Edirne Büyük Sinanogu

20. yy başlarına kadar Edirne kentinde çoğunluğu Müslüman, Musevi, Rum ve Bulgar olmak üzere pek çok dine mensup insanlar bir arada yaşamıştır. Özellikle Yahudilerin dinsel merkezi olarak Edirne gösterilmiştir.

Osmanlı İmparatorluğundan önce 1492 yıllarında, Portekiz ve İspanya’dan göç eden Museviler burada kendi ibadet yerlerini kurmuşlar ve zamanla şehirdeki sinagog sayısı 13’ü bulmuştur.

Ancak 1905 yılında Harik-i Kebir (Büyük Yangın) diye anılan çıkan yangında, Kaleiçi semtinde Yahudi evleriyle birlikte tüm bu sinagoglar zarar görmüştür.

Edirne’de yangınla birlikte tahrip olan 13 sinagog yerine büyük bir sinagog inşa edilmesi gerekmektedir. Bu sinagogun inşası 2. Abdülhamit tarafından 1906 ferman verilmiş inşası 1907 yılında tamamlanmıştır.

Sinagog 1983 yılına kadar ibadethane olarak kullanıldı ve Yahudilerin Edirne’yi terk etmeleri nedeni ile yıkılmaya yüz tuttu, çatısı tamamen çöktü ve 4 duvardan ibaret kaldı. Bu sinagog 2010 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü kararı ile restore edildi. Sinagog içerisinde restorasyondan önceki harap haline dair görseller de konulmuş durumda. 26 Mart 2015 tarihinde devlet temsilcileri ve Yahudi cemaati fertlerinin katılımı ile yeniden hizmete açıldı. Edirne Büyük Sinagogu’nu mesai saatleri içinde ziyaret etmeniz mümkündür. İbadethane olarak yer aldığı için girişler ücretsizdir.

Avrupa’nın en büyük, dünyanınsa üçüncü büyük sinagogu durumundadır.