Karadeniz'in dibinde yer alan Sovyet heykelleri çoğu kişi tarafından bilinmese de oldukça ilginç bir tarihi hikayeye sahip.
Hikayesi bilinmeyen ve gizemini koruyan Sovyet heykelleri Kırım Yarımasası'nda “Bolshoi Atlesh” isimli bir burunda yer alıyor. Su altındaki heykellerin ilginç yapılarını görmek isteyen dalgıçlar su altına dalıyor ve heykeleri keşfediyor. Kıyıdan yaklaşık 100 metre uzaklıkta ve denizin 12 metre derinliğinde yer alan Sovyet heykellerinden toplamda 50 adet bulunuyor.
Sovyetler Birliği'nin yıkılması ve Ukrayna'nın bağımsızlığını ilan etmesi ile birlikte Ukrayna köylerinde bulunan tüm Sovyet izlerini yok etmek istediler. Bunun tamamlanması için ilk adım Sovyet önderleri anısına yapılan heykelleri ortadan kaldırmaktı.
Vladimir Borumensky, Donetsk’te yerel bir dalış kulübünde eğitmenlik yapan bir eğitimciydi ve 1911 yılında il Sovyet heykelini Kırım'a taşıdı.Kırım'daki bir buruna yerleştirdi.
Bazıları heykelleri parçalayınca Vladimir Borumensky, çareyi heykelleri denizin dibine bırakmakta buldu.
Sovyet heykelini merak edenler ve dalış meraklıları Borumensky’nin heykeli denizin dibine bıraktığı yere her yıl kamp düzenliyor. Günümzde ise hala varlığını devam ettiren heykellerin bakımını ve temizliğini yapan birçok dalgıç bulunuyor.