JAPONYA BAŞKONSOLOSLUĞU İSTANBUL

Adres:Tekfen Tower 10.kat, Büyükdere Cad. No.209, 4.Levent 34394 İstanbul, Türkiye

Telefon:+90-212-317-4600 (Acil Telefon da Dahil)

Faks:+90-212-317-4604

E-Mail:Konsolosluk Bölümü: [email protected]

Kültür Bölümü: [email protected]

Açık Olduğu Saatler

Konsolosluk İşleri

09:00 -12:00

13:30 - 16:30

Vize Bölümü

09:00 - 11:00 (Vize müracaat)

14:00 - 16:00 (Vize teslimi)

Diğer Bölümler

09:00 - 12:00

13:30 - 17:00

(Cumartesi, Pazar, Resmi tatil günleri hariç)

Vize Başvurusu Hakkında

○Başkonsolosluğumuzun Konsolosluk Bölümü’nde yabancıların Japonya’ya girişi için vize başvuruları değerlendirilerek, uygun olanlar kabul edilmektedir.

○Türk vatandaşlarının yapacakları kısa süreli ziyaretleri için (90 güne kadar) vize şartı aranmamaktadır. Ancak kısa süreli ziyaret amacı dışındaki kalışlar için vize uygulaması söz konusudur.

○Vize başvurusunda dikkat edilecek hususlar;

Vize başvurusu için gerekli şartlar, seyahat amacı, seyahat süresi v.b.’lerine göre farklılık gösterdiği için, gerekli evraklar, vize ücreti gibi bilgiler için Başkonsolosluğumuzun (0212) 317-4600 nolu telefonundan bilgi almanızı rica ederiz.

○Genel olarak başvuru sahiplerinin, Konsolosluk Bölümü’ne bizzat başvuru yapması istenmektedir.

○T.C. vatandaşlığı dışındaki milliyete tabi kişilerden, T.C. tarafından verilen ikamet izni belgelerinin ibraz edilmesi istenmektedir. (İkamet izni belgesi olmayan kişiler veya kısa süreli ikamet izni belgesi sahipleri, müracaat hakkına sahip değildirler)

○Kısa süreli ziyaret amaçlı, Vize muafiyetine sahip ülkeler listesi (İngilizce) (PDF)

http://www.mofa.go.jp/j_info/visit/visa/short/novisa.html

○Vize muafiyeti olmayan ülke vatandaşlarının Kısa Süreli Vize talepleri için gerekli belgeler listesi (İngilizce) (PDF)

http://www.mofa.go.jp/j_info/visit/visa/index.html

○Vize başvuru formunu buradan indirebilirsiniz (PDF)

http://www.mofa.go.jp/files/000124528.pdf

Türk vatandaşları vizesiz olarak Japonya’da kaç gün kalabilirler?

- Bu süre 90 gündür. Kısa süreli ziyaretlere; turistik ziyaret, spor, dinlenme, aile, arkadaş ve tanıdık ziyareti, toplantı veya yarışma v.b.’lerine amatör olarak katılım; piyasa araştırması, iş bağlantısı, ticari görüşme, sözleşme imzalamak, ithal edilen makine için servis desteği gibi ticari amaçlı ziyaretler; dostluk ziyareti v.b.’leri örnek olarak gösterilebilir. Ancak; kısa süreli dahi olsa, bir iş karşılığında gelir temin edilmesi durumu, kısa süreli ziyaret kapsamına girmez.

Vize çeşitleri nelerdir? Vize almak için gerekli belgeler nelerdir?

- T.C. vatandaşları için, (soru 1’de tarif edilen) kısa süreli ziyaret amacı dışındaki kalışlar için Japonya’ya giriş vizesi gerekmektedir. 7 vize çeşidi mevcuttur. Bunlardan çalışmayı amaçlayan çalışma vizesinin; yatırımcı/işletmeci, adalet/muhasebe hizmetleri v.b.’leri gibi 14 çeşidi mevcuttur. Çalışma vizesi dışında Kültürel faaliyetler v.b. vize çeşitleri bulunmaktadır. Bu tip vizeler “kısa süreli ziyaret” amacı ile farklılık göstermektedir. Vize başvurusu öncesinde Japonya’dan “Uygunluk Belgesi – Certificate of Eligibility” (bkz. ek 1) için başvuruda bulunulmalıdır. Bu belge ile Başkonsolosluğumuza yapılacak vize müracaatları, kısa zamanda sonuçlandırılmaktadır. (Aksi belirtilmediği takdirde müracaattan 3 gün sonra teslim edilecektir)

Ek1: “Uygunluk Belgesi – Certificate of Eligibility nedir?

Japonya’ya girişleri ile ilgili inceleme sırasında yabancıların Japonya’daki faaliyetlerinin gerçek olup olmadığını tespit etmek ve yabancıların ülkede bulunmalarının, Japonya’ya giriş kanunları çerçevesinde belirlenmiş koşullara uyup uymadığını onaylamak için bölgelerde bulunan Adalet Bakanlığı’na bağlı Ülkeye Giriş İdareleri tarafından öncesinde düzenlenen bir belgedir. İngilizce “Certificate of Eligibility” olarak adlandırılır.

Japonya İstanbul Başkonsolosluğu Vize Başvuru Formu

Japonya İstanbul Başkonsolosluğu'na vize başvurusunda bulunan kişiler eksiksiz doldurulmuş vize başvuru formu sunmalıdır.

Japonya İstanbul Başkonsolosluğu Turistik Vize Dilekçe Örneği

Japonya İstanbul Başkonsolosluğu'na yapılan vize başvurularında ülkeye yapılacak seyahatin amacının ve şartlarının ifade edildiği turistik vize talep dilekçesi ibraz edilmelidir.

Japonya İstanbul Başkonsolosluğu Ticari Vize Dilekçe Örneği

Japonya İstanbul Başkonsolosluğu'na yapılan vize başvurularında ülkeye yapılacak seyahatin amacının ve şartlarının ifade edildiği vize talep dilekçesi ibraz edilmelidir.