BANGLADEŞ BAŞKONSOLOSLUĞU İSTANBUL

Adres: Beybostanı Sokak No: 30 / A Beylerbeyi, Üsküdar, İstanbul

Telefon: 00902163184230/00902163184231

Faks: 00902163184232

E-posta: [email protected]

Posta Kodu: 34394

Bangladeş Konsolosluğu Resmi Web Sitesi: www.bangladootankara.org.tr

Bangladeş İstanbul Başkonsolosluğu ve diğer Bangladeş Konsoloslukları faaliyet alanlarına yakın bölgelerde ikamet eden kişilerin Bangladeş Vizesi ve Bangladeş Konsolosluk işlemleri konusunda yetkilidir. Bangladeş'e seyahat edecek olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile Türkiye ikamet izni sahibi üçüncü ülke vatandaşlarının vize işlemleri konusunda karar yetkisi Bangladeş İstanbul Başkonsolosluğu'na ve Bangladeş Ankara Büyükelçiliği'ne aittir. Bangladeş İstanbul Başkonsolosluğu aynı zamanda Türkiye'de ikamet eden Bangladeş vatandaşlarına evlilik, boşanma, belge tasdiki gibi konularda destek sunmaktadır.

Ulaşım

Bangladeş İstanbul Başkonsolosluğu Mecidiyeköy Şişli’de bulunmaktadır. Mecidiyeköy, İstanbul’un en merkezi konumuna sahip ilçelerinden biri olup ulaşım sıkıntısının yaşanmadığı bir bölgedir. Bangladeş Konsolosluğu İstanbul adresine otobüs, minibüs, metrobüs ve metro yardımı ile ulaşmak mümkündür. Taksim Metro’sunun Mecidiyeköy durağı, Mecidiyeköy Metrobüs durağı, Beşiktaş’tan kalkmakta olan minibüsler Bangladeş Konsolosluğu İstanbul adresine kolaylıkla ulaşmanızı sağlayacaktır. Bulunduğunuz bölgenin Mecidiyeköy istikametine gitmekte olan otobüsler Bangladeş Konsolosluğu’na kolaylıkla ulaşmanızı sağlayacaktır.

Çalışma Saatleri

Bangladeş Konsolosluğu Pazartesi-Cuma: 09.00-15.00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Görev Bölgesi

İstanbul ve çevre illerde ikamet eden Türk vatandaşları Bangladeş vize işlemleri için Bangladeş İstanbul Başkonsolosluğu'na başvuruda bulunabilirler. Türkiye’de ikamet eden Bangladeş vatandaşlarının da konsolosluk işlemleri için Bangladeş İstanbul Başkonsolosluğuna başvuru yapmaları gerekmektedir.

Görevleri

Bangladeş İstanbul Başkonsolosluğu, Türkiye’de ülkesinin ticari menfaatleri koruyan ve geliştiren fakat diplomatik yetkiye sahip olmayan, çeşitli resmi vazife idame ettiren resmi bir kurumdur. Bangladeş İstanbul Başkonsolosluğu’nun görevleri, antlaşmalar ve nizamnamelerle belirlenmiştir. Bangladeş İstanbul Konsolosluğun genel amacı ise, Türkiye’de ticari menfaatleri korumak, geliştirmek, pasaport yenileme, tıbbi, kanuni, eğitimsel yardım sağlama, ulaşım, bulunan ülkenin otoriteleri ile iletişim kurma, yurt dışında ölüm, doğum, ayrılık ve dünyevi olaylarla ilgilenmektir.

Pasaport Yenileme

Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan Afganistan vatandaşları tüm konsolosluk işlemlerini ve süresi dolmak üzere olan pasaportlarını yenileme işlemini İstanbul Afganistan Başkonsolosluğu'nda gerçekleştirebilirler. Pasaport yenileme işlemleri için eski pasaportun aslının ve fotokopisinin ve pasaporta uyumlu 2 adet 45×60 mm (4.5×6 cm) ya da 50×60 mm (5×6 cm) ebatlarında beyaz fonlu biyometrik fotoğrafın hazır bulundurulması gerekmektedir. Parmak izi işlemleri ilgili makamlar tarafından uygulanmaktadır.

Vize Başvurusu

Bangladeş Konsolosluğu kısa süreli vize başvurularını (istisnai durumlar hariç) Bangladeş Konsolosluğu ve Bangladeş Büyükelçiliği tarafından yetkilendirilen Vize Hizmet Merkezleri aracılığı ile kabul etmektedir. Ancak uzun süreli Bangladeş vizesi (oturum) başvuruları söz konusu olduğunda Bangladeş Konsolosluğu’na veya Bangladeş Büyükelçiliği’ne şahsen başvuru yapılmalıdır. Bangladeş Konsolosluğu’nun yetkilendirdiği firmalar aracılığıyla Bangladeş Turistik vize, Bangladeş Ticari vize ve Bangladeş Aile Ziyareti vize başvuruları yapılabilmektedir. Bangladeş vize başvurusu, aracı kurumlara yapılmış olsa dahi, başvuruların değerlendirilmesi ve onaylanması yetkisi Bangladeş Konsolosluğu’na aittir.

Vize Başvuru Formu

Bangladeş İstanbul Başkonsolosluğu görev bölgesinde bulunan kişiler Bangladeş Vizesi başvurularında ülkeye yapacakları seyahatin amacına uygun evraklar sunmakla yükümlüdür. Bangladeş İstanbul Başkonsolosluğu'na vize başvurusunda bulunan kişiler eksiksiz doldurulmuş vize başvuru formu sunmalıdır.

Bangladeş Vize Başvuru Formu

http://www.bangladeskonsoloslugu.com/asset/9/banglades-vize-formu-1.pdf

Konsolosluk İşlemleri

Bangladeş Konsolosluğu ve Bangladeş Büyükelçiliği, Bangladeş Cumhuriyeti’ne seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile Türkiye ikamet iznine sahip üçüncü ülke vatandaşlarının Bangladeş vizesi işlemleri konusunda hizmet vermekte olan yetkili Bangladeş Cumhuriyeti temsilcilikleridir. Bangladeş Konsolosluğu ve Bangladeş Büyükelçiliği aynı zamanda Türkiye’de ikamet eden Bangladeş vatandaşlarının konsolosluk işlemleri konusunda da çalışmalar yürütmektedir. Bangladeş İstanbul Başkonsolosluğu, Türkiye’de yaşayan Bangladeş vatandaşlarının pasaport- kimlik yenileme, noter işlemleri, doğum, ölüm ve evlilik işlemleri konusunda Bangladeş İstanbul Başkonsolosluğu konsolosluk işlemlerini yerine getirmekle yükümlüdür. Bangladeş İstanbul Başkonsolosluğu’ndan pasaport çıkartma ve yenileme, konsolosluk doğum belgesi, noter hizmetleri, oy kullanma yardımı, vergi formları ve acil durum yardımı hizmetleri alınabilmektedir.

Vize Çıkış Süresi

Bangladeş vize başvurularınızın sonuçlanma süresi 5 iş günüdür. Bangladeş vize başvurularınızı seyahatinizden en az 2 hafta önce gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

Vize Reddi

Bangladeş’e hangi koşullarla giriş yapılabileceğine Bangladeş temsilcilikleri karar verir. Konsolosluklar müracaatları değerlendirirken kendi ülkelerine giriş yapacak olan kişilerin ekonomik olarak yük olmayacağına, kamu düzenini bozmayacağına, kamu sağlığına risk oluşturmayacağına ve geri dönmek için yeterince sosyal, kültürel ve maddi sebeplerin olup olmadığını görmek isterler. Bangladeş vizesi başvuruları bazı durumlarda ret ile sonuçlanabilmektedir. Bangladeş Konsolosluğu ve Bangladeş Büyükelçiliği tarafından talep edilen şartların tam olarak yerine getirilmemesi buna sebep olmaktadır. Bangladeş vizesi başvuruları için talep edilen şartlar yerine getirilmediği takdirde, Bangladeş Vizesi başvuruları konsolosluk tarafından ret ile sonuçlandırılabilmektedir.

Bangladeş vizesi başvurularında;

  • Seyahat amacının kanıtlanmaması,
  • Sahte ya da eksik evrak ibraz edilmesi,
  • Geçerli pasaporta ya da onaylı seyahat belgesine sahip olunmaması,
  • Aynı ülke için daha önceden sınır dışı kararının bulunması,
  • Vize başvurusunda bulunan kişilerin ülkenin kamu düzeni açısından tehlike oluşturması,
  • Seyahat bitiminde kişinin ülkeden ayrılacağını gösterir belgeler sunulmaması gibi durumlarda Bangladeş vizesi başvurusu, Bangladeş vize reddi ile sonuçlanabilmektedir.