İşte, 20 Mart'tan 7 Ocak 2018'e kadar New York'taki Doğal Tarih Müzesi'nde Perulu ve Mısırlı mumyalarla ilgili bir sergi olan "Mumyalar" ın arkasındaki bilimsel inceleme...

Zamanla mumyalar

Arkeologlar, kalabalığın karşısında Mısırlı mumyaları tantana ederek kullandılar; bu da kültür tarihini yok eden ve ölen kişiyi görmezden geldi.Artık araştırmacılar bilgisayarlı tomografi (BT) taramalarını, kelimenin tam anlamıyla çözülmeden mumlarla konuşmak için kullanabilirler.
 

"Altın Bayanlar"

Nadiren görülen Mısır ve pre-Columbian Perulu mumyaları "Mumyalar" olarak adlandırılan detaylı bir görüntü sunan özel bir sergi Amerikan Doğa Tarihi Müzesi'nde . Bu mumyalar  Roma dönemi Mısır'dan iyi korunmuş bir mumya olan "Yaldızlı Hanım" olarak bilinir.Mısırlılar, mumları ölüleri onurlandırmak ve ölenlerin ruhları ile bedenleri öbür dünyada bir araya getirmek için kullanıyorlardı.Mumyalama sadece Mısır'dan çok daha fazla alanda kullanılıyordu. Sergi, Güney Amerika kültürlerinden gelen ve Mısırlılardan en az 1,500 yıl önce yapılmış kalıntıları sunuyor.

Karmaşıklık mükemmelleşti

Mısırdaki mumyalama işlemlerinde karmaşık bir süreç istihdam ediliyordu; ayrıntılı mumyalama ritüelleri, güzelce dekore edilmiş lahitler ve mezar soyguncuları cesaret kırıcı mezar mezarlar vardı.

Teknoloji akranları tarihin içine

Günümüz teknolojisi, arkeologların eski mumyaları örnekleri yok etmeden incelemelerine olanak tanır. Bilgisayarlı tomografi (CT) tarayıcı yüzlerce X-ışını resmini çeker ve tarihin görünümünü noninvaziv olarak sunar.

Renkli ritüeller

Peru'da, Chancay kültürünün binyıllar öncesinden insanlar, mumyalanmış kinlerinin renkli olarak sarılı cesetlerini benzersiz şekilde süslenmiş "sahte kafalar" ile tepesinde bırakmış olacaktı.

Mısır birası

Bugünkü Peru'da bulunan Chancay kültürüne bakan mumyalar sıklıkla "chicha" ile doldurulmuş kaplarla veya mısırdan yapılan bira ile gömüldü. Chancay sıklıkla sevdiklerine yiyecek ve içecek teklifleri dolduracaktı.

Jaguar kavanozu

Ayrıntılı seramik kaplar ve kavanozlar genellikle mumyalarla birlikte bulunur. Paracas kültürü, bir jaguarın yüzünü taşıyan bu çift ağızlı kavanoz gibi nesneler önermişti.

Kanopik kavanozlar

Horus'un dört oğlu tarafından temsil edilen bu kireçtaşı kavanozları ölülerin organlarını tutmak üzere tasarlanmıştı. Dört tanrı'nın sembolleri çıkartılabilir kapaklar üzerine oyulmuştur ve organları korumak ve ölüme kadar ölülere hizmet etmek için yerleştirilmiştir.

Benzersiz teklifler

Muhtemelen, bu ceylan özellikle mezar imkânı için mumyalanmış olması için bir tapınakta yetiştirildi.

Farklı hediyeler

Bir bebek timsah, karmaşık bir şekilde sarılıp bir Mısır mezarında bir arz olarak gömüldü.

Mütevazi hükümler

Zengin Mısırlılar tabutları için malzeme ithal etti, ancak daha az şanslı vatandaşlar tabutlarını oluşturmak için kıt ve yerli ağaçları kullandı. Bu boyalı tabut, basit yapı ve ahşap tahılları açığa çıkaran kırmızı boya solmuş ve yıpranmış olarak zamanın izlerini taşımaktadır.

Gizlice bir göz at

Gilded Lady'nin bir CT taraması gerçekleştirildikten sonra ayrıntılar ortaya çıktı: 40'lı yaşlarındaydı ve kıvırcık saçları ve hafif bir aşırı ısırık vardı. O zamanlar sıklıkla ölümcül olmasına rağmen sık görülen bir hastalık olan tüberkülozdan dolayı acı çekti ve öldü.

Hayat buldu

Mevcut teknolojileri kullanarak uzmanlar bu heykeli, Gilded Lady'nin gerçek hayatta nasıl görünmüş olabileceğini göstermek için yarattı.

Üzücü bir hikaye

Karmaşık şekilde dekore edilmiş tabuta ait CT taramaları, büyük boy bir tabuta yerleştirilmiş genç bir mumyalanmış çocuğu açığa vuruyor.

Yüz oluşturma

Fransız tarayıcı Elisabeth Daynès CT taramaları ve 3B baskılı kafatası modelini kullanarak erkek mumya heykeli hazırladı

Hayata Dönüş

Mumyalanmış 14 yaşında çocuğun yüzyıllar önce Mısır'da ölümünden sonra yüzü var.