Engelli Koordinasyon Merkezi

Engelsiz Beşiktaş!

Beşiktaş Belediyesi Engelli Koordinasyon Merkezi, engelli bireylerin sosyal aktivitelere katılımını sağlamak, mesleki becerilerini geliştirmeye yardımcı olmak, engelli ailelerinin gündelik yaşamlarını kolaylaştırmak, toplumda engelli olma durumuyla ilgili farkındalık yaratmak, toplumun engelli haklarını gözeten duyarlı bir yapıya kavuşmasına katkıda bulunmak, ayrıca engelli ve engelsiz bireyler arasındaki iletişimi kuvvetlendirmek üzere faaliyet göstermektedir.

Merkezimizde, hem engelli hem de engelsiz vatandaşlara hizmet verilmekte; engelli ve engelsiz bireyleri bir araya getirerek “engel”lerin aşılması amaçlanmaktadır.

Beşiktaş Belediyesi Engelli Koordinasyon Merkezi, her türlü engel grubundan bireyin rahat erişim sağlayabilmesi için tasarlanmış olan Dilek Sabancı Parkı içerisinde yer almaktadır. Merkezimizde engelli bireylerin talepleri doğrultusunda,

•  Temel bilgisayar eğitimi
•  İngilizce
•  Fotoğrafçılık
•  Resim
•  Yoga
•  Stretching
•  Beden farkındalığı
•  Pilates
•  İşaret Dili
•  Tiyatro
•  Müzik
•  Ahşap Boyama

kursları açılmıştır. Kurslarımıza engelli ve engelsiz bireyler kayıt yaptırabilmektedir. Merkezimizde ücretsiz olarak verilen diğer hizmetler ise şunlardır;

Psikolog Hizmeti
Psikolojik danışmanlık hizmeti, bireylerin kendilerini daha iyi tanımalarını, yaşadıkları problemlerin nedenlerini fark ederek bu problemleri etkili biçimde çözmelerini hedefleyen profesyonel bir yardım hizmetidir. Beşiktaş Belediyesi Engelli Koordinasyon Merkezi tarafından engellilere ve engelli ailelerine ücretsiz olarak psikolojik danışmanlık hizmeti verilmektedir. Merkezimizde engelli bireylerin ve engelli ailelerinin psikolojik durumları değerlendirilerek psikolojik sorunlarının çözümüne yönelik yüz yüze görüşmeler yapılmaktadır.
 

İstihdam Danışmanlığı Hizmeti
Engelli Koordinasyon Merkezimiz, iş arayan engellilere iş bulma süreçlerinde destek vermektedir. Bu süreçte merkezimizde;


•  İş arayan engelli bireylerle birlikte özgeçmiş oluşturulur.
•  Çalışmak istedikleri sektör ve pozisyona yönelik beklentileri öğrenilir.
•  Günlük taranan kariyer siteleri ve firmalardan gelen talepler içerisinde uygun olan pozisyon varsa engelli bireyler bilgilendirilir.



Engelsiz Beşiktaş için Dost Eller Taksi
Tekerlekli sandalye kullanıcılarına uygun olarak tasarlanan Dost Eller Taksi, Beşiktaş ilçesinde yaşayan engelli vatandaşlarımızın öncelikle sağlık hizmetlerine, eğitim, kültür ve sanat etkinliklerine ulaşımında destek sağlamak amacıyla hizmete girmiştir.

Hafta içi 08.00–24.00 saatleri arasında hizmet veren Dost Eller Taksi hizmetinden yararlanmak için 444 44 55 numaralı Çağrı Merkezi’ni arayarak randevu alınması gerekmektedir. Başvurular sırasına göre değerlendirilir, sağlık hizmetlerine yönelik başvurulara öncelik tanınır.

Engelsiz Sinema
“Engelsiz Sinema” kapsamında, Levent Kültür Merkezi’nde görme ve işitme engelliler için sesli, yazılı betimleme ve işaret dili ile uyarlanmış filmler gösterilmektedir. Film gösterimlerine engelsiz bireyler gözleri bağlı olarak katılabilmekte ve böylelikle kısa bir süre de olsa görme engelliler bireyler ile empati kurabilmektedir.

Hukuki Danışmanlık Hizmeti
Engelli Koordinasyon Merkezi tarafından engellilere ve ailelerine engelli hakları öncelikli olmak üzere; aile hukuku, iş hukuku ve sosyal haklar gibi konularda bilgi sahibi olabilmeleri ve doğru yönlendirilmeleri için ücretsiz hukuki danışmanlık hizmeti verilmektedir.

Diyetisyen Desteği Hizmeti
Çevresel beslenme sorunlarına yönelik destek sağlamak amacı ile engellilere ve ailelerine ücretsiz diyetisyen desteği sağlanmaktadır.

Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti
Beşiktaş Belediyesi Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği, Beşiktaş’ta oturan 5–14 yaş arası engelli çocukları ağız ve diş sağlığı konusunda bilgilendirmek, onlara diş bakımını ve doğru beslenmeyi anlatabilmek ve bu bilgilerin çocuklarda davranış haline gelmesini sağlamak üzere çalışmaktadır. Engelli çocuklara birinci basamak diş tedavi hizmeti veren ve koruyucu uygulamalar yapan polikliniğimiz, Beşiktaş’ta yaşayan “geleceğin büyüklerinin” ağız ve diş sağlığı seviyelerini yükseltmek, yaşam kalitelerini arttırmayı amaçlamaktadır.

Hizmetten yararlanmak için 444 44 55 numaralı Çağrı Merkezi’ni arayarak randevu alınması gerekmektedir.

Görme Engelliler İçin Kitap Okuma Odası
Beşiktaş Belediyesi, “Farklılıklarımız Birlikteliğimize Engel Değil” sosyal sorumluluk projesi kapsamında engelleri aşmaya devam ediyor. Engelli vatandaşlarımızın eşit olarak toplumsal hayata katılabilmelerini amaçlayan “Kitap Okuma Odası” projesi ile kitapların sadece görebilenler için değil, görme engelliler için de erişilebilir olması hedefleniyor.

Bu konuda çalışmalar yapan kuruluşlar olsa da henüz seslendirilmeyen pek çok şiir, roman, hikâye, akademik metin ve ders kitapları mevcut. Bu yüzden Beşiktaş Belediyesi Levent Hizmet Binası’nda açılan “Kitap Okuma Odası”nda öncelikli olarak görme engelliler tarafından talep edilen kitaplar seslendirilecek. Gönüllü olarak kitap seslendirmek ve bilgi almak için 444 44 55'i arayabilirsiniz.
Devamını Okumak İçin Tıklayınız.

Ayrıca merkezimizde haftanın iki günü film gösterimleri gerçekleştirilmekte, ayın birkaç günü belirli bir konu başlığı altında tartışma platformları düzenlenmektedir. Bilişim salonumuz, kütüphanesi ve görme engelliler için özel olarak yüklenmiş “Jaws” programlı bilgisayarları ile hizmetinizdedir.

Beşiktaş Belediyesi’nin ücretsiz olarak sunduğu bu hizmetlerden yararlanmak isteyen bireyler 444 44 55 numaralı hizmet merkezimize ve/veya 0212-2799348 numaralı telefondan Engelli Koordinasyon Merkezi’ne ulaşabilirler. Ayrıca Mecidiyeköy, Zincirlikuyu ve Beşiktaş’tan ring seferi yapan ücretsiz servis araçlarımızla merkezimizi ziyaret edebilirler.

Dilek Sabancı Engelliler Parkı 
Adres: Dilek Sabancı Engelliler Parkı, Ülgen Sk. Levent, Beşiktaş – İstanbul
Tel: (0212) 279 93 48