Dünya’da koronavirüs pandemisini en yoğun hisseden büyük şehirlerden biri olan İstanbul’da, İBB’nin aldığı önlemler EUROCITIES raporunda yer aldı. 5 farklı kategoride alınan önlemlerin anlatıldığı raporda, İBB’nin 16 Milyon kentli için gerçekleştirdiği uygulamalar detaylı bir şekilde anlatıldı.İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) pandemi ile mücadelesinde izlediği yöntemler EUROCITIES (Avrupa Şehirler Birliği) Temmuz ayı raporunda yar aldı. Dış İlişkiler Başkanlığı ve İstanbul Yatırım Ajansı (İYA) tarafından hazırlanılan raporda ülkemizde Covid-19 vakalarının yaşanmaya başladığı Mart ayından itibaren, İBB’nin pandemiye karşı aldığı önlemler Barselona, Milano, Amsterdam ve Paris gibi şehirlerle birlikte aynı raporda yer aldı.

TOPLU TAŞIMA ARAÇLARI VE DURAKLARI 7/24 DEZENFEKTE EDİLİYOR
Bu süreçte alınan önlemlerin detaylıca anlatıldığı raporda günde 2 milyondan fazla İstanbullunun kullandığı toplu taşıma araçlarının, duraklarının İBB’nin kurduğu hijyen ekipleri tarafından 18 araç ve 36 personel ile 7/24 dezenfekte edildiği anlatıldı.  Bunun yanı sıra kültür merkezleri ve ibadet yerlerinin virüsün yayılmasını engellemek için titizlikle dezenfekte edildiği rapora kaydedildi.

75 BİN AİLEYE NAKİT KART YARDIMI
Hazırlanan raporda Haziran ayı itibariyle yaklaşık 36.000 ücretsiz alışveriş kartı ve 560.000 gıda kolisi yardımı yapıldığı bilgisine yer verildi. Buna ek olarak nakit destek kartı verilen aile sayısının 75.000'e kadar artırıldığı rapora kaydedildi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA ÜCRETSİZ KONAKLAMA HİZMETİ
43 otel ve öğrenci yurdunun, 25 Nisan itibariyle 1678 sağlık çalışanlarına ücretsiz bir şekilde açıldığı EUROCITIES raporunda anlatıldı. Raporda aynı zamanda, İBB’nin koronavirüsle mücadele kapsamında bir Bilim Kurulu oluşturulduğundan bahsedildi.

ASKIDA FATURA’YA RAPORDA YER VERİLDİ
İBB tarafından hayata geçirilen ve pandemi döneminde diğer belediyelere örnek olan “Askıda Fatura” uygulaması EUROCITIES raporunda anlatıldı. Bu uygulama ile yapılan yardımların yaklaşık 3,5 milyon dolara ulaştığı belirtilirken, su ve gaz faturalarını ödeyemeyen 172.000 haneye ulaşılarak İstanbul’da büyük bir dayanışmaya imza atıldığı belirtildi.
Sosyal önlemler, yardıma muhtaç insanlar için alınan ekonomik önlemler, kent için alınan ekonomik önlemler, konut ve barınma önlemleri, kentin toparlanması için alınan önlemler gibi beş kriteri de karşılayan İBB’nin raporu, diğer büyük şehirlerin yöneticileri tarafından ilgiyle karşılandı.

EUROCITIES HAKKINDA
EUROCITIES, Barselona, Birmingham, Frankfurt, Lyon, Milano ve Rotterdam belediye başkanları tarafından yerel yönetimlerin yönetişimdeki yeri ve önemini geliştirmek amacıyla 1986’da oluşturuldu. Bugün, Avrupa’nın 130’un üzerinde büyük kentleri birliğin yapısını oluşturuyor. EUROCITIES, partner kentler ile birlikte 35 ülkeden 130 milyon kentliyi temsil ediyor. Şu an Türkiye'den EUROCITIES tam üyesi bulunmamaktadır. Tam üyelik statüsünü yalnızca AB üyesi devletleri elde edebilirken, İstanbul, EUROCITIES ortak üyesi olarak yer alıyor.