Beyoğlu Okmeydanı Baruthane Binası Restore ediliyor

Toplam Arsa Alanı: 840 m² Toplam İnşaat Alanı: 380 m² Söz Konusu Alanda Baruthane Binası Metruk Durumda Olup Etrafında Gecekonduların Bulunduğu Gözlemlenmektedir.

Okmeydanı Baruthanesi Yapısı Hakkında Yapılan Araştırmalar Neticesinde 21 Muharrem 986/1578 Tarihli Bir Hüküm İle ,Topçu Ocağı Bölükbaşlarından Mustafa’ya Yeniçeri Odalarının Bulunduğu Okmeydanı’nda Bir İmalathane Yapılması Emredildiği Bilgisi Elde Edilmiştir.

Okmeydanı Baruthane’sinin Bu Tarihlerde Kurulduğu Tahmin Edilmekte Olup Haziran 1596 Tarihinde Barut Üretimi Esnasında Çıkan Yangında İşçilerden Birkaçı Ölmüş ve Baruthane 17 Yıllık Üretimine Son Vermiştir. 1596 Yılında Tahrip Olan Yapı Muhtemelen 1792 Yılında Yeniden Yapılmıştır.

Sultan Mahmud (1808-1839) Döneminde Ateşli Silahlara Duyulan İlgi Artmış ve Bahriye Fişekhanesi Oluşturulmuş Olup Bu Dönemde Yapının Tekrar Kullanıldığı Düşünülmektedir.

1896 Yılında Yaşanan Büyük Deprem Sonrası Uzun Bir Süre Onarım Görmemiştir.Çeşitli Kaynaklarda Yapının 1920’li Yıllarda Kuzey Deniz Saha Komutanlığına Ait Olduğu Anlaşılmaktadır.

HARİTA VE KONUM