Santral İstanbul Enerji ve Çağdaş Sanatlar Müzesi 

Silahtarağa Elektrik Santralı’nın 1913’te ve 1921’de inşa edilen ilk makine daireleri, güçlendirilip korunarak santralistanbulEnerji Müzesi’ne dönüştürüldü. Bu dönüşümün ilk adımı, elektrik üretiminin durduğu 1983’ten sonra çalışmadığı için paslanmaya başlayan türbin-jeneratör gruplarının ve diğer makinelerin uzman ekipler tarafından temizlenmesi ve özel bir koruyucuyla kaplanarak paslanmanın durdurulması oldu. Daha sonra, 1 numaralı türbin-jeneratör grubu, 1931’de çalışmaya başladığı tarihteki görünümüne ulaştırılarak korundu. 3 numaralı türbin-jeneratör grubu üretim durduğunda içi açık olarak bırakılmıştı; bu grup da açık şekliyle korundu.

Toplamda 1,738.83 m2 taban alana ve 3,876.95 m2'lik kullanım alanına sahip Enerji Müzesi, halihazırda 1 ve 2 no’lu Makine Daireleri’nde Silahtarağa Elektrik Santralı’nda üretimin en önemli unsurları olan ve dönemin ileri teknolojisinin tipik çizgilerini yansıtan AEG, Brown Boveri, Siemens ve Thomson Houston markalı türbin-jeneratör gruplarını ziyaretçilere sunuyor.

Elektrik üretiminin ve İstanbul’un farklı semtlerine dağıtımının denetlendiği Kontrol Odası ise ayrıntılı kumanda aygıtları ve teçhizatıyla bir bütün olarak korundu. Uzun zaman alan ve titiz bir emek gerektiren koruma çalışması boyunca, kontrol odasında kaybolmuş ya da tahrip olmuş parçalar yerlerinde işaretlendi, mevcut parçalar temizlenerek pasa karşı korundu.

Enerji Müzesi’nin giriş katına ise, ziyaretçilerin kendi elektrik enerjisini üretebileceği, pil olabileceği, manyetik heykeller yapabileceği, inatçı bir bavulla uğraşacağı, binlerce volta çekinmeden dokunabileceği ve daha birçok deneyi gerçekleştirebileceği, tam 22 etkileşimli ünitenin yer aldığı, eğlence ile bilimin buluştuğu Enerji Oyun Alanı kuruldu. Ayrıca santralistanbul'un kuruluşundan bu yana bünyesinde gerçekleştirdiği çeşitli ulusal ve uluslararası panellerin, konuşmaların ve seminerlerin çoğu Enerji Müzesi giriş katında bulunan Sinema/Seminer Salonu'nda yapıldı.

ZİYARET SAATLERİ

santralistanbul’da yer alan sergiler ile Enerji Müzesi, haftaiçi ve hafta sonu her gün saat 09.00-18.00 arası ziyarete açıktır. santralistanbul  resmi tatillerde kapalıdır. 

Sergiler ve Enerji Müzesi de dahil olmak üzere, santralistanbul’da düzenlenen tüm etkinliklerle ilgili giriş koşulları web sitemizdeki duyurular takip edilerek öğrenilebilir.

REHBERLİ TURLAR

Ziyaretçilerin ilgisine göre oluşturulan özel rehberli turlarda, Enerji Müzesi gezilebilir. 45 dakika süren bu turlar, ziyaretçi grubun talebi doğrultusunda, Türkçe veya İngilizce gerçekleştirilebilir. Rehberli tur grupları, en fazla 25 kişiden oluşur.

Özel rehberli tur ücretleri, aşağıdaki şekildedir.

Yetişkinler: 25,00 TL

Üniversite öğrencileri: 15,00 TL

Özel rehberli turlara katılmak için önceden rezervasyon yaptırılması gerekmektedir. Rezervasyon yaptırmak için, [email protected] adresine düzenletilmesi istenilen rehberli turun gün ve saati ile iletişim bilgilerinizi içeren bir e-posta gönderilmesi rica olunur.

İletişim

Santralistanbul
Eski Silahtarağa Elektrik Santralı
Kazım Karabekir Cad. No: 2
Eyüpsultan 34060 İstanbul Turkey

[email protected]

http://www.santralistanbul.org/

MÜZE RESEPSİYON

0212 311 78 78 / 78 09

[email protected]

MÜZE DÜKKAN/KAFE

0212 627 77 07
[email protected]

BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER

[email protected]

MEKAN KİRALAMA

[email protected]

ULAŞIM/OTOPARK

[email protected]

Bağlı Olduğu Kurum/Kişi:İstanbul İstanbul Bilgi Üniversitesi 

Denetleyen Müze:İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi Müdürlüğü