BAĞDAT CADDESİ

Bağdat Caddesi ya da kısaca "Cadde"…

Sadece Kadıköyde yaşayanların değil, tüm İstanbulluların bildiği en ünlü caddelerden biridir Bağdat Caddesi.

İstanbulun en uğrak ve en haraketli noktalardan biri olan Bağdat Caddesi, kafeler, fast food dükkanları ve ünlü restoran zincirlerinin şubeleri ile bir buluşma mekanı olmanın yanı sıra en ünlü markalarının yer aldığı bir alışveriş ve gösteriş merkezidir. Ünü dünyaya yayılmış olan Bağdat Caddesi’nin tarihi bir hayli eskiye dayanır. Eski kaynaklarda Bizansı Anadoluya bağlayan bir yol olduğu belirtilir. Osmanlılar zamanında daha da önem kazanır.

Anadoluda sefere çıkacak ordu, bugün sadece adı kalan Haydarpaşa Çayırında toplanır; sefer hazırlıklarını burada yapardı. Bağdat Yolu ismini alması ise, IV. Muratın Bağdata yaptığı ve zaferle sonuçlanan sefere bağlanır.

Ordunun İstanbul’dan sefere çıkarken izlediği yol, bundan böyle artık Bağdat Yolu’dur… Kadıköyün asıl gelişiminin II. Abdülhamit döneminde olduğu bilinir. O dönemde Saray’a yakın oturmak isteyen paşalar ve üst düzey devlet görevlileri Kadıköyde arazi satın alarak köşkler ve evler yaptırırlar.

Bu yerleşimlerin çoğu da Bağdat Caddesi etrafında olur. Bugün cadde üzerinde sayıları hayli azalan bu konaklar ve evler, Bağdat Caddesinin ilk yapılarındandır. 1. Dünya Savaşından önce caddeyi süsleyen Arnavut kaldırımı taşlar, araçların daha rahat yol alabilmesi için sökülür ve yerine asfalt dökülür.

Bağdat Caddesi’nde Osmanlı döneminden kalan çeşmeler ile namazgahlar da bulunur. Haydarpaşa Çayırında bulunan Ayrılık Çeşmesi, yıkıldıktan sonra adlarını bulundukları semtlere veren Söğütlüçeşme ve Selamiçeşme bunların en bilinenleridir.

Dünya’da alışveriş yapılabilecek 4’üncü cadde olarak gösterilen Bağdat Caddesi, binlerce mağaza ve alışverişle geçen bir günün yorgunluğunu bir fincan kahveyle atabileceğiniz kafeteryaları ile yerli ve yabancı turistleri ağırlamaya devam ediyor.