İstanbul'da düzenlenen 11 ayrı operasyonda, 2 bin 373 parça tarihi eser ele geçirdi. Operasyonda, aralarında otel sahibi, antikacı ve dedektör firması sahibinin de bulunduğu 10 kişi gözaltına alındı. Ele geçirilen eserler arasında, milli mücadele dönemine ait madalyalar, Romalı generlallere ait su matarası ve sikkeler bulunuyor.

İstanbul Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Anadolu'nun değişik dönem uygarlıklarına ait tarihi objelere toprak altından kazarak yurt dışında satmaya çalışan kaçakçılara yönelik operasyonlar düzenledi.

11 OPERASYONDA 2 BİN 373 PARÇA ESER ELE GEÇİRİLDİ

Tarihi eser kaçakçılarına yönelik son 1 ay içerisinde yapılan 11 ayrı operasyonda tam 2 bin 373 parça tarihi eser ele geçirildi.

OTEL SAHİBİ, DEDEKTÖR FİRMASI SAHİBİ VE ANTİKACILAR GÖZALTINDA

Yapılan operasyonlarda, Anadolu uygarlıklarına ait tarihi eserleri yurt dışına kaçırmayı planlayan aralarında otel sahibi, antikacı ve dedektör firması sahiplerinin de bulunduğu 10 kişi gözaltına alınarak haklarında adli işlem yapıldı.

MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİ MADALYALAR YURT DIŞINA GİDECEKTİ

Yurtdışına gönderilmek istenirken ele geçirilen tarihi eserler arasında hiç şüphesiz en önemlisi Kurtuluş Savaşı yıllarında milli mücadelede üstün hizmet gösteren kişilere verilen madalyalar da ele geçirildi. Bu madalyaların alım ve satımı kesinlikle yasak.

ROMALİ GENARALİN MATARASI

Ele geçirilen eserler arasında Romalı Generallerin savaş sırasında kullandıkları pişmiş topraktan yapılmış su matarası, Ortaçağ dönemine ait vaftiz madalyası, Geç Roma dönemi sütun başı, islami dönemi süvari kılıcı ve binlerce sikke ele geçirildi.

KAÇAKÇILARA ADLİ İŞLEM YAPILDI

Gözaltına alınan 10 tarihi eser kaçakçısı hakkında 2863 sayııl 'Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanuna' muhalefet suçundan adli işlem yapıldı.