Denizcilikten gelen önemli bir Asker ve diplomat olan Pyotr Tolstoy, I.Petro’nun yakın arkadaşıdır. I. Petro (Deli Petro) Dede Tolstoy için “zekası ve yeteneği mükemmel, bu yüzden ısırabilir. Bunun için her zaman elimin altında taş bulundururum, ısırmaya kalktığında başını ezmek için.” Demiştir.

Andreyeviç Tolstoy’un çok yetenekli ve zeki bir insan olduğunu bilen I. Petro, Tolstoy’u yenilikleri görüp bunları Rusya’ya taşıması için (60 yaşındayken) 1697-99 yılları arasında Avrupa’ ya gönderilmiş denizcilik ve askeri alanlarda yapılan gelişmeleri takip etmiştir. Andreyevich Tolstoy, Petro’nun donanmasındaki ilk amirallerindendir.

Pyotr Andreyeviç Tolstoy

Rusya 1699 Karlofça Barışından sonra 1700 İstanbul Barışı’yla İstanbul’da bir elçilik kurdu. Osmanlı Devleti ile yapılan bu Antlaşma ile daimi elçi bulundurma hakkını ele geçirince Rusya Pyotr Andreyeviç Tolstoy’u ilk Rus büyükelçisi olarak Osmanlı’ya göndermiştir. Zekası sayesinde sarayla sıkı bağlar geliştiren Pyotr Andreyeviç Tolstoy , 1702 yılından 1714 yılına kadar İstanbul’da elçilik görevi yapmıştır.

Pyotr Andreyeviç Tolstoy Rusya için çok çalışmış ve bu çalışmalar sonunda ülkesine geri dönmek istemiştir. Ancak I. Petro buna izin vermemiş ve . Osmanlı-Rus ilişkilerinin gerildiği bir dönemde Pyotr Andreyeviç Tolstoy iki sene Yedikule zindanlarında hapis de yatmıştır.

I. Petro

1725 yılında I. Petro’nun ölümünden sonra çar koltuğuna oturan II. Petro kendisini tahttan indirmeye niyetlenme ve çarın Prenses Menşikova ile evlenmesine karşı çıkmakla suçladığı Pyotr Andreyeviç Tolstoy’u, 26 Mart 1727 yılında tutuklattırarak nişanlarını ve rütbelerini elinden aldı ve Solovetsk manastırına(Beyaz Deniz-Solovetsk Adaları- İ.K.) sürgüne gönderildi.”30 Burada 2 yıl kaldıktan sonra 1729 yılında yaşamını yitirdi.


 

Kaynak:

https://1000kitap.com/yazar/pyotr-andreyevic-tolstoy

https://turkcetarih.com/ilk-rus-buyukelcisi-lev-tolstoyun-buyuk-buyuk-dedesi-pyotr-andreyevich-tolstoy/

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/164343