Karne Şenliği’miz sürerken, tatil sevinci yaşayan çocuklarımızı kültür merkezlerimizde konserler, tiyatrolar ve atölyelerde ağırlamayı sürdürürken, Kahve Molası’nda Türkiye’de sahnelenen ilk çocuk tiyatrosundan bahsetmek istedik.

II. Abdülhamid döneminde birçok çocuk oyunu kaleme alındı ve bu oyunların bazıları çeşitli mecmualarda yayımlandı. II. Meşrutiyet’in ilanından sonra, çocuk oyunları hâlâ sahnelenmiyordu ama ilkokullarda ders olarak veriliyordu.

Muhsin Ertuğrul çocukları önemseyen bir sanat insanıydı ve çocuk tiyatrosu fikrini hayata geçirdi. Çocuk tiyatrosunun anavatanı Sovyetler Birliği’nde ve Almanya’da yaptığı incelemelerin ardından kurduğu çocuk tiyatrosuyla Cumhuriyet’in kazanımlarını ve değişim sürecini çocuklara da anlatmak istedi. 1935’ten 1945’e kadar müzik ve dans ağırlıklı, öğretici ve eğitici yerli çocuk oyunlarının sahnelenmesini sağladı.

1935’te Mehmet Kemal Küçük’ün yazdığı Çocuklara İlk Tiyatro Dersi oyunu, İstanbul Şehir Tiyatroları’nda sahnelendi. Çocuklar ve veliler, sahnede ilk kez bir çocuk oyunu seyrettiler. Sahnede gördükleri ve onlara tiyatronun ne olduğunu anlatan Tiyatro Hocası ise karşılaştıkları ilk oyuncu (anlatıcı) oldu.

1935’te çocuklar için atılan bu ilk adım, 1946’da İzmir Şehir Tiyatrosu, 1947’de de Ankara Devlet Konservatuvarı’nda sahnelenen çocuk oyunlarıyla İstanbul dışına da atılmaya başlandı.

Emre Altuğ ile Her Daim Dada Salon Kabarett Emre Altuğ ile Her Daim Dada Salon Kabarett

Kahve Molası’na Muhsin Ertuğrul’un sözleriyle son verelim:

“Kanımca, seyircisini çocukluk çağından yetiştirmeye başlamayan şehirler, ileride tiyatrolarına seyirci bulamayacaklardır. Bugünün çocuğu yarının genci, ilerinin aydın seyircisidir.”