448 yıllık tarihi köşk yeniden restore edildi

İstanbul’da 1571 yılında Mimar Sinan tarafından yaptırılan tarihi Siyavuşpaşa Köşkü, 10 yıl süren restorasyon çalışmasıyla yeniden hayata kazandırıldı. Osmanlı Sadrazamı Siyavuşpaşa’nın bir ara sürgüne gönderildiği köşk, daha sonra onun evi haline gelmişti.

Bahçelievler’de Siyavuşpaşa Mahallesi’ne de ismini veren 448 yıllık tarihi Siyavuşpaşa Köşkü uzun yıllar yok olmaya terkedilmişti.

İstanbul Valiliği 2009 yılında tarihi köşkün restore edilmesi için çalışmalara başladı. Tamamen harap ve virane haline dönüşen tarihi köşk restore edilerek yeniden eski günlerine döndürüldü.

SANAT GALERİSİ VE SERGİ SALONU OLARAK KULLANILACAK

Restorasyonu tamamlanan tarihi Siyavuşpaşa Köşkü, Bahçelievler Belediyesi’ne devredildi. Bahçelievler Belediye Başkanı Dr. Hakan Bahadır, tarihi köşkün sanat galerisi ve sergi salonu olarak kullanılacağını söyleyerek, “Biz burayı butik bir sanatevi olarak kullanacağız, Ramazan ayında ney dinletisi yapılırken, Ramazan’dan sonra da gitar ve çello dinletileri yapıp, resim sergileri düzenleyeceğiz” dedi.

GÜNÜMÜZE GELEN TEK KLASİK OSMANLI YAPISI

Arkeolog Murat Sav’da, “Tarihi köşk, küveki taşıyla yapılmış tipik bir klasik Osmanlı mimarisi örneklerini taşıyor. Bu haliyle klasik dönemlerden günümüze gelen İstanbul’daki tek yapı.

BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞINDAN SONRA KAMU MALI OLMUŞ

Siyavuşpaşa’nın ölümünden sonra tarihi köşk yavaş yavaş önemini kaybetmiş, korunması ve tamiratları aksamış. Sultan Abdülmecit döneminde Barutçubaşı Levon Efendi’ye verilen tarihi köşk 1. Dünya Savaşı’ndan sonra kamu malı haline getirilmiş. Etrafı havuzlarla çevrili olan tarihi köşkün hemen bitişiğinde yine Osmanlı dönemine ait bir hamam ve bir çeşme de bulunuyor.