500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi 

Anadolu’da Yahudi yerleşim bölgelerinin mevcudiyeti, arkeolojik bulgularla kanıtlanabildiği kadarı ile M.Ö. 4. yüzyıla kadar uzanır. Yaklaşık 24 yüzyıldır bu coğrafyada yaşayan Yahudilerin 700 yılı aşkın bir süredir Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti‘nde huzurlu yaşamlarını, tarihini ve geleneklerini, geniş toplum ile ilişkilerini ve etkilenmelerini yansıtmaya çalışan bu müze anlamlı bir kalıcı etkinliği oluşturmaktadır.

Müzenin amacı,  1326’da Orhan Bey’in Bursa’yı fethiyle başlayan, 1492’de, inanç ve gelenek özgürlüklerini kaybetmektense İspanya’yı terk etmeyi yeğleyen Sefarad Yahudilerine kucak açan II. Bayezid ile devam eden tarih boyunca günümüze kadar süre gelen 700 yıllık bir beraberliğin öyküsünü, etkileşmeyi ve Türk Ulusu’nun insancıl hoşgörüsünü yurt içinde ve dışında tanıtmaktır.

 Düzenleme, tarihi belgeler ve bilgiler desteğinde, “din ve vicdan özgürlüklerini korumak için bağnazlık ortamından kaçarak Türk toprağını vatan seçen Yahudilerin “ ülke yaşamına katılımlarını ve “kendilerine kucak açan Türk milletinin insancıl yaklaşımını yurt içinde ve yurt dışında duyurma“ya yöneliktir.

 500.Yıl Kutlama Etkinlikleri Programı çerçevesinde, konunun bilgisel ve belgesel olarak irdelenmesini, Türk Yahudilerinin 700 yıllık kültür mirasıyla ilgili verilerinin araştırılıp derlenmesini, korunmasını, sergilenmesini ve mesajın gelecek kuşaklara da iletilebilmesini teminen düşünülen bu yapıt ile ırk ve din ayırımcılığının ve yabancı düşmanlığının günümüzde halen cirit atabildiği dünyamızda nadir bir İnsanlığa Örnek davranışı bir kez daha gözler önüne sermeğe çalışmaktayız.

Müze, İstanbul Karaköy’de Perçemli Sokak’ta (eski adı Zülfaris Sokağı) bulunan eski bir sinagog binasında kuruldu.
Hahambaşılık kayıtlarında adı Kal Kadoş Galata olarak geçen, halk arasında sokağın adından alıntıyla Zülfaris Sinagogu olarak bilinen bu ibadethanenin 1671’de mevcut olduğu bilinmektedir. Ancak bugünkü bina, muhtemelen Cenevizliler zamanından kalma eski temeller üzerinde, tahminen 19.yüzyıl başında tekrar inşa edilmiştir. 1890 yılında Kamondo ailesinin maddi yardımı ile tamir ve ondan sonra da bir kaç kez restore edilen bina 1968 yılında esaslı bir tamir gördü. 1985 yılına kadar ibadete açık kalan Sinagog, yörede ikamet eden Yahudi cemaatinin kalmaması üzerine bu tarihte kapandı. Sahibi olan Neve Şalom Vakfı tarafından 500.Yıl Vakfı’na müze olarak kullanılmak üzere tahsis olunan bina Kamhi ailesinin maddi ve Jak Kamhi’nin değerli katkıları, Naim Güleryüz’ün öneri ve tasarımıyla 500.Yıl Vakfı tarafından Müze olarak düzenlenerek 25 Kasım 2001 tarihinde 500.Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi adıyla hizmete girdi.

Müze Pazartesi’den Perşembe’ye her gün 10.00-16.00, Cuma ve Pazar günleri 10.00-14.00 arası ziyarete açıktır. Cumartesi ve bazı özel günler kapalıdır.

Bağlı Olduğu Kurum/Kişi:İstanbul 500. Yıl Vakfı 

Denetleyen Müze:İstanbul Yıldız Sarayı Müzesi Müdürlüğü 

ZİYARET

ADRES: Bereketzade Mahallesi, Büyük Hendek Caddesi No: 39, Beyoğlu, İstanbul

TEL: +90 212 292 63 33 - +90 212 292 63 33 34

http://www.muze500.com/

ZİYARET SAATLERİ

Pazartesi-Perşembe
10:00 – 16:00

Cuma
10:00-13:00

Pazar
10:00-14:00

Müzeye son giriş saati kapanış saatinden yarım saat öncedir.

Müze, cumartesi Şabat günleri, milli ve dini bayramlarda kapalıdır.

MÜZE ZİYARETİ İÇİN GEREKLİ BELGELER:

Ziyaretçinin yanında mutlaka kimlik veya pasaport getirmesi gerekmektedir. Güvenlik kontrolünden geçiş yapılarak içeri girilmektedir…