İstanbul Üniversitesi Jeoloji Müzesi 

İ.Ü. Jeoloji Müzesi fiziksel mekân olarak yaklaşık 400 m2’yi kapsayan çeşitli mineral kayaç, fosil örneklerinin sistematik ve tematik olarak sergilendiği BÜYÜK SALON, bilimsel koleksiyonların sergilendiği ve korunduğu ÖZEL KOLEKSİYON ODASI, çeşitli jeolojik örneklerin (kayaç, mineral, fosil) farklı yöntem ve alet kullanımı ile temizlenip sunuma hazırlandığı LABORATUVAR, müze etkinliklerinin yapıldığı 30-35 kişilik kapasiteli GÖSTERİM SALONU ile fazla örneklerin depolandığı müzenin alt katındaki bağımsız ARŞİV (depo) olmak üzere beş ana bölümden oluşur.

V – Sergileme Vitrinleri (mineral, kayaç, omurgalı fosiller, jeolojik arşiv, özel koleksiyonlardan bazıları),
D – Sergileme Dolapları (sistematik omurgasız fosil örnekleri, bitki fosilleri, kömür örnekleri, cevher mineralleri, yapıtaşları, özel koleksiyonlardan bazıları),
M – Sergileme Masaları (yaşamımızdaki mineraller, Yerkürenin en eski kayaçlarından bir örnek, çeşitli doğal mineraller, jeolojik zamanların karakteristik fosilleri, jeolojik arşiv (ülkemizde jeolojinin kurucusu Prof. Dr. Hamit Nafiz PAMİR’in çalışma masası),
K – Giydirilmiş Kolonlar (seçilmiş balık fosilleri, seçilmiş mineral örnekleri, Triyas – Jura ammonitleri ve karakteristik fosil örnekleri, yarı değerli mineraller, Yerkürenin en eski kayaçları ile volkanik kayaçlardan örnekler).

BÜYÜK SALON: Müzenin en geniş alanına sahip olan bu mekanda;

-yerkürenin yapıtaşları olan çeşitli mineraller (cevher ve endüstriyel mineraller),

-yapı taşları (granit, mermerler),

-kayaçlar (magmatik, volkanik, metamorfik, sedimenter),

-çeşitli kömür ve silisleşmiş ağaçlar (petrifiye olmuş),

-fosiller; omurgasız (mikro-makro fosiller) ve omurgalı fosillerin tematik/ sistematik sergilendiği vitrinler ve sergileme dolapları ile bunların açıklayıcı bilgi panoları yer alır.

Büyük salonun sağ giriş bölümünde yapı taşları ve metalik cevher örnekleri sergilenmektedir. Mineraller ve kayaçlar büyük salonun girişinde solda dört büyük vitrin ve çekmecelerinde yer almaktadır. Sağda en son kısımda ise Türkiye Bor Mineralleri özel koleksiyonu ziyaretçilere sunulmuştur.

ÖZEL KOLEKSİYON ODASI: Müzenin bilimsel kimliğini temsil eden çeşitli zengin koleksiyonların ve kazanımların korunduğu bölümdür. 

LABORATUVAR, kayaç, mineral, fosil örneklerinin temizlenerek teşhire hazırlandığı,

GÖSTERİM SALONU (30-35 kişilik), müze etkinliklerinin yapıldığı,

ARŞİV (depo) fazla örneklerin depolandığı kısım olmak üzere beş ana bölümden oluşmuştur.

İstanbul Üniversitesi Jeoloji Müzesi 

Bağlı Olduğu Kurum/Kişi:İstanbul İstanbul Üniversitesi 

Denetleyen Müze:İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü 

Randevu-İletişim-Ulaşım

0212  473 7070 – 17529

[email protected]

Ulaşım;

Adres:İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Jeoloji Müzesi,  34320 Avcılar Yerleşkesi Avcılar – İstanbul

Metrobüs Avcılar Kampüs Durağı,  Üniversite Yerleşkesi, Mühendislik Fakültesi Binasında