FAHREDDİN PAŞA'NIN ARŞİVİ DİJİTAL ORTAMDA

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler Müdürlüğü, 2016 tarihinde kuruma kazandırılan Fahreddin Paşa'nın binlerce belgelen oluşan arşivini dijital ortama aktararak kullanıcıların hizmetine sundu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi  zaman içinde yok olmasını önlemek için, torunu Ömer Türkkan'dan alınan arşiv araştırmacıların hizmetine sunuldu. Arşiv binlerce harita, evrak ve fotoğraflardan oluşuyor. Türkkan" bu tarihi belgeler, geçmişi aydınlatmak için önem arz ediyor. Yalan yanlış üzerine tarih bina edilemez. Araştırmacıların ulaşılabilmesi için İBB Kütüphaneleri aracılığıyla paylaşılıyor." dedi.



Medine Müdafii Ömer Fahreddin Paşa’nın arşivi; Urfa'da Ermeni isyanları, Hicaz seferi ve Medine Müdafaası, Mısır ve Malta'da esir olduğu dönemler, Afganistan sefirliği dönemine ait  fotoğraflar, kartpostal, harita ve belgeler den oluşuyor.


Araştırmacılar ve meraklıları aşağıdaki linkten arşive ulaşabilirler.
http://ataturkkitapligi.ibb.gov.tr/ataturkkitapligi/index.php?dil=tr&p=8&ID=0


Arşivde Yer Alan Mektuprlardan Biri

Dersaadet'de Vani Köyünde Fahreddin Paşa'nın ailesine

Constantinople
Adress:
Fahreddine Pacha 2752, Malta



Çocuklarımın validesi;

Ba-kur’a size isabet eden resmim. Sıhhatte değil miyim? Beni muayeneye eden tabib-i resmi bir rapor verdi. Katiyen vahim bir maraz değildir diyor. Fakat isim veremiyor. Londra'da üsera mübadelesine karar verilmiş. Birine telgraf geldi. Valiye de telgraf gelmiş müttehemlerini serbest bırakınız demişler o da müttehemler kimlerdir diye sormuş. Listesini göndeririz demişler. Fakat vali burada bulunanların ( Heyet-i İdare) sine firar vuku bulmayacağına dair kefalet istedi. Verdiler. Güya vali müttehem gayri müttehem umum mevkufinin Malta'da serbest gezmelerine(yani istenildiği zaman çıkılmak ve gece yarılarına kadar kalmak) müsaade edecekmiş çünkü şimdi haftada iki gün birden yediye kadar izin var. Bununla beş resim gönderdim, gözlerinizi öperim efendim.

Fahreddin