Ahmet Bursalı Hat Sergisi "ŞİFA" Açıldı

Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi 9 Ekim Cuma günü kültür sezonunu açıyor. Sezon açılışında Hattat Ahmet Bursalı'nın içinde yaşadığımız döneme gönderme yapan "Şifa" sergisi ve İstanbul Devlet Modern Folk Müziği Topluğunun konseri yer alacacak. Küratörlüğünü Mehmet Lütfi Şen'in yaptığı sergide sanatçının Mehmet Çebi koleksiyonununda yer alan eserlerinden şifa ayetleri ve hilyeler seçildi. Şifa sergisi 22 Kasım'a kadar her gün 10.00 - 20.00 arası pandemi kuralları çerçevesinde ziyarete açık olacak.

Ahmet Bursalı Hüsn-i Hat Sergisi "Şifa"
Açılış: 09 Ekim 2020 Cuma Saat: 19.00
Sergi Süresi: 9 Ekim - 22 Kasım 2020
Yer: Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi
Küratör: Mehmet Lütfi ŞEN

ANLAMIN SONRASINA GİTMEK

Harfler seslerin yerini tutmak için vardır. Bir alfabede harfler yan yana gelerek kelimeleri ve anlamı oluşturur. Kelimeler, fiiller ve nesneler dünyasındaki varlıkların sembolleridir, yani onların yerlerini tutarlar. Bir alfabenin harflerinden oluşan kelimelerin sembolik olmalarını, o dili konuşan insanların ortak kabulleri belirler. Harfler, kelimeler ve cümlelerin bu olağan işlevlerinin ötesine geçtiği yer sanatın alanıdır. Bir şiirde ya da bir hat eserinde yazı sembolizmin sınırlarını aşarak bir şeyin yerini tutma işlevinin ötesine geçer, bizatihi bir şeye dönüşür ve varlık kazanır. İşte sanatın anlamüstü etkisinin sırrı buradadır. Tam bu sebeple bir sanat eserinin nesirden farklı olarak anlamın ötesinde ve bizi daha önce tanığı olmadığımız bir estetik deneyimle buluşturan bir yanı vardır. Bu değer bize, bir zamana, bir coğrafyaya, bir kültüre ve toplamda bir medeniyete, etkisi geleceğe taşacak bir imkân olarak doğar. Bir sanat eseri tam bu nedenle de biriciktir, yenidir, ondan alacağımızı başka hiçbir şeyde bulamadığımız bir imkân barındırır içinde.

Üst paragrafta çok kısa özetlediğim dil ve sanata yönelik teori sizleri buluşturmak istediğim hat sergisi için bir girizgâh niteliğinde. Tam da içinde bulunduğumuz pandemi döneminde sizleri sanatla buluşarak kendi içinizde bir yolculuğa çağırıyorum. Çünkü sanat bize bir başkasının anlamlandırabileceği bir deneyim değildir. Bu yolculuğu sadece kendi içimizdeki menzillerden geçerek gerçekleştirebiliriz. Ve böylece “Şifa” projemizin öznesini oluşturan ayetler gönlümüze inzal olabilir. Elbette burada kurduğum cümleleri çok iddialı bulabilirsiniz. Bu konuda siz de ben de haklıyız. Ama bu iddia bana ait değil. Bu iddia yeryüzünde kaligrafik sanatı zirveye çıkararak “Kur’an İstanbul'da yazıldı” iltifatına mazhar olmanın ve sanat birikimimizin günümüzdeki sanatçı dostlarımız eliyle devam etmesinin iddiası.

Ben bu küratör yazısına sığmayacak hasbihali bitirirken, olağanüstü özgün çalışmalarıyla bana bu cümleleri kurma imkânı verdiği için hattat dostum Ahmet Bursalı’ya, Türk Hat ve Resim sanatına, oluşturduğu eşsiz koleksiyon ve bu birikimle kurduğu müzelerle büyük değer katan, sergimizi koleksiyonundan hazırladığımız seçkiyle yaptığımız dostum Mehmet Çebi’ye, bu projenin hayata geçmesinin imkanlarını sağlayan Zeytinburnu Belediye Başkanımız Ömer Arısoy’a ve emeği geçen bütün dostlarıma gönülden teşekkür ediyorum.

Mehmet Lütfi Şen

HATTAT AHMET BURSALI

1966 yılında İstanbul İstinyede doğdu. Sarıyer İmam Hatip lisesinde okudu. Hat sanatı ile tanışıklığı Hattat Hamid Aytaç beyden dersler almış babası Mustafa Necati Bursalı hocadır. 2002 yılında Hasan Çelebi ve Davud Bektaş hocalardan Rika, Nesih ve Sülüs dersleri
almıştır. 2008 yılında İcazetini İrcicada düzenlenen törenle Hasan Çelebi hocadan almıştır. Hat sanatında klasik usullere bağlı kalarak eser üretmeye devam etmektedir. Ayrıca 100’ün üzerinde farklı tasarımlarla Hilye-i Şerif yazmıştır. Bu Hilye-i Şerifler Amerikadan İngiltereye, Vatikandan Dubaiye, Sırbistandan Kuzey Irak’a birçok yurt dışı sergilerde sergilenmiştir.
Ayrıca Cumhurbaşkanlığımız Koleksiyonunda Hilye-i Şerif eserleri ve özel koleksiyonlarda hat eserleri bulunmaktadır. Birçok
yurt içi ve yurt dışı sergilere katılmıştır. Halen çalışmalarına Üsküdar’daki atölyesinde devam etmektedir.