Sait Faik Abasıyanık Müzesi

Yazar Sait Faik Abasıyanık’ın yaşamına tanıklık etmiş eşyaları, fotoğrafları, mektupları, kartpostalları, eserlerine konu olan sayısız hatırasının izlerini taşıyan nice eşya ve belgeyi ziyaretçileriyle buluşturan Sait Faik Abasıyanık Müzesi, ilk olarak 22 Ağustos 1959 tarihinde açıldı.

1964 yılından itibaren Darüşşafaka Cemiyeti’nin sorumluluğunda yoluna devam eden Müze, açıldığı günden bu yana ülkemizin en fazla ziyaret edilen müze evlerinden biri oldu.

Darüşşafaka Cemiyeti tarafından 2009 yılında güçlendirme, restorasyon ve konservasyon çalışmaları nedeniyle ziyarete kapatılan Müze, 11 Mayıs 2013 tarihinde yenilenmiş yüzü ve çağdaş müzecilik anlayışıyla yeniden konuklarını ağırlamaya başladı.

İletişim Bilgisi

Burgazadası Mh. Çayır Sk. 34975 Burgazadası/İstanbul

Tel:0216 381 20 60

Ziyaret Saatleri:

Çarşamba, Perşembe, Cuma, Cumartesi, Pazar günleri 10:30-17:00 arası

Resmi tatil ve bayramlarda müzemiz ziyarete kapalıdır.

Rezervasyon için: [email protected]


Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Edebiyatının en önemli isimlerinden romancı, öykücü ve şair Ahmet Hamdi Tanpınar'ın adını taşıyan Edebiyat Müze Kütüphanesi 12 Kasım 2011 yılında ziyarete açmıştır. Kütüphanede 1000’i aşkın yazarın 9000 adet kitabı mevcuttur.

Bunlar Kent kitapları, Türk Edebiyatı(İstanbul’da yaşamış yazarların oluşturduğu kitaplar), Estetik ve Edebiyat Kuramı, Ödüllü Türkçe ve Ödüllü Nobel kitapları, Bakanlık kitapları, TEDA(Türk Kültür, Sanat ve Edebiyatı ile ilgili Eserlerin Türkçe Dışındaki Dillerde Yayımlanmasına Destek Projesi) kitapları, Tıpkı Basımlardan seçki kitaplarıdır. Ayrıca İstanbul’un dışında Kırklareli, Edirne, Tekirdağ, Çanakkale, Kocaeli, Sakarya ve Yalova illerinde yaşamış yazarların yapıtları da yer almaktadır. Edebiyat, kültür ve sanat alanlarında güncel dergiler gelmektedir.

Müze kütüphanede 33 ayrı yazarın 100’ü aşkın ayrı eşyası-belgesi vardır. Ayrıca 60 farklı kurumun verdiği 700’ü aşkın ödüllü kitap vardır. Yazarların eserleri ve kendileri hakkında yazılmış çalışmalardan oluşturulmuş özel koleksiyonlar ile müze kütüphaneciliği felsefesine uygun kitaplar, o yörede üretilmiş yazma eserlerin Tıpkı Basımları, yazarlara ait objeleri(yazarların kullandığı kalemler, daktilo vb. araç gereçler) kapsamaktadır.

Edebiyat Müze Kütüphanesi kütüphane hizmeti yanında mesai saatlerine bağlı kalınmaksızın her türlü araştırmacı ve okuyucunun edebiyat, sanat, kültür, tarih, felsefe, müzik, resim gibi konularda söyleşi, bilimsel toplantı, sanatsal etkinlik düzenlemesi hedeflenmektedir ve bunun için her türlü koşullar sağlanmıştır. Bu kütüphaneler edebiyatçıların, eleştirmenlerin yayıncıların, çevirmenlerin ve edebiyatla ilgili sivil toplum kuruluşlarının edebiyata ilişkin her türlü etkinliği için açıktır. Bu mekânlar da edebiyatın yanı sıra estetik kültür ile ilgili her türlü etkinlik ve sergide yapılabilir

Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi; bünyesinde düzenlenen etkinliklerle, toplumun kültür ve sanatla buluşmasını simgeleyen prestijli bir mekân niteliği kazanmıştır. Ayrıca olağanüstü tarihi mimarisi ve dokusu içerisinde aktif olarak kütüphane hizmeti veren bu yapı içinde bulunan koleksiyonlar, piyano ve önemli yazarlarımıza ait kimi kişisel eşyaların sergilenmesiyle de edebiyat müze kütüphaneciliği açısından gelen yabancı konukları etkilemeyi başarmış ve yurt dışında ülkemizi temsil etme niteliği kazanmıştır. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan, insanlığın bugüne kadar geçirmiş olduğu birçok tarihi olayın hâlâ canlı izlerini taşıyarak ülkemiz kültürünün ve evrensel kültürün oluşmasında ve gelişmesinde çok önemli bir rol üstlenen İstanbul’un sahip olduğu devasa kültürel ve edebi birikiminin korunmasında ve gelecek kuşaklara aktarılmasında büyük önem taşımaktadır.

Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi Pazar hariç haftanın diğer günler ücretsiz olarak ziyarete açıktır. Resmi tatil günlerinde kapalıdır.

İletişim Bilgileri:

Bulunduğu yer: Gülhane Parkı

Adres: Alemdar Mah., Alemdar Cad. Alay Köşkü, 34122 Fatih/İstanbul

Telefon: (0212) 520 20 81


Aşiyan Müzesi

Ünlü Türk Şairi Tevfik Fikret`in 1906-1915 yılları arasında yaşadığı ev olan AŞİYAN; 1940 yılında eşi Nazime Hanım`dan İstanbul Belediyesi tarafından satın alınıp, 1945 yılında Edebiyat-ı Cedide Müzesi olarak açılmıştır.

Daha önceleri Eyüp mezarlığında bulunan naaşı, 1961 yılında doğal görünümü ile çok beğendiği bu bahçeye nakledilmiş ve bu tarihten sonra müze "Aşiyan Müzesi" adını almıştır. Tevfik Fikret, evinin projelerini kendisi çizmiş, Farsça "Yuva" anlamına gelen Aşiyan kelimesini de buraya isim olarak koymuştur.

Bahçe içerisinde ahşap 3 katlı olan Aşiyan Müzesinin zemin katı bugün idari işler için kullanılmaktadır. Birinci katta Edebiyat-ı Cedideciler`in fotoğraf, kitap ve özel eşyalarının sergilendiği Edebiyat-ı Cedide Odası, Abdülhak Hamit`e ait kişisel eşyalar, tablolar, fotoğraflar, çalışma masası ve koltukların bulunduğu Abdülhak Hamit Salonu, kadın şairlerimizden Nigar Hanım`a ait kitaplar, fotoğraf, resimler, şahsi arşiv ve eşyalarının sergilendiği Şair Nigar Hanım Odası bulunmaktadır. Tevfik Fikret`e ayrılmış olan ikinci katta; şairin yatak odası ve çalışma odası yer almaktadır. Şairin yaşadığı yıllarda yatak odası olarak kullandığı odada; şahsi eşyaları, vefat ettiği yatak ve Mihri Hanım tarafından şairin yüzünden alınan maskın kopyası gibi objeler sergilenmektedir. Çalışma odası olarak kullandığı odada ise; çalışma masası ve koltuğu, kendisi tarafından yapılan resim çalışmaları, tablolar bulunmaktadır. Şehzade Abdülmecit Efendinin, Tevfik Fikret`in "Sis" şiirinden esinlenerek yaptığı ünlü "Sis"tablosu da buradadır.

İletişim Bilgileri:

Aşiyan Yokuşu Beşiktaş İstanbul

Telefon: 0 (212) 263 69 86

E-Posta: [email protected]

Internet Adresi: http://www.asiyanmuzesi.com/


Orhan Kemal Müzesi

Orhan Kemal Müzesi Yazar Orhan Kemal'in anısını yaşatmak üzere İstanbul Beyoğlu'nda, üç katlı bir binada kurulmuş bir müzedir.

Müzede yazarın çoğu Ara Güler tarafından çekilmiş 70 kadar fotoğrafı, aile fotoğrafları, kitaplarının orijinal ilk baskıları, özel mektuplar, hakkında yazılan tez ve makaleler, kullandığı daktilo, özel eşyaları, öldüğünde yüzünden alınan maske gibi nesneler sergilenir. Müze binasında ayrıca bir kitaplık ve İkbal Kahvesi adlı bir kahve de bulunur.Müze, Orhan Kemal Kültür Sanat Merkezi tarafından 2000 yılında kurulmuştur.

Adres: Kılıçalipaşa Mah. Akarsu Yokuşu Sk. No: 30 –Cihangir, Taksim - Beyoğlu / İstanbul

Telefon: (0212) 252 88 38

Cumartesi ve iş günlerinde 10.00 - 18.00 saatleri arasında hizmet vermektedir...

Pazar günleri müze kapalıdır.


Hüseyin Rahmi Gürpınar Müze Evi

Heybeliada'da yaşamış olan ünlü edebiyat şairi ve yazarı Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın evi günümüzde müze niteliği taşımaktadır. Gürpınar, 1912-1944 yılları arasında bu evde yaşamıştır. Müzede, şairin el işlerinin bulunduğu eşyalar, kitaplar sergilenmektedir. Müze bir tepe üzerinde bulunduğu için güzel bir manzaraya hakimdir.

Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Heybeliada’daki müze evi, mülkiyet sahibi İstanbul İl Özel İdaresi’nin kapanmasının ardından, 2013 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmişti.

Mülk sahibi İBB’nin talebi üzerine 2016 Ekim’inde yapılan protokolle müze, Adalar Vakfı tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Müzeler ve Kütüphaneler Müdürlüğü’ne teslim edildi.

Müze envanter teslimi de 2017 başında tamamlandı.

Ünlü romancımız Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Heybeliada’daki evi, uzun süren yalnızlığı ve korumasızlığının ardından 2000 yılında, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Adalar Vakfı ve Adalar Kaymakamlığı işbirliğiyle müzeye dönüştürülmüştü. Müze, Bakanlık ile Adalar Vakfı arasında imzalanan protokolle Adalar Vakfı tarafından ziyarete açık tutulmaktaydı.

150 yıllık ahşap bina, müze olarak 2001’de açıldıktan sonra onarım görmediği, İstanbul İl Özel İdaresi tarafından yürütülen restorasyon çalışmaları da sonuçsuz kaldığı için, Kültür ve Turizm Bakanlığı talebiyle müze girişlerine son üç yıldır kontrollü olarak izin verilmekteydi.

İletişim Bilgileri

Heybeliada Adalar İstanbul

Ücretsizdir.


Kemal Tahir’in Evi- Kütüphanesi

Müze evlerinden biri de Kadıköy Şaşkınbakkal’da bulunan Kemal Tahir’in son yıllarını geçirdiği ve hayata gözlerini yumduğu evidir ve eşi Semiha Tahir’in çabalarıyla müze haline getirilmiştir. Müzede Tahir’e ait yaklaşık dokuz bin kitap, çalışma masası, daktilosu ve hoş fotoğrafları sergilenmektedir.

Kemal Tahir’in cezaevinde yattığı dönemde eşi Semiha Tahir’in dikiş dikerek para kazandığı dikiş makinesi de müzede sergileniyor. Müzede sergilenen “Oliver” marka daktilo ise Nazım Hikmet’e ait. Çekmecelerde ise, iki ünlü yazarın birbirlerine yazdıkları mektuplar var. Esir Şehrin İnsanları, Devlet Ana ve Karılar Koğuşu gibi dev eserlere hayat vermiş bir hakikat arayışçısının hakiki anıları, Alan Apartmanı’nın giriş katında edebiyata gönül veren ziyaretçileri bekliyor. Müzeye giriş ücretsiz.

İletişim Bilgileri

Adres: Şaşkınbakkal, Alan Sokak, Alan Apartmanı, Kadıköy, İstanbul

Ziyaret gün ve saatleri: Hafta içi her gün 09.00–18.00


Masumiyet Müzesi

Masumiyet Müzesi, Orhan Pamuk’un hem yazdığı bir roman hem de yaptığı bir müzedir. Pamuk 1990’lardan itibaren romanı ve müzeyi baştan beri birlikte düşündü. 1974 ile 2000’lerin başı arasında geçen aşk romanı, biri zengin diğeri orta halli iki aile üzerinden geçmişe dönüşler ve hatıralarla birlikte 1950-2000 arası İstanbul hayatını anlatıyor.

Müzede ise romanda anlatılan kahramanların kullandığı, giydiği, işittiği, gördüğü, biriktirdiği, hayal ettiği şeyler dikkatle düzenlenmiş kutu ve vitrinlerde sergileniyor.

Müzeden zevk almak için romanı okumaya gerek yok. Tıpkı romandan zevk almak için müzeyi gezmeye gerek olmadığı gibi. Ama romanı okuyanlar, müzenin çeşit çeşit anlamını daha iyi kavrayacakları gibi, müzeyi gezenler de, romanı okurken fark etmedikleri pek çok şeyi görecekler. Roman 2008 yılında yayımlandı, müze ise 2012 baharında açıldı.

İletişim Bilgileri

Adres: Çukurcuma Caddesi, Dalgıç Çıkmazı, 2, 34425, Beyoğlu, İstanbul, Türkiye

T: 90 212 252 97 38

F: 90 212 252 97 48

[email protected]

Salı, Çarşamba, Cuma, Cumartesi, Pazar: 10.00-18.00

Perşembe: 10:00-21:00

Masumiyet Müzesi sadece Pazartesi günleri ve ayrıca her yıl 1 Ocak'ta, Ramazan ve Kurban Bayramlarının ilk günlerinde kapalı olacaktır.


 

Kaynak:

https://istanbul.ktb.gov.tr/

http://ahtem.kutuphane.gov.tr/

https://listelist.com/

https://tr.wikipedia.org/

https://www.turrehberin.com/

https://tr.masumiyetmuzesi.org/

https://www.youtube.com/watch?time_continue=210&v=X31v9hkMs7s