Osmanlı yaşamını ve İstanbul’u sayısız portre, çeşitli din, millet ve meslekten insan tipleri, mahalle, kahve, sokak, çarşı, mezarlık ve Boğaziçi görünümleri, günlük yaşam gibi konuları çok çeşitli yönleriyle yansıtan İtalyan oryantalist ressam Amadeo Preziosi Malta’da doğdu.

İstanbul’u ve Osmanlı yaşamını büyük bir tutkuyla çalışan ve aristokrat bir aileye mensup olan sanatçı, ilk resim derslerini Malta’da almıştır. Daha sonra eğitimine Paris’te devam etmiştir.

1840’ların başında geldiği İstanbul dan bir daha ayrılmayan Preziosi, ilk olarak Pera’da ve daha sonra Yeşilköy’de çalıştığı atölyesinde büyük bir üne kavuşmuş ve çok sayıda resim siparişi almıştır.

Suluboya çalışmalarının yanı sıra gelişmiş tekniklerle renkli taş baskılar da yapmış, Paris’te litografi yayıncılığı yapan Lemercier, yayınlamakta olduğu litografi albümlerinin büyük bölümünü 1850-1860 yılları arasında Preziosi’ye sipariş etmiştir.

İlk albümü Stamboul Collection of Eastern Life adıyla Lemercier tarafından basılmış ve gördüğü yoğun ilgi üzerine albümün yeni baskıları yapılmıştır.

İstanbulda yaşadığı yıllar boyunca birkaç kez Osmanlı toprakları, Yakın Doğu gezilerine çıkmış, Yunanistan ve Mısır’a gitmiş ve gittiği yerlerden sayısız desen ve suluboya ile dönmüştür.

Çalışmaları, 1861 yılında Stamboul Souvenir D’Orient, 1863’te, Souvenir du Caire adıyla yayınlanmıştır.

Son iki albümü Stamboul Moeurs et Costumes ve Caire Moeurs et Costumes’dür. İlk resim sergisini 1858’de Paris’te, ikincisini 1863’te Royal Academy’de açmıştır.

Yaşamının son yıllarında Sultan II. Abdülhamid’in (1867-1909) saray ressamı olan sanatçı, Yeşilköy’de bir av kazasında hayatını kaybetmiştir. Yeşilköy San Stefano Katolik Mezarlığı’nda gömülüdür.

Kaynak:https://www.istanbulsanatevi.com