Adalet Kasrı ve Sarayiçi Balkan Şehitliği

Edirne Sarayı'nın sağlam kalan tek binası olan Adalet Kasrı, Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1561 yılında Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Zeminle beraber dört katlı olup, üst katında mermer fıskiyeli bir havuz bulunur. Divan-ı Hümayun (Bakanlar Kurulu) ve Yargıtay olarak kullanılmaktaydı. İstanbul’daki gibi şehrin her tarafından görünmesi için yüksek yapılır ve adaleti temsil edersi. Bir rivayet Kanuni Sultan Süleyman’ın kanunlarını burada yazdırdığıdır.

Bizi küçük bir olumsuz sürpriz karşıladı, Adalet kasrından Balkan şehitlik Anıtına giden Fatih Köprüsü restorasyon için kapatılmıştı, biz de aramızdaki Tunca Nehrini geçecek başka bir kısa yol bulamayınca nehrin karşı kıyısından anıta bakmakla yetinmek zorunda kaldık

Sarayiçi Balkan Şehitliği, Balkan Savaşı'nda verilen 300 bin şehit ve 1913 yılında Sarayiçi'nde aç susuz bırakılarak ölüme mahkum edilen 20 bin şehit anısına 1994 yılında yaptırılmıştır. Aynı alan içinde, 1939 yılında yapılan Balkan Şehitleri Anıtı da yer almaktadır.

Yeniden Kanuni Köprüsünden geçip otobüsümüze doğru gitmek için 15 dk süren yürüyüşümüze başladık, üzerinden büyük araçların geçmesi yasak olduğu halde birçok aracın da geçtiği ancak araçla geçişe tamamen kapatılması gereken köprü ise 1451 'da II. Murat döneminin önemli devlet adamlarından Şahabettin Paşa’ya yaptırılan Saraçhane Köprüsü. Yürüyüşümüzün ardından sonraki durağımıza yaniLozan Anıtına doğru 20 dk süren yolculuğumuza başladık.