Osmanlı İmparatorluğu’nda sporun tekkeleşmesi Fatih Sultan Mehmet döneminde başlamıştır .

Osmanlı İmparatorluğu’nun sınırlarının genişlemesiyle beraber spor tekkelerinde de artış söz konusu olmuştur. Osmanlı İmparatorluğu döneminde spora ilgi gösteren, sporculara ve spor tekkelerine destek veren padişahlar arasında Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman, IV. Murat, XI. Mahmut ve Abdülaziz’i sayılabilir.

Padişahların spor tekkelerine destek vermelerinin nedeni hem güreş, okçuluk, binicilik gibi spor branşlarını severek yapmaları, hem de bu branşların savaşa hazırlık olarak görmeleri olarak düşünülmektedir.Osmanlı Devleti’nde iyi bir alp olabilmek için iyi güreş tutmak, iyi ok atmak ve iyi ata binmek gerekiyordu.

Osmanlı İmparatorluğunun gelişme dönemlerinde, fethedilen her yeni yere bir tekke yaptırılarak, yörenin güçlü ve sağlıklı gençleri pehlivan olarak yetiştirilmek amacıyla bir araya getirilmiştir. O dönemlerde sporu teşvik amacıyla her şehir ve kasabada tekkeler kurulmuştur.Sporcu Türk Sultanları “Kemankeş Tekkeleri”, “Cündi Tekkeleri”, “Ok Meydanları”, “Gök Yazıtlar” ve “zorhaneler” gibi spor kurumlarını yani bugünkü tabiriyle; okçuluk kulübü, güreş kulübü, binicilik kulübü, stadyum, spor salonu gibi spor kurumlarını vakıflar yöntemiyle kazandırmışlardır.

Padişah vakıfları veya özel vakıflar tarafından gelir elde ederek varlığını sürdürmüştür. Dallara göre ayrılan bu tekkeler, özellikle Pehlivan Tekkesi (Güreş Kulübü) ve Okçuluk Tekkesi (Okçuluk Kulübü) binlerce sporcunun yararlanmasına olanak sağlamışlardır.

Kanuni Sultan Süleyman’ın tahta çıkmasıyla beraber elindeki yeniçeri gücünü iyi kullanabilmesi halinde kendisinin güçlü olacağını düşünmüştür. Bu nedenle atalarının yaptırmış olduğu spor tekkelerini, saray yardımıyla tekrar canlandırmış ve bütün Anadolu şehirlerinde spor tekkesi açılmasını emretmiştir.

Kanuni Sultan Süleyman zamanında taşraya yayılan spor faaliyetleri II. Beyazıt’la beraber okullara girmiş, II. Selim zamanında da spor teşkilatlanması tüm Osmanlı Devletine yayılmıştır

Yapılan bu faaliyetlerle beraber sadece ordunun değil halkın da sağlıklı, güçlü bireylerin pehlivan olarak yetişmelerine ve her an savaşa hazır askerler yetiştirilmeye olanak sağlamıştır.

Alıntı: Osmanlı Devleti’nde Spor Tekkeleri Iğdır Üniversitesi

Sosyal Bilimler Dergisi Sayı: 15, Temmuz 2018 Makale

(İşcan, 1988:66-70)

(Göral, 1999:245- 247)