Futbol Sahası Yapımı Hakkında Tüm Merak Edilenler

Futbol sahası yapımı, hemen hemen herkesin merak ettiği bir konudur. Profesyonel futbol sahaları veya ticari amaçlı kurulan daha küçük halı sahalar olsun; herkes üzerinde oyun oynarken ya da bir maç seyrederken elinde olmadan sahanın yapımı hakkında meraka düşmüştür. Bu yazımızda size futbol sahası yapımı ve futbol sahası maliyet hesaplaması hakkında detayları aktaracağız. Eğer hiç bilginiz yoksa saha yapımının hangi aşamalardan geçtiğini göreceksiniz.

Futbol Sahası Yapımı için Gerekli Olanlar

Futbol sahası yapımı için öncelikle bir altyapı çalışması yapılmaktadır. Altyapı çalışması sonrası saha suni çim serilmeye hazır getirilir. Altyapı çalışması öncesi mimar tarafından çizilen proje müteahhit tarafından hayata geçirilir.

Futbol sahası yapımı ve halı saha yapımı aynı aşamalardan geçerler. Tek farkları ölçüleridir. Yine kapalı halı sahalar da aynı standartlarda kapalı bir alana üretilir.

Özetle, saha yapımı için öncelikle bir araziye ihtiyacınız vardır. Daha sonra proje aşamasında kaç m2 bir saha yapacağınız, kullanacağınız zemin ürünü, eğer suni çim ise suni çimin kalitesi hakkında araştırma yapmanız gerekir. Akabinde müteahhit anlaşması yapılır ve saha yapımına geçilerek proje hayata geçirilir.

Futbol Sahası Fiyatlarını Neler Etkiler

Futbol sahası fiyatlarını etkileyen unsurlar arasında birinci sırada sahanın kaç m2 olacağı ve hangi zemin ürününün tercih edileceği yer almaktadır. Futbol sahası maliyeti hesaplanırken sahayı m2 fiyatı olarak hesaplamak daha doğru olacaktır.

Fiyatı etkileyen faktörler; kullanılacak ürün, ürünün kalitesi, toplam m2 ve malzemelerin nakliyesidir. Bu saydıklarımız, ürünün fiyatlarını etkilemektedir. Bu sebeple, futbol sahası maliyeti için net bir rakam söylemek mümkün değildir. Birçok faktör sahanın fiyatlarını etkiler. Proje aşamasında üretici firmadan net fiyat bilgilerini öğrenebilirsiniz.

Futbol Sahası Ölçüleri

Futbol sahası ölçüleri profesyonel ve ticari halı saha ölçüleri olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu yazımızda örnek saha ölçüleri ile Profesyonel, Fifa onaylı sahaların ölçülerini paylaşacağız.

Örnek Saha Ölçüleri

Özellikle halı sahalarda kullanılan saha ölçüleri aşağıdaki gibidir.

18 * 36 metre= 648 m²

20 * 40 metre = 800 m²

25 * 40 metre = 1000 m²

25 * 45 metre = 1125 m²

28 * 48 metre = 1344 m²

27 * 47 metre = 1269 m²

30 * 50 metre = 1500 m²

32 * 52 metre = 1664 m²

FIFA Quality Ölçüleri

Fifa standartlarında uygulanan sahaların ölçüleri aşağıdaki gibidir ve bu sahalar Fifa Onaylı sahalar için bir gerekliliktir.

Genişlik
Min: 45m
Max: 90m

Uzunluk
Min: 90m
Max: 120m

FIFA Quality Pro Ölçüleri

Genişlik
Min: 64m
Max: 75m

Uzunluk
Min: 100m
Max: 110m


Sahada Kullanılabilecek Zemin Ürünleri

Suni Çim

Suni çim, futbol sahası ve halı saha yapımı için kullanılabilen ürünlerdir. Çok sayıda avantajı bulunduğu için fazlasıyla tercih edilir. Özellikle ticari sahalarda en çok kullanılan ürün suni çimdir. Bakımı oldukça kolay, yapay çim olarak da adlandırılan bu ürün, uzun süre garanti kapsamında kullanıma olanak tanır.

Hibrit Çim

Hibrit, doğal ve suni çim karışımından oluşan bir zemin ürünüdür. Doğal çim konforunu tamamen sunarken, dayanıklı olması sayesinde üzerinde çok daha uzun yıllar oyun oynanabilmesini sağlar.

Doğal Çim

Doğal çim profesyonel birçok sahada tercih edilse de, dayanıklı olmadığı için üzerinde çok az sayıda antrenman yapılabilir. Suni çim ve hibrite göre bu konuda dezavantajlıdır. Bakımı zahmetli olduğu için aynı zamanda masraflı bir seçenektir. Futbol ve halı saha yapımı için bu sebeple suni çim çok iyi bir alternatiftir.