Milattan yıllarca öncesine, Yahudiliğe kadar uzanan günah keçisi deyimi , asırlardır süre gelen ve her dilde karşılığı olan ilginç bir ritüele dayandırılır. Suçsuz olduğu halde başkalarının suçlarını yüklenen kişiye söylenen ‘günah keçisi’ tabiri, eski bir Yahudi ayinindenalınmıştır.

Eski Ahit’te bahsedilen Kefaret Günü ayinlerinde Yahudiler, simgesel olarak günahlarını bir hayvana yüklüyorlardı.Scapegoat adı verilen ve dilimize günah keçisi olarak çevrilen ritüel, tarih boyunca birçok farklı kültürde vücut buldu. 

Rivayete göre, ,Keçi sürüsü içinden kura ile seçilen  iki erkek keçi, biri Tanrı’ya, diğeri de şeytanın diğer bir ismi olduğu söylenilen Azazel’e sunulurdu. Bu keçilerden biri kesilir, diğeri ise çöle bırakılır ya da bir tepeden aşağı atılırdı.

https://listelist.com/wp-content/uploads/2019/02/William-Hunt-gu%CC%88nah-kec%CC%A7isi.jpg

 Antik Yunan da ki rivayet'e göre;   doğal afetlerden ya da salgın hastalıklardan sonra beladan kurtulmak için günah keçisi belirlendiği ve bir tür ayin yapıldığı rivayet ediliyordu. Apollon için düzenlenen Thargelia adı verilen festivalde, kurayla bir kadın ve bir erkek seçilerek dövülüyor, şehrin dışına kadar sürüklenip taşlanıyordu.

https://listelist.com/wp-content/uploads/2019/02/deyim.jpg

İncil’de bahsedildiği şekliyle ise, baş rahip keçinin başını tutarak halkın günahlarını itiraf ederdi ve devamında günah keçisi kesilirdi. Diğer keçi ise gökten düşmüş melek olarak tarif edilen, şeytanın bir ismi olduğu söylenen, Azazel’e gönderilirdi. Azazel adlı kötü ruhu yatıştırmak için gönderilen bu keçi ise bir tepeden aşağı atılır ya da çöle bırakılırdı.

Kaynak: https://listelist.com