Kurucusu Nejat Çuhadaroğlu’nun küçük yaşlarda başlayan resim, heykel ve maket yapma tutkusu, seneler içerisinde büyüyerek önce koleksiyonerliğe ve ardından müzeciliğe kadar uzanan, zahmetli fakat bir o kadar da keyifli bir uğraş haline gelmiştir.  

Müzede; Osmanlı dönemine ait (1453-1923) askeri ve etnografik tarihi eserler sergilenmektedir. Ayrıca, ülke tarihimizin eşsiz mirasını ve bu mirasın kayıp halkalarını gün yüzüne çıkarmak amacıyla oluşturulan müze tarihin ilgili dönemlerini betimleyen dioramalarla ve mankenlerle zenginleştirilmiştir.  

Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi'nin zemin katı geniş bir zaman dilimini kapsamaktadır.

Zemin kat; Osmanlı Devleti'nin dönemler boyunca geçirdiği sosyal, kültürel ve ekonomik değişimleri gösteren birçok özel aksesuar bulunmaktadır.Büyük Roma İmparatorluğu ve Bizans İmparatorluğu'na ait eserlerle başlayan katta, Anadolu Selçuklu Devleti ve III. Selim’e kadar ki Osmanlı Devleti dönemine ait eserler sergilenmektedir.

Eşi benzeri olmayan Anadolu Selçuklu dönemi kılıcı, giyen padişahı koruduğuna inanılan tılsım gömlek, Osmanlı Dönemi Cellât Palası, Avrupa ve Anadolu topraklarında kullanılan tabancalar, gürz ve baltalar zemin katta bulunan eserler arasındadır. Ayrıca İstanbul'un Fethi'ni tasvir eden diorama ile Osmanlı ordusunun "Deli" akıncıları, Osmanlı döneminde Topkapı Sarayı'nda yapılan kaplan sergilemesinin canlandırması yine zemin katta.

1.Kat: Müzenin 1.katında ağırlıklı olarak Osmanlı eserleri bulunmaktadır. III. Selim döneminden başlayan eserler 1900'lerin başına kadar gelmektedir. Bu kısımda dönemi kronolojik olarak yansıtan oldukça değerli kılıç, tabanca, sancak ve kıyafetler yer almaktadır. Nadir bulunan 18.yy. Zülfikar ağızlı Türk palası da yine bu katta sergilenmektedir.

2.Kat: Müzenin 2. Katında Osmanlı Devleti’nin son dönemlerine ait eserler yer almaktadır. Trablusgarp Savaşı, Balkan Savaşları, 1.Dünya Savaşı ve bu savaşa bağlı olarak Çanakkale ile Doğu Cepheleri (Sarıkamış) 2. Katın konuları arasındadır. Bu ısımda Atatürk’ün üç ayrı savaştaki kıyafetlerini birebir yapılmış Atatürk modelleri üzerinde görmek mümkündür. Ayrıca önemli savaş sahnelerini tasvir eden dioramalar, silahlar ve kostümler ziyaretçilerin ilgisini çekecek diğer kısımlardır. 

3.Kat:  Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi’nin 3.katı 1.Dünya Savaşı’nın son dönemlerini ve Kurtuluş Savaşı mücadelesini konu edinmiştir. Ayrıca 2.Dünya Savaşı’nın ilk dönemlerine ait pek çok eser ve diorama da yine bu katta sergilenmektedir. 

4.Kat: Müzenin dördüncü katında 2.Dünya Savaşı’na ışık tutan eserler sergilenmektedir. Ayrıca bu katta Kore Savaşı, Kıbrıs Barış Harekâtı, Körfez Savaşları gibi yakın sayılabilecek önemli savaşlara ait eserler de bulunmaktadır. 

Hisartmuseum Cafe: Müzenin son katında bulunan Hisart Cafe’de; Gladyatörler, Vikingler, Korsanlar gibi tarihin ilgi çekici unsurları, Indiana Junes, Yüzüklerin Efendisi, Yıldız Savaşları gibi ses getiren Hollywood yapımlarından sahnelerin canlandırıldığı diorama ve figürler sergilenmektedir. 

Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi
Hürriyet Mah. Cemil Bengü Cad. No: 21 34403 Çağlayan / İstanbul / Türkiye
T.+90 212 296 98 04
F.+90 212 224 20 36
M.[email protected]

Ziyaret Saatleri

Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma ve Cumartesi : 10:00 - 18:00
Pazar : 12:00 - 18:00

Giriş Ücretleri (2019 Tarih itibari ile )

Yetişkin : 35 TL

İndirimli Bilet : 15 TL(Öğrenci ve Öğretmenler)

Müzekart + (Plus) Sahiplerine yılda bir defa müzeye giriş ücretsizdir, Müze Kafe ve Mağazada %10 indirim mevcuttur.

Ücretsiz Girişler : Engelli vatandaşlar ile beraberinde bir refakatçi, Savaş Gazileri

*** Ziyarete Gelecek Okul Gruplarının Karışmaması İçin Ziyaret Öncesinde Randevu Alınması, Ayrıca Randevu Gün Ve Saatine Muhakkak Suretle Uyulması Önemle Rica Olunur.

*** Müze Sergi Salonlarında Flash'lı Fotoğraf Makinası/Cep Telefonu Ve Selfıe Çubuğu Kullanılması Yasaktır.

Kaynak:

http://www.hisartmuseum.com/tr/