Kahve Molası’nda bugün sizleri, ilk kez 1962’de İstiklâl Caddesi’ndeki Kulüp Gen-Ar’da seyirciyle buluşan, Haldun Taner’in sahneye koyduğu Bu Şehr-i İstanbul Ki 62 adlı oyuna davet etmek ve o harika dönemi anmak istedik.

Bu ilk deneyim için Taner şöyle demiş: “Açık oturumlar yapılan Gen-Ar Kulüp’te maaşlı kültür yöneticisiydim. Bundan istifade ederek burada ilk kabare tiyatrosu denemesine giriştim.”

Milliyet gazetesindeki Devekuşu’ndan Mektuplar köşesinde kabare tiyatrosu hakkında yazılar yazan Taner, Gen-Ar’dan ayrıldıktan sonra 1967’de Ahmet Gülhan, Zeki Alasya ve Metin Akpınar’la birlikte Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nu kurdu.

Haldun Taner hem geçmişte hem de bu dönemde kaleme aldığı yazılarla birlikte Nâzım Hikmet, Orhan Veli, Oktay Rıfat, Aziz Nesin ve İsmet Küntay’ın yazdıklarını da derleyerek oyun metnini ortaya çıkardı.

Devekuşu Kabare’nin ilk oyunu Vatan Kurtaran Şaban’dı. İkinci kez Kabare’de oynanacak Bu Şehr-i İstanbul Ki için Metin Akpınar “Bana göre ilk kabare sayılacak oyun bu oyundu,” demişti.

Yerebatan Sarnıcı Ücretsiz Ramazan etkinlikleri Yerebatan Sarnıcı Ücretsiz Ramazan etkinlikleri

337 kez sahnelenen Bu Şehr-i İstanbul Ki’de Zeki Alasya, Metin Akpınar, Ahmet Gülhan, Bilge Şen Ayverdi, Cihat Tamer, Oya Mella, Yalçın Gülhan, Halit Akçatepe, Hayri Ramazanoğlu, Meral Aral gibi isimler sahne aldı.

Bu oyundan sonra 1969’da Genarallerin Beş Çayı (Boris Vian), 1970’te Astronot Niyazi, 71’de Ha Bu Diyar, 72’de Kemal Sunal’ın da rol aldığı Gergedan, Dün Bugün; 73’te Dev Aynası, 1975’te Yar Bana Bir Eğlence gibi kabera oyunlarının sahnelediği Devekuşu Kabare Tiyatrosu kapandığı 1992’ye kadar tiyatroya, mizaha ve kültür yaşantımıza damga vurdu.

Haldun Taner’i ve kaybettiğimiz Devekuşu Kabare oyuncularını rahmet ve özlemle anıyor, aramızda olanlara sağlıklı, uzun bir ömür diliyor, hepsine sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.