Bardak, Türkçe'de su içilen kap anlamına gelmektedir. Tarihte Kaşgarlı Mahmud bart sözcüğünü kullanmıştır. Eski Kıpçakça' da küçültme eki almış bugünkü biçimiyle olarak da bilinmektedir. İlginç biçimde çok eski tarihlerde ' bardak'  sözcüğüyle istikrar kazanmıştır.
Cam eşyanın yaygınlaşmadığı kırsal kesimde, yakın zamana kadar Arapça'dan alınan sözcüklerle 'tas' ve 'maşraba' olarak adlandırılmıştır. Anadolu halk kültüründe, yöresine göre ahşap veya toprak bardak için boduç, bocut gibi değişken isimleriyle ayrı bir sözcük bulunsa da, “eski çamlar bardak oldu” deyiminin dönüşümüyle şimdiki modern kültürde bardak olarak bilinmektedir.
Karton bardaklar ise  günümüzde hızlı yaşamın aktif olduğu mekanlarda camın alternatifi olan gündelik yaşantımıza girmiştir. Çoğumuz için kahve günlük hayatımızın önemli bir parçasıdır. Evimizde, iş yerlerimizde kafeine bağlı olarak yaşamaktayız.
Tek kullanımlık ,karton bardakların ilk kullanıldığı tarihler 20. yüzyılın başlarında başlar. 1907 yılında, A.B.D Boston da bulunan avukat ve mucit Lawrence Luellen kullanıldıktan sonra atılabilen kağıt bardağı patentli olarak icat etti. HEALTH CUP” olarak adlandırdı.Yapısı kullanımdan sonra kullanılıp atılabilen bir kağıt torbaya benziyordu. 5 yıl sonra “ PAPER CUP ” olarak adı yaygınlaşarak dünyada popüler olmuştur.
1918'de, İspanya' da grip ile beraber suda enfeksiyon salgını oldu birçok insan öldü. O yıllarda herkes mikroplardan korkuyordu. Bu olay tek kullanımlık kapların kullanımda olduğu bir zamandı. İnsanlar kağıt bardakların ne kadar faydalı olduğunu takdir etmeye başladılar. Bu nedenle tek kullanımlık kaplar kağıt bardaklar kendilerini hızlı yaşam kültürüne kendilerini kabul ettirmiştir.
Tek kullanımlık karton bardaklar, sadece su içmek değil, çay ve kahve gibi sıcak içecekler için de kullanılmaya başladı. 1930'lu yıllarda, kağıt bardakların el yakmaması için bardak tutucu sleve icat edilmiştir. 1933 te bir mucit kulplu karton bardak icat etmiştir.
Ülkemizde ise 2000' li yılların başında hızlı tüketimin ve iş hayatının hızlanması kullan at ürünlerin kullanılmasına ihtiyaç olduğunu göstermekteydi. Bununla beraber karton bardak üreticileri  imal ettiği ürünlerini bilinçli kullanıcıların kullanımına sunmuşlardır.
Hali hazırda karton bardak piyasasında üretimini ve satışını yapmakta olan firmalar, güvenilir ürünler ile ülkemize hizmet vermektedir.
Alıntı Kaynak