Tarihte bir sürü örneği olan öldürücü veba o kadar ürpertici ki şu an doğduğunuz için ne kadar şanslı olduğunuzu fark edeceksiniz. Doğmuş olabileceğiniz en kötü zamanların bazıları, insanlığın savaş veya rehin aldığı zamanlardı . Bu yazıda, daha iyi zamanların hatırlatıcısı olarak , insanlık tarihinde yaşanan en kötü 10 istilayı sıraladık .

1. Moskova Plague (1770)

Bu, 1768-1774 Rus-Türk savaşının Moldovalı tiyatrosunda kök salmış olan döküntü veba salgınıydı. hükümet vebanın varlığını keşfettikten sonra, bir Rus-Fince cerrah bunu bildirene kadar haberi yayınlamadı ve hastalığa yakalanan birlikleri karantinaya zorlandı. Mağdurların tehdidi 1771'de zirve yaptı ve hükümet olayı kontrol altına alamadığı için binlerce kişi  bir gün içinde ayaklandı.

2.Antonine Plague (MS 165)

Yakın Doğu'daki kampanyalardan geri dönen birlikler tarafından Roma İmparatorluğu'ndan yayıldı. Salgın, Roma İmparatoru Lucius Verus, Marcus Aurelius Antoninus  olmak üzere birçok önemli insanın ölümüne neden oldu. Veba , beş milyon can aldı .Bunun yanında muhtemelen , veba'nın Roma kültürünün yanı sıra edebiyattıda etkilediğini belirtmek gerekir.

3. Marsilya'daki Büyük Plague (1720)

Avrupa'daki en önemli  salgınlardan biriydi . Hastalık Marsilya'dan geldi ve şehirde yaklaşık 100.000 kişi hayatını kaybetti. Hastalığın devam etmemesi için hükümet Marsilya ve Provence geri kalanların arasındaki r iletişimi yasakladı. Hükümet bununla ilgili yasalara aykırı davrananların ağır cezaya ve ölümle cezalandırılacaklarını duyurdu. Ayrıca Fransız hükümeti yasanın gereğinin yerine getirdiğini görmek için Marsilya'yı korumak için Murde la Peste denilen ve kırsal kesimde bir veba duvarı inşa etti ve geri kalan Provence ayrıldı .

4. İtalyan veba (1629)

Bazen  Büyük Plague Milan olarak da anılır , esasen kuzey ve orta İtalya'yı harap etti. Bir milyon kişinin yaşadığı nüfusun yaklaşık% 25'i öldüken sonra sona erdi. Salgın, Siyah Ölüm ile başlayan yüzlerce yıllık ölüm salgınının bir parçası olarak düşünülür . Genel olarak, Milan Büyük Plague'in toplam nüfusu olan 130.000'dan yaklaşık 60.000 kayıp veridı.

5. Atina Plague (M.Ö. 430)

Veba Peloponese savaşının ikinci yılında gerçekleşti ve antik Yunan'da Atina'nın şehir devletinde büyük yıkıma neden oldu. Tarihçiler, bunun tifüs, çiçek, kızamık veya toksik şok sendromu olabileceğini öne sürüyor. Veba'nın kaynağı, kentin önemli limanı olan Pire diye düşünülüyordu..

6. Londra Büyük Plague (1665)

Şehri vurduktan sonraki 18 aylık bir süre içerisinde, bubonic plague, Londra nüfusunun yaklaşık dörtte biri olan tahmini bir insanı öldürdü. Hastalığa, enfekte sıçan pire ısırıkları yoluyla yaygınlaşan Yersinia pestis bakteri adı verildi.

7. Amerikan Veba Kralı (1793)

Philadelphia'da baş gösteren ve yaklaşık 5.000 kişiyi öldüren sarı humma oldu . Vebaya yakalanan insanlar ateş ve kas ağrısı çekti. Kişinin karaciğeri normal çalışmamaya başlayacağı için kurbanlar sarılık geçirirdi. Sonunda hastalığın  sivrisinekler tarafından taşındığı ortaya çıktı

8. Üçüncü veba salgını (1855)

Bu veba salgını, 1855'te Çin'in Yunnan eyaletinde başlayan büyük bir kabarcıklı veba savaşı salgınıydı. Hindistan ve Çin'de 12 milyon kişi öldü ve pandemi 1959'a kadar oldukça faaldi. Bu salgın büyük ölçüde Asya, özellikle Mançurya ve Moğolistan da görüldü.

9. Justinian Veba (541)

Salgın Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu'nu etkilemiş ve imparatorluğu ilk kez vuran yaklaşık 25 milyon insanın ölümüne neden olmuştur.  Justinian zamanında Vebagı'nın yaklaşık 50 milyon insanı ele geçirdiği biliniyor. Bu hastalığın nedeni bakteri olan Yersinia pestisidir ve Çin'de köken aldığı söylenmektedir. Adı, hastalığın başlangıcında iktidar olan I. Doğu Roma İmparatoru Justinian'dan geldi .

10. Kara Ölüm (1346)

Tüm istilaların annesi, Kara Ölüm muhtemelen insanlığın tarihindeki en yıkıcı salgınlardır. Tahmini olarak 75 ila 200 milyon ölüme neden olmuş ve bunun nedeni Yersinia pestis bakterisidir. Avrupa'nın toplam nüfusunun% 30-60'ının azaltılmasından sorumluydu. Salgın bir dizi dini, sosyal ve ekonomik çalkantı yaratmaktan doğrudan sorumludur .