğimiz konusunda çalışmalarımız, işi yapan Karayolları Genel Müdürlüğü’ne tavsiyelerimiz olacak. Bugün itibariyle İstanbul’un acil konusu olarak gündemimize aldık” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, ikinci kez göreve gelmesinin ardından ilk mesaisine bugün başladı. Mesaisinin ilk gününde çalışanlarla tek tek tokalaşan Ekrem İmamoğlu, kameraların karşısına geçerek Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde yapılan çalışma nedeniyle oluşan trafiğe dikkat çekti.

İmamoğlu, “Göreve geldiğimiz an itibariyle Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde başlatılan tamir ve tadilat işleri dolayısıyla gerçekten trafik sorunu yaşanmakta. Biz bunu nasıl takviye edebiliriz ve nasıl çözümleyebiliriz konusunda önerilerimiz, tavsiyelerimiz ve harekete geçireceğimiz deniz ulaşımı olsun diğer birkaç hususla ilgili hamlelerimiz olacak. Bunun ilk konularından birisi bu olacak. Bu çalışmayı başlatan Karayolları ve Ulaştırma Bakanlığı’na hem 3. Köprü hem de diğer geçişlerle ilgili bir kısım tavsiyelerimiz olacak. Bunları bugün itibariyle İstanbul un acil konusu olarak gündemimize aldık. Yaptığımız tüm iş ve işlemleri vatandaşımıza bildirmek maksatlı vatandaşımızla şeffaf bir bağ kurmak maksatlı bir süreci harekete geçireceğiz. Vatandaşlarımızın bizim göremediğimiz önerilerini bize büyük katkı sunacağı geri dönüşleri elde etmiş olacağız” diye konuştu.



“100 GÜNLÜK EYLEM PLANINI DERHAL DEVREYE ALIYORUZ”

“Elbette ki belediyemizin ilk 100 günlük planında, planladığımız işlerin derhal devreye alınması noktasındaki konuları konuşacağız. Elbette ki kadromuzla, mevcut kadroyla eşleştireceğimiz, politikalarımız üzerinden bir eylem planımız olacak. Sabah ilk işimiz bununla ilgili ekiplerimizle oturup konuşabilmek” ifadelerini kullanan Ekrem İmamoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü;

“Yoğun bir mesai sürecine başlayacağız. Umuyorum İstanbul'umuzun ve şehrimizin insanlarını ilgilendiren her hususta, bir araya gelip konuşacağımız konular olacak. Kurumsal projelerimizin dışında depremle ilgili yapacağımız eylem planımızı hızlıca harekete geçirmek ve bu konuyla ilgili kısa ve orta vadeli diye tanımlayacağımız eylemlerimizi göreceksiniz. Bir başka konu her yerde dile getirdiğimiz, mülteci konusu. Hızlıca bu konuda bir eylem planımızın kurum içindeki mevcut ekiplerle kurum dışından katacağımız diğer arkadaşlarımızla beraber çok üst seviyede politikalar üretmek ve devletimizin ilgili kurumlarıyla da iyi bir iş birliği yaparak, gerçekten hem İstanbul halkına uluslararası politikalar noktasında iş gelişmeleri başlatacağız. Bu gerçekten sokakta saha da sıklıkla dile getirilen ve bizi üzen olayları yaşatmaktadır. Halkımızın bu sesine kulak veren bir belediye olacağız. Elbette ki deprem bizim çok öncelikli konularımız.”



“ÖNÜMÜZÜ TIKAYACAK HAMLELERE KARŞI HUKUKİ GİRİŞİMLER YAPACAĞIZ'”

Ekrem İmamoğlu, “Ticaret Bakanlığı'nın yayınladığı genelgeyle atama yetkisi belediye başkanlarından alınıp, belediye meclisine verilmesi ve mahkemenin genelgeyi iptal etmesi” yönündeki soruya şu cevabı verdi:

“Bu çok yeni bir konu değil. Her belediyenin artık şirketi, iştiraki var. Bütün belediyelerin iştirakleriyle ilgili gönderilmiş bir genelge. Elbette ki, İstanbul ve Ankara daha ön planda duruyor. Ankara'da, Ankara Büyükşehir Belediyesi lehine çıkmış bir karar var. Kanunda çok net yetkilinin kim olduğu. Belediye başkanına ait bir yetkiyi belediye meclisine sevk etmenin kanuna aykırı olduğu konusunda çok net. Bütün belediyelerin dava açarak mahkeme süreçleriyle bu süreci tamir etmesi çok gereksiz. Alınan ve gönderilen genelgeyi açıkçası çok anlamlı bulmadık. Bu konuyla ilgili Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü'ne başvurumuzu yapacağız. Uyarımızı yapacağız. Kanuni haklarımızı arayacağız. Umarım geri dönüş sağlanır. Giderilmesiyle ilgili hukukun da bize yardımcı olacağının farkındayım. İnşallah bu sıkıntı giderilir zira bizim de oldukça yüksek sayıda iştiraklerimiz var. İştiraklerimiz, İstanbul'un konsolide bütçesinin neredeyse 3'te 2'sini kapsıyor. İBB'yi yönetebilmek, vatandaşa dokunan hizmetler yapmak daha çok buralardan geçiyor. Bu konuda önümüzün tıkanmasıyla ilgili bu hamlenin biran önce giderilmesi için ilgili kurumlarla görüşeceğiz. Hem de hukuki girişimlerimizi yapacağız. Hızlıca tadil edilmesiyle ilgili umudumuz yüksek.”

“VATANDAŞI VE BASINI BİLGİLENDİERECEĞİZ”

Yapacakları tüm işleri vatandaşa bildireceklerini ve İstanbullularla şeffaf bir bağ kuracaklarını ifade eden İmamoğlu, “Vatandaşlarımızın bizim göremediğimiz önerilerini bize büyük katkı sunacağı geri dönüşleri elde etmiş olacağız. Bu güzel İnşallah güzel günler ve güzel hizmetler ortaya koyacağımız bir 5 yılın ilk gününü hep beraber geçirmiş olalım. Büyükşehir Belediye Başkanı olarak basınla iletişimi de çok önemsiyorum. İstanbul'un öncelikleri noktasında yön verici olmanızı diliyorum. Bu benim hem şahsi noktada karakterim hem de kurumsal olarak olması gerektiği düşündüğüm bir tavır. Dolayısıyla bu iş birliğimizin bu başlangıç gününden sonra her aşamasında, çok sağlıklı gelişmesini diliyorum” dedi.

“İSTANBUL’DA ADALETİ VE LİYAKATİ SAĞLAYACAĞIZ”

İmamoğlu, “Son günlerde sosyal medyada bazı çalışanların işten çıkartıldığı” yönündeki bir başka soruyu ise: “Eğer haksız yere işten çıkarılma varsa, eğer haklı olmamasına rağmen şu anda Büyükşehir Belediyesinden maaş alan varsa yani her iki husus da irdelenecek, incelenecek. Kaldı ki bir buçuk iki aylık dönem içerisinde bir kısım işe alımla ilgili de bize ulaşan ihbarlar var. İştirakler üzerinden daha, bu konuyu da araştıracağız. Adil olunmuş mu? İşe alımlarla ilgili nasıl bir uygulama ortaya konulmuş, sınavları mülakatları, nasıl bir inceleme, nasıl bir sorularla insanlar elenmiş? Tümüne bakacağız. Bu konularda hassasız çünkü meydanlarda adil olmak, liyakate göre hareket etmek sözü verdik. Asla torpille kimseyi almayacağız. Bu benim partimmiş, başkasının partisiymiş hiç umurumuzda değil. Adalete ve liyakati bu kuruma kazandırmak adına bu konudaki hassasiyetimizi şeffaflık metoduyla göreceksiniz. Sizlerin önüne servis edeceğiz. Gerçekten toplumda, emek konusunda, işe girme konusunda, bu adaletsiz duygusunu yenmediğimiz takdirde, bir toplumsal huzur elde etme şansımız çok zor. Tümüyle bu adaletsizlik duygusunu ortadan kaldırmak için gerçekten bu alanda liyakati ve adaleti çok sağlayacağız. Bu konuda arkadaşlarıma sonuna kadar bu prensiplerden vazgeçilmemesi için talimatım var. Bu dediğimiz sorgulamaları da yaparak birtakım iş ve işlemleri de düzelteceğiz” şeklinde cevapladı.