HURDA KENTİ HURDACI, TÜRKİYENİN HURDACISI

Hurda hem ekonomi yönünden hemde çevremiz için çok avantajlı bir sektör olduğu için evimizde, iş yerimizde kısacası her yerde kullanım ömrü dolan malzemeleri çöpe atıp doğayı kirletmek yerine yeni bir sektörde kullanılsın diye hurdacıya veririz.

Hurda konusunda aklını çalıştıran çocuklar yerden buldukları demirleri, paslanmış hurdaları hurdacılara satarak para kazanırlar.

Günümüzde kağıt ve karton gibi hurdaları toplayanlara sıkca rastlarız fakat inşaat ve demir hurdaları verebilecek yerler zor bulunmaktadır.

Bundan dolayı internet üzerinden hizmet veren profesyonel hurdacılar var ve bu hurdacılar hurdaları kilo ya da ton ile alarak geri dönüşüme katkı sağlarlar.

Hurda alımı dünya ekonomisine çok büyük katkı sağlamaktadır. Hurda nın alımı aşamalar halinde gerçekleşiyor şimdi bunu küçükten büyüğe doğru anlatalım.

İlk olarak sokaklarda gördüğümüz bireysel hurdacılardır ve bireysel hurdacılar genelde el arabası ile dolaşıp demir vb türleri toplarlar.

Bireysel hurdacılar topladıkları hurdaları mahalle hurdacılarına satarlar.

Mahalle hurdacıları ise kamyonla gezerek demir alüminyum ve çelik gibi hurdaları vatandaştan alırlar ve mahalle hurdacılarının kamyonlarında plastik malzemeler olur hurdayı veren kişi isterse para yerine ordan parayla eş değerde bir malzeme alabilir.

Daha sonra mahalle hurdacıları topladıkları hurdaları ayrıştırarak büyük hurda fabrikalarına götürüp satarlar ve bu fabrikalarda hurdalar ihale ile satışa sunulur.

Hurda fiyatları ülkemizde demir-çelik konusunda büyük fabrikalar tarafından belirlenir ve bu fabrikalar üç farklı şehirde bulunur.

Birincisi Karabük'te bulunan Karademir demir-çelik Fabrikası, ikincisi İskenderun da bulunan İsdemir Fabrikası ve son olarak da Zonguldak'ta bulunan Erdemir Fabrikasıdır.

Bu fabrikalar belirli aralıklar da düzenli olarak hurda fiyatlarını belirleyip açıklarlar ve bu fiyatlar 6 grupta incelenir.

Değeri belirlenen hurdalar hurda sektöründe serbest halde çalışan bireylerin belirli fiyat aralığında alım satım yapmasını sağlar ve bu görünüme serbest piyasa denir. Hurda sektörü günümüzde inşaat sektörünün hızlanmasıyla değerini de arttırmaktadır.

Sektör fabrikalarının belirlediği fiyatlar ile kontrol altında tutulan gruplar ;' DKP, DKP Ekstra, 1.Grup, 2.Grup, 3.Grup ve talaş' olarak gruplandırılır ve buna bağlı olarak hurda fiyatları açıklanır.

Hurda fiyatları 0.655 TL/KG ile 0.355 TL/KG fiyatları arasında değişkenlik göstermektedir.

DKP Hurdanın imalat sanayisinde kesme işlemleri sırasında ortaya çıkan sac artıklarının kırpıntı haline getirilmiş formlarıdır.

Ekstra Hurdaya ise Çelik İmalat sektörü sonucu ortaya çıkan kenar kesme malzemesinin sarma formları deriz. 1. ve 2. Grup hurdaları da açıklayacak olursak; 1.Grup Hurda, Ekstra Hurdanın belirtilen şartlarına uymayan formlarıdır.

Örneğin; inşaat demirleri, teller, rulolar... 2.Grup Hurda ise; DKP, ekstra ve 1.Grup kalitelerinin dışarısında kalan sac hurdaları (3 mm. ve altı), metalik evsel hurdalar, batık gemi hurdaları vb. hurdalardan oluşur.

Sonuç olarak 2017 yılını ele alacak olursak hurda fiyat aralığı şu şekildedir:

*DKP HURDA 0.83 TL/KG - 1.20% *DEMİR EKSTRA 0.83 TL/KG - 1.20% *1. GRUP DEMİR ÜRÜNLERİ 0.73 - 0.00% *İNŞAAT DEMİRİ 0.82 - 0.00% [email protected]

www.hurdakenti.com