Polonezköy Tabiat Parkı

YOL TARİFİ, HARİTA, NEREDE, NAVİGASYON

1994 yılında ilan edilen Polonezköy Tabiat Parkı, İstanbul’un Beykoz ilçesi sınırları içinde yer almakta olup, İstanbul'un ilk ilan edilen ve kapladığı alan bakımından en büyük tabiat parkıdır. Osmanlı İmparatorluğu, 1856 yılında Kırım Savaşı’na girerken Polonya’dan kaçan asker ve sivilleri toparlayıp onların Osmanlıyla birlikte savaşa katılmalarını sağlamıştır. Savaş sonrasında Sultan Abdülmecit, şimdiki Polonezköy’ün bulunduğu topraklara yerleşim izni vermiştir. Önceleri Osmanlılarca Adamköy olarak anılan bu Polonya köyü, daha sonra "Polonez Karyesi" adını almıştır. Devlet, burada yaşayan mültecilere 1894 yılında vatandaşlık belgesi vermiş ve 1923 yılında köyün adı Polonezköy olmuştur. Tabiat Parkında köy yerleşim alanı dışında geyik ve sülün üretim istasyonları da bulunmaktadır.Yaklaşık 3.000 hektar alana sahip Tabiat Parkı, çok zengin flora ve fauna varlığına sahiptir.

GERÇEKLEŞTİRİLEBİLECEK FAALİYETLER

Polonezköy Tabiat Parkı’nda günübirlik kullanım alanı ve çadırlı kamp alanı mevcuttur. Alan içerisinde doğa yürüyüşü, koşu ve bisiklet turu gibi birçok etkinlik gerçekleştirmek mümkündür. Tabiat Parkı içerisinde 5 km koşu ve yürüyüş parkuru ile seyir kuleleri bulunmaktadır. Köy yerleşim alanı içinde birçok pansiyon ve otelde konaklama hizmeti bulunmaktadır.

 ULAŞIM BİLGİLERİ

Kavacık-Çavuşbaşı yolu üzerinden tabelalar takip edilerek ulaşılabilir. Ayrıca Beykoz-Riva ve Alemdağ-Şile istikametinden de ulaşmak mümkündür.

FLORA BİLGİLERİ

Polonezköy Tabiat Parkı, bitki çeşitliliği açısından çok zengindir. Genel olarak alanda yer alan bitkiler: Karaçam (Pinus nigra), Kızılçam (Pinus brutia), Sarıçam (Pinus sylvestris), Saplı Meşe (Quercus robur), Sapsız Meşe (Quercus petraea), Saçlı Meşe (Quercus cerris), Macar Meşesi (Quercus frainetto), At Kestanesi (Aesculus hippocastanum), Anadolu Kestanesi (Castanea sativa), Avrupa Ladini (Picea abies), Doğu Çınarı (Platanus orientalis), Akdeniz Servisi (Cupressus sempervirens), Gürgen (Carpinus betulus), Karaağaç (Ulmus glabra), Kızılağaç (Alnus orientalis), Kayın (Fagus orientalis), Ihlamur (Tilia tomentosa), Doğu Mazısı (Platycladus orientalis), Anadolu Saparnası (Smilax excelsa), Akdeniz defnesi (Laurus nobilis), Kocayemiş (Arbutus unedo), Karayemiş (Laurocerasus officinalis), Yayılıcı dağ muşmulası (Cotoneaster horizontalis), Geyikdikeni-Alıç (Crataegus monogyna), Ateş dikeni (Pyracantha coccinea), Funda çalısı (Erica arborea), Beyaz Çiçekli-Yaprak Döken Kartopu (Viburnum opulus) türleri olarak gözlemlenmiştir.

Tabiat Parkı içersinde 1 adet Sülün- Keklik Üretme İstasyonu ve 1 adet Geyik- Karaca Üretme İstasyonu bulunmaktadır. Tabiat parkı içerisinde Kızıl Geyik, Karaca, Yaban Domuzu, Çakal, Tilki, Sincap, Sansar, Gelincik, Sülün, Keklik, Atmaca, Şahin, Doğan, Karatavuk, Saka, Üveyik, Baykuş, Saksağan, Serçe gibi hayvanlar bulunmaktadır.

 GİRİŞ ÜCRETLERİ

Şahıs 5 tl, indirimli 2.50 tl, bisiklet 5 tl, motorsiklet 10 tl, otomobil 15 tl, minibüs 45 tl, midibüs 75 tl, otobüs 135 tl

 KIR LOKANTASI

Polonezköy Country Club Tel : 0 216 432 30 51