Tek böbrekle yaşamak mümkün mü?

Tek böbrekle yaşamak mümkün mü? Tek böbrekle yaşayan insanlar ne yememeli?

Tek böbrekli insanların çocuğu olur mu? Nelere dikkat etmelidir?

Tek böbrekli bir şekilde yaşamak mümkün mü? Tek böbrekle yaşamak kimi insanlar için dünya ya gelmeleriyle birlikte başlayan bir süreç olduğu gibi kimi insanlar içinse yaşamlarının belli bir bölümünden sonra, çeşitli nedenler dolayısıyla başlamakta olan bir durumdur.

Tek böbrekli bir yaşam sürdürüyor olmanın ne gibi etkilerinin bulunduğu, hangi tek böbrekli kişilerin risk altında olduğu, “tek böbrekle sağlıklı bir şekilde yaşamak mümkün mü?” gibi merak edilen bazı soruların yanıtını sizlerle burada paylaşmaktayız.

Öncelikle yazımıza herkesin son derece merak ettiği soru olan “Tek böbrek insanın sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürmesi için yeterli midir?” ile başlayalım. Sorunun cevabı “EVET” kişi tek böbreği ile ikinci bir böbreğe ihtiyaç duymadan ömrünü son derece sağlıklı bir şekilde sürdürebilir.

Tek böbrekle yaşamak

Çeşitli hastalıklar nedeniyle tek böbrekli olarak yaşamına devam eden kişiler daha dikkatli olmalıdır. Hastalıkları ikinci böbreklerinin de iflas etmesine neden olması durumunda diyalize bağlı bir yaşam sürdürmek durumunda kalabilirler. Kalan tek böbreği korumak adına mevcut hastalıkları ile ilgili kontrolleri ve ilaçlarını kullanmayı ihmal etmemelerdir.

Hangi hastalıklar böbreklerin iflas etmesine neden olabilir?

Böbreklerin oklüde olması yani böbreklere kan akışının sağlandığı ve böbreklerin beslenmesinde önemli bir yeri olan damarların tıkanması böbreklerin iflas etmesine neden olan damar hastalıklarının başında gelmektedir. Buna ek olarak çeşitli romatolojik hastalıklarla böbreklerin büyük zarar görmesine neden olabilmektedir. Tüm bunlara ek olarak bazen de vücudumuzda bulunan hastalıkların tedavisi için uzun süreli ilaç kullanımı da böbreklerin zarar görmesine neden olabilmektedir.

Tek böbrekle yaşayanlar nelere dikkat etmelidir?

Tek böbrekle yaşayanların bunu bir problem olarak görmelerine gerek yoktur. Yalnız kalan tek böbreğin korunması ve ona herhangi bir zarar gelmemesi için dikkatli olmaları gerekir. Özellikle sonradan tek böbrekli kalan kişilerde mevcut böbrek vücudun tüm gereksinimlerine cevap verebilmek adına hızla büyümektedir. Dolayısıyla vücuda dışarıdan bir darbe gelmemesine dikkat edilmelidir.

Su İçmeyi ihmal etmeyin!

Böbreklerin suya çok ihtiyaçları vardır. Sağlıklı bir böbrek için günlük su tüketimine özen göstermelisiniz. Tek böbrekli insanlar su içme konusunda 2 böbreği bulunan kişilere oranla daha dikkatli olmalı. Günlük su tüketimini ihmal etmemelerdir. Günde en 2-2,5 LT su tüketmeleri gerekmektedir.

Tek Böbrekli İnsanların Çocuğu Olur Mu?

Tek böbrekli insanların çocuğu olur mu? Sorusu tek böbrek ile yaşam sürmek zorunda kalanların merak ettiği sorular arasında yer almaktadır. Gebelik için tek böbreği olan kadınların çoğu zamanda hamile kalmaları tavsiye edilmez. Çünkü gebelik sürecinde hormonlarda yaşanan değişimler böbrekleri de etkisi altına almaktadır. Gebelik böbrekleri etki altına alacağından anne adayının sağlığı olumsuz etkilenebilmektedir. Anne adayı olmak isteyen kadınlar bir nefroloji uzmanı kontrolü altında gebelik dönemini geçirmesi ile çocuk sahibi olabilirler.

Tek Böbrekli Doğmak

Tek böbrekli doğmak bazı insanların hayata tek böbrekli başlamaları anlamına gelir. Tek böbrek ile doğan insanların böbreği sağlıklı ve çift böbrekli insanların böbreğine göre daha hızlı büyüme sergilemektedir. Bu nedenle tek böbrekler normalden büyük ve zor oluştuklarından travmalara daha fazla yatkın olduğunu söyleyebiliriz.  Tek böbrekle yaşayan kişilerin ağır spor ve aktivitelerden uzak durması gerekmektedir.

Tek böbrekli doğanlar ve çocukluk döneminde bir böbreği alınıp yaşamlarına tek böbrek ile devam etmek zorunda kalanların, ortalama 25 yıl sonra idrarlarında olan protein düzeylerinde ve böbrek işlevlerinde bir takım değişimler söz konusu olabilir. Yüksek tansiyon yaşamaları ve belirli bir dönem daha yüksek olması ile birlikte böbrek işlevlerinde yaşanan değişimler hafif seviyelerde olup, yaşamlarında bir değişim olmamaktadır.

Tek böbrekle yaşayan insanların bu durumlarını dert etmemeleri gerekir. Sadece tek böbrekli insanların daha dikkatli ve böbreklerine herhangi bir zarar gelmeyecek biçimde hareket etmeleri gerekir. Sonradan tek böbrek ile yaşamak zorunda olan kişilerin böbreği vücuda yetebilmek adını hızlı bir biçimde büyüme sergilemektedir. Bu nedenle dışarıdan herhangi bir darbe gelip bir travma oluşmasını engellemek için dikkatli olmak gerekir. Kesinlikle bol su içmek ihmal edilmemeli. Günlük tüketmek gereken su miktarı 2 ile 2,5 litre arasında olmalıdır.

Tek Böbrekli İnsanlar Ne Yememeli?

Böbreklerin görevleri vücutta meydana gelen metabolik atıkların atılmasıdır. Böbrekler karı boşluğunun alt tarafında, omuriliğin iki tarafında yer alan nefronlardan oluşan organlar olmaktadır. Böbreğe ulaşan kan nefronlardan geçmekte olup, son süzülme yeri de böbrekler olur.

Tek böbreği olan kişiler kesinlikle sodyum alımını minimuma getirmeleri gerekir. Sodyumun en zengin olduğu madde tuzdu. Bu nedenle tuz kesinlikle azaltılmalıdır. Tuz normal yemeğe atılan miktarın üçte biri olmalıdır.

Ayrıca fosfor ile potasyum alımı da azaltılması gereken maddeler arasında yer alır. Bu nedenle potasyum ile fosfor barındıran besinleri araştırarak öğrenilmelidir.

Fazla tüketilmesi gereken gıda veya sıvı bulunmamakta olup, sıvı alımına dikkat etmek ve sebze ağırlıklı beslenmek önerilir.

Tek Böbrekli Olanlar Ne Yememeli Ne Tüketmemeli?

Tuz, alkol, sigara ve akşam saat 20:00’den sonra yemek yememeliler.

Daha Az Tüketmek Gerekenler: Salamura, yağlı gıdalar, sucuk, et ve et ürünleri.

Normal Seviyede Tüketilecekler: Meyve, sebze, siyah ve yeşil çay, günde bir fincandan fazla olmamak koşulu ile kahve, süt ve süt ürünleri tek böbrekle yaşamak zorunda kalan kişilerin normal seviyede tüketmesi gerekenlerdir.

Kaynak: https://www.saglikk.com/genel-saglik/tek-bobrekle-yasamak-mumkun-mu/110