Erkek çocuklarına ergenliğe girilmeden öğretilmesi gereken 5 şey!

Ergenlik dönemine giren bir erkek çocuğuna neler öğretilmeli?

Günümüzde erkek egemenliğinin kadınlar üzerinde kurduğu baskı ve şiddet eğilimleri her geçen gün artıyor... Kocası tarafından öldürülen ve ya cinsel istismara uğrayan kadın haberlerinin ardı arkası kesilmiyor. Konuyla ilgili olarak daha caydırıcı cezalar verilmesi isteniyor.

Peki, en derine inersek bu sorunu çözebilir miyiz? Erkek çocukları nasıl yetiştirilmeli? İşte ergenlik dönemine giren erkek çocuklarına öğretilmesi gereken 5 şey...

1- Nezaket bir zayıflık değil; erdemdir.

Nazik olmak, ince hareketlerde bulunmak, duygusallık erkeklere pek yakıştırılmaz. Halbuki hepsi insani duygulardır ve kadın-erkek ayrımı olmaksızın her insanda görülebilir. "Erkek dediğin..." gibi cümlelerle çocukları manipüle etmek, onu cinsiyetçi bir tavra sevketmek yanlıştır.

2- Bir kızın bedeni yalnızca kendisine aittir.

Türkiye'deki hatta Orta Doğu coğrafyasındaki kadın cinayetleri ve kadına şiddetin başlıca sebeplerinden biri budur. Bir kadınla ne kadar süre beraber olursa olsun o kadının 'sahibi' olmadığını bütün erkek çocukları küçüklükten öğrenmelidir.

3- Her erkek kendi hakkından gelmelidir.

Ev işleri, temizlik, yemek yapmak, çamaşır yapmak... Bunları sadece kadınlara atfedilen şeyler olarak görmemeyi öğrenmeli; kadına bir görev olarak tanımlamamalı. Yalnız da yaşayabilmeli ve kendi hakkından gelmeyi öğrenmelidir.

4- Sır tutmak önemlidir.

Çevresindeki insanların sırlarını saklamayı öğrenmelidir. Sır tutamamak, yalnız kalmaya sebep olur. İnsanlarda güvensizlik yaratır ve sevilmemeyi beraberinde getirir. Bu yüzden hem arkadaşlarının sırlarını, hem sevgilisinin/sevgililerinin özelini kendine saklamayı bilmelidir.

5- Dünya'yı keşfet!

Ufkunun genişlemesi, çok fazla insanla tanışıp hepsinden bir şeyler öğrenmesi onun için bulunmaz bir tecrübe olacaktır. İmkanı olduğunca tek başına gezmeli, öğrenmeli ve kendi kendine yetmeyi bilmelidir.