Yaratıcı aklın sonsuz üretkenliği ile bezeli insanlık tarihinde ortaya çıkan sanatsal yaklaşımlar, farklı dönemlere etkisini yansıtarak, zamanla yerini yeni sanatsal akımlara bırakmıştır. 1800'lü yılların sonu ile 1900'lü yılların başında etkili ve üretken bir dönem yaşamış olan Art Nouveau akımı, kullanılan abartılı barok stili benzeri dekoratif bezeme ve süslemeler sebebiyle farklı isimlerle de anılmıştır. Etkin olduğu dönem içerisinde Floral Style (Doğal Stil) ve Style Anguille (Yılanbalığı Stili) adlarıyla da anılan Art Nouveau, 1890'lı yıllarda Paris sokaklarında canlanmaya ve etki alanını genişletmeye başlamıştır.

Geçmiş dönemlerin düşünce ve ruhuna aykırı bir duruş olarak ortaya çıkan bu sanat akımı, zamanla yerini endüstriyel çağın diyalektiğine bırakmak durumunda kalmıştır. 


Sanattan, mimariye, basılı materyallerden, cam sanatına farklı sanatsal yaklaşımlara esin kaynağı olmuş olan bu akım, eskilerin aksine doğanın dinamik kuvvetlerini dile getirmeye çalışmıştır.

Bu yazımızda sizlere İstanbul kartpostallarında kendine yer bulmuş, Art Nouveau akımının yansımalarını paylaşacağız.



Bu topraklarda kartpostal kullanımının artmasına ön ayak olan ve ortaya koyduğu çalışmalarla fark yaratan Max Fruchtermann'ın kartpostallarında karşımıza çıkan Art Nouveau akımı, dönemin taş baskı, diğer adıyla litografi baskı kartpostallarına ayrı bir renk katmakta. Solgun renklerin aksine, can alıcı renklerin ön plana çıktığı kartpostallarda ayrıca farkı İstanbul manzaralarına da yer verilmiş. 



Kartpostalları ile meşhur olan Max Fruchtermann'ın ortaya koyduğu bu çalışmalar o dönem için İstanbul sosyal yaşamının Art Nouveau akımından çokta uzak olmadığının en belirgin özelliklerinden. Kartpostalların gönderim tarihlerini baz alarak, yaklaşık olarak ne zaman basılmış olabileceğini sorguladığımızda 1890'lı yılların ikinci yarısını tarihlendirebilmekteyiz. 



 

24th February 2017, Emrah Sayar tarafından yayınlandı

http://eksikhikayeler.blogspot.com.tr/2017/02/19-yuzyl-istanbul-kartpostallarnda-art.html