YAVUZ SELİM TEPESİNDE GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER

Yavuz Selim Camii

Yavuz Selim Camii, İstanbul’un en güzel camilerinden biri olmasına rağmen çok fazla tanınmıyor. Yedi tepeli şehrin beşinci tepesine kurulan cami yedi selatin camilerinden biri. Burada ayrıca Osmanlı İmparatorluğu’nun sınırlarını iki katına çıkaran Yavuz Sultan Selim’in türbesini ziyaret edebilirsiniz. Sultan I. Abdülmecid’in Garabet Balyan tarafından tasarlanan türbesi de ayrıca burada bulunuyor. Caminin terasından görünen Haliç manzarası, Yavuz Selim Camisi’nin bir başka güzelliklerinden.

Aspar Sarnıcı (Çarşamba Çukurbostanı)

Aspar Sarnıcı, Sultan Selim Camii’nin tam yanında. İsmini Bizans imparatoru Leo’nun 471’de öldürttüğü General Aspar’dan almış. Osmanlı’dan beri halk arasında açıkhava sarnıçlarına “Çukurbostan” adı verilmiş. Çarşamba’daki Aspar Sarnıcı da halk arasında “Çukurbostan” olarak biliniyor.

Sarnıcın karşısındaki tarihi Sultan Sarnıcı günümüzde düğün ve nişan organizasyonları için kullanılıyor.

Theotokos Pammakaristos Manastırı / Fethiye Camii

Bizans’ın nadide eserlerinden biri olan Fethiye Camii, İmparator John Komnenus ve eşi Anna Doukaina tarafından yaptırıldı. Güney tarafındaki şapel Mihail Glabas Tarkaniotes isimli bir asilin katkılarıyla 13. yüzyılda eklendi.

Kilise 1456’dan 1458’e kadar patrikhane olarak kullanıldı. 1573’de Sultan 3. Murad tarafından camiye çevrildi. Gürcistan ile Azerbaycan zaferlerini hatırlatması için Fethiye Camii olarak isimlendirilen yapının bir kısmı cami, şapel bölümü de müze olarak kullanılıyor.

Çarşamba pazarı

Fatih Camii’nin arka tarafında çarşamba günleri pazar kuruluyor.