İstanbul'da 5 ilçede düzenlenen operasyonda, yurtdışına kaçırılmaya çalışılan Osmanlı padişahlarına ait fermanlar ve 2 bin 200 yıllık tarihi eserler elegeçirildi. Operasyonda emekli 3 müze çalışanıda gözaltına alındı.

İstanbul Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, paha biçilemeyen Osmanlı padişahlarına ait ferman ve 2 bin 200 yıllık tarihi eserlerin yurtdışına kaçırılmaya çalışıldığı bilgisini aldı.

Tarihi eser kaçakçılarının yakalanması için Üsküdar, Kadıköy, Avcılan, Beylikdüze ve Ataşehir'de on adrese operasyon düzenlendi.

PADİŞAH FERMANLARI ELEGEÇİRİLDİ

Yapılan operasyonda 10 adet çeşitli boy ve ebatlarda 18. yüzyıla ait Osmanlı tarihi açısından önemli olan, divan meclisinde padişah tarafından alınan kararların ve isteklerin yerine getirilmesi amacı ile divan katipleri tarafından yazılan ve padişah tarafından tuğra ile onaylanan fermanlar ele geçirildi. Elegeçirilen padişah fermanların hangi padişahlara ait olduğu ve içeriğinin ne olduğu uzmanlar tarafından araştırılıyor.

BİZANS VE ROMA DÖNEMİ ESERLERDE YAKALANDI

Yapılan operasyonda, fermanların dışında 1442 adet Roma ve Bizans dönemlerine ait sikke, 36 adet Helenistik dönemine ait silah teknolojilerinde kullanılan sapan taşları, ağırlık birimleri olmak üzere toplam bin 502 adet tarihi objeyede elkonuldu.

EMEKLİ MÜZE ÇALIŞANLARI GÖZALTINDA

Düzenlenen operasyonda tarihi eser kaçakçılığı sunçundana sabıkalır buulunan İ.Ç, S.C. Ve H.M.K. Gözaltına alındı. Zanlıların emekli müze çalışanları olduğu öğrenildi.