Fatih'te bulunan çarşı ve pazarlar

Milattan önce yerleşim bölgesi olarak seçilen İlçemiz, birçok devletlere başkent olarak tarih içindeki önemini sürdürmüştür. Osmanlı İmparatorluğu, 1453 yılında İstanbul’un alınmasından Cumhuriyet dönemine kadar İlçemizdeki Topkapı Sarayından idare edilmiştir. Bu merkezi durum daha önceden İstanbul İli’nin Cumhuriyet dönemine kadar surların içine sıkışıp kalmasının yanı sıra İlçemizde kurulan Ticaret ve Sanayi Odası’na tüm işletmelerin yakın olmak istemeleri günlük hareketleri devamlı takip edip kendilerini ona göre yönlendirmek istemelerinden de kaynaklanmaktadır. Bu durum İstanbul nüfusunun 14 milyona ulaştığı günümüzde de devam etmektedir.

İlçemizde nehir, dağ, ova, göl, orman, yeraltı ve yerüstü kaynakları ile önemli bitki örtüsü yoktur. Toprakları ekilip biçilmez.

Kumkapı, balıkçılığın önemli bir merkezidir. Modern balık hali faaliyetini Kumkapı’da sürdürmektedir. Burada daha önce yapılan balıkçı barınağı genişletilerek büyük balıkçı motorlarını barındıran liman haline getirilmiştir.

Bankaların büyük şubeleri İlçemizin Sirkeci ve Bahçekapı semtlerindedir. Bunların yanı sıra her semtte aynı bankaların birden fazla şubesi vardır. Ekonomik potansiyeli bankaların mevduat toplamları ile değerlendirildiğinde bu rakam mevduat toplamı olarak yurdumuzun 2-3 bölgesinin banka mevduat toplamına yaklaşık olduğu ortaya çıkmaktadır.

İstanbul İli’nin ekonomik hareketlerini %100 ile ifade edersek İlçemizin yeri %75’e ulaşmıştır. Bankalardaki çek-senet hareketlerini ele alacak olursak İstanbul piyasasında Anadolu’ya gönderilen çek-senet hareketlerinin de %70’i Eminönü kısmından kaynaklanmaktadır.

Yurdumuzun altın borsası İlçemizdeki Kapalıçarşı’da hüküm sürer ve bu çarşımızın günlük altın hareketi trilyonla ifade edilebilecek düzeydedir.

İstanbul Ticaret Odası (İ.T.O.), İstanbul Tabipler Birliği (İ.T.B.) faaliyetlerini İlçemiz dahilinde sürdürmektedir.

Yüzölçümüne nazaran bünyesinde barındırdığı büyük dev ticaret kuruluşlarının yanında çok sayıda orta boy sanayi işletmeleri ve binlerle ifade edilen küçük işletmelerin yer alması yanında, İlçe dışında bulunan birçok fabrikaların yönetim ve satış merkezlerinin %80’i İlçemiz sınırları içinde yer almaktadır. Bu kuruluşların çeşitli sanayi dallarını kapsaması da ekonomik yönden en belirgin özelliğidir.

Bunlar

Besin, giyim, dokuma, her türlü ev eşyası alanındaki endüstri kuruluşları, madeni eşya, plastik, lastik eşyalar, perde ve perde rayı, yumak, makarna, bisküvi, şekerleme, çikolata, tekstil, mensucat sanayi, örme, dokuma konfeksiyon atölyeleri, çanta, bavul, kemer, çorap, iç çamaşırı, kuyumculuk, dökümcülük, kitapçılık, gazetecilik ve çeşitli baskı işleri çok ileri durumdadır.

İlçemizin ekonomik açıdan en belirgin özelliklerinden birisi de küçük sermaye şirketlerinin kısa zamanda orta boy işletmelere hatta dev şirketler haline gelmesidir.

Her küçük işletme, orta boy sanayi tesisi haline gelme ve sonra dev kuruluşlar arasına katılmak için, ekonomik potansiyelin devamlı arttığı İlçemizde zamanı değerlendirmekte ve ihracata yönelik çalışmalarını devamlı arttırmaktadır.

Dumansız sanayi olan İlçemiz, turizm yönünden İstanbul’a gelen her turistin uğrak yeri ve alış-verişte bulunduğu ticaret merkezi durumundadır. Turiste hitap eden her türlü giyim ve bilhassa 

hediyelik eşya, örme sanatları, antika eşyalar, Kapalıçarşı, Sultanahmet ve Laleli’deki dükkanlarda satılmasının yanı sıra, turistleri gezi ve incelemelerindeki tarihi eserleri yönünden İstanbul’un en zengin merkezi bir İlçesidir. Tarihi eserleri ile turistlerin en çok ilgi duyduğu yerler olması dolayısıyla ülke ekonomisine döviz yönünden büyük katkıda bulunmaktadır.

İlçemiz eşsiz bir sanat ve tarih hazinesi olduğu halde şehircilik yönünden bakımsız kalmıştır. Cumhuriyet devrinde sürdürülen çalışmalar bilhassa son yıllarda hızlandırılarak Eminönü-Sirkeci-Beyazıt ve Saraçhane meydanları turistlere hitap edecek şekle dönüştürülmüştür. Bunlardan Sultanahmet Meydanı tamamen turistlere ve turistlerin gezi otobüslerine hasredilmiş olup, bu tip çalışmalar devam etmekte, tarihi eserlerin restorasyonu yapılmaktadır.

İlçemizde büyük oteller olmakla birlikte, turistlere hitap edecek temiz, ucuz ve bol miktarda turistik ve lüks oteller ve restoranlar mevcuttur.

Bilhassa Laleli bölgesi tamamen otele dönüşmüştür. 400 civarında büyüklü küçüklü otel vardır. Kumkapı’daki balıkçı lokantalarının çevresi yeniden düzenlenerek trafiğe kapatılmış ve balıkçı lokantaları konusunda Ülkemizin önemli merkezlerinden biri haline gelmiştir.

Kapalıçarşı’yı Cağaloğlu’na bağlayan Nuruosmaniye Caddesi de trafiğe kapatılarak çevresindeki dükkanlarla turistlerin çok rahat alışveriş yapacağı bir merkez haline getirilmiştir.

FATİH'DE BULUNAN ÇARŞILAR ve PAZARLAR

1- At Pazarı - Osmanlı döneminde at pazarı meydanıydı Ali Kuşcu Mah.

2- Bodrum Kervansarayı - 1475 Tahtakale Mah.

3 Çıfıt Çarşısı - 1492 Balat Mah.

4 Kadınlar Pazarı - 1908 Zeyrak Mah.

5 Kapalı Çarşı Fatih Sultan Mehmet 1461 Beyazıt Mah.

6 Mısır Çarşısı IV. Mehmed'in annesi Hatice Turhan Sultan 1660 Rüstem Paşa Mah.

7 Sahaflar Çarşısı - 1460 Beyazıt Mah.

8 Arasta (Sipahi) Çarşısı Kimin tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Osmanlı zamanında sipahilerin malzemelerinin satılmasından dolayı, Sipahi Çarşısı olarak da anılmış İnşaa tarihi hakkında net bilgi yoktur. Sultanahmet Mah.

9 Tiryaki Çarşısı Kanuni Sultan Süleyman 1551 Süleymaniye Mah.