Osmanlı Bankası Müzesi 

Osmanlı Bankası Müzesi (OBM), 1892 ile 1999 yılları arasında bankanın genel müdürlük binası olan SALT Galata'nın katlarına yayıldı. Ayrıntılı bilgi için tıklayın. 

SALT Galata'da yer alan Osmanlı Bankası Müzesi, Türkiye'de bir özel banka tarafından kurulmuş ilk müzedir. Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezi bünyesinde 2002 yılında hayata geçirilmiştir. 1892 yılında Osmanlı Bankası Genel Müdürlüğü olarak faaliyete başlayan binadaki kasa dairelerinin içinde ve etrafında düzenlenen müze, Osmanlı İmparatorluğu'nun merkez bankası ve hazinedarı olarak görev yapan Osmanlı Bankası'nın tarihine ışık tutar. 

Osmanlı Bankası Müzesi, içerdiği nesne ve belgelerin yanı sıra tasarımıyla, bankanın merkezî rol oynadığı geç Osmanlı ve erken Cumhuriyet dönemlerinin az bilinen dünyasını yansıtır. Müzede, kuruluşundan özel ticari banka statüsüne geçtiği 1933'e, Osmanlı Bankası'nın bu 80 yıllık süreçte yaşadığı önemli değişiklikler, gelişmeler ve krizler kronolojik şekilde ele alınır; aynı dönemin şube binaları, müşterileri ve faaliyet alanları vurgulanır.

Her öğesinin, ait olduğu dönemin siyaseti, ekonomisi, toplumu hatta gündelik yaşamı ve kültürü bağlamında incelenebileceği bir anlatım mekânı olan Osmanlı Bankası Müzesi, yalnızca bir kurumun öyküsünü aktarmakla kalmaz, bir dönemin yaşam temsilini de sunmaktadır. Müzenin arşiv ve konsept çalışması Edhem Eldem, tasarımı ise Bülent Erkmen tarafından yürütülmüştür. Sergileme birimlerinin tasarımı ve sergilemenin gerçekleştirilmesi Yeşim Bakırküre ve Ypsilontarafından yapılmıştır.

İLETİŞİM:

SALT Galata
kurucu Garanti Bankası
Bankalar Caddesi 11
Karaköy 34420 İstanbul Türkiye

T: +90 212 334 22 00
saltonline.org

Bağlı Olduğu Kurum/Kişi: Galata Araş. Yay. Tan. Bil. Tek. Hiz. A.Ş. 

Denetleyen Müze:İstanbul Türk ve İslam E. M. Müdürlüğü