ÇEMBERLİTAŞ TEPESİ’NDE GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER

Çemberlitaş Tepesi’nde gezilecek yerler listenize dahil etmenizi önerdiğimiz ilk nokta, Çemberlitaş Sütunu. Bölgenin adete bir simgesi olan Çemberlitaş Sütunu'nun tarihi MS. 330 yılına dayanıyor. Bizans döneminden günümüze kadar gelen bu yapı, Konstantin'in şerefine dikildi.

Çemberlitaş Sütunu'nun ardından Çemberlitaş Hamamı'nı da ziyaret etmelisiniz. Mimar Sinan eserleri arasında bulunan Çemberlitaş Hamamı, 1584 yılında 3. Murat'ın annesi Nur Banu Sultan'ın isteği üzerine yapılmış. Hamam aynı zamanda Evliya Çelebi'nin Seyahatname adlı kitabında da geçiyor. Tarihi Yarımada’da günü kapatmadan Çemberlitaş Hamamı'nda yorgunluğunuzu atmanızı öneririz.

Nuruosmaniye Camii

Yapımına I. Mahmud tarafından başlanan yapı, Sultan Mahmud’un vefatıyla yarıda kaldı. Sultan Mahmud’un yerine geçen III. Osman, inşaatı tamamladı ve adını Nûr-ı Osmânî Camii olarak belirledi. 1755 yılında tamamlanan külliye Hüsn-i Hat’la yazılmış kitabelerin haricinde neredeyse tamamen barok tarzında yapıldı. Nuruosmaniye Camii’nin adının anlamını III. Osman’a atfedenler, Osmanlı’nın nuru anlamına geldiğini rivayet edenler de var. Bir kısım da camii içindeki ışıktan ve nurdan dolayı bu ismi aldığını savunuyor.

Şerefiye Sarnıcı

Bizans İmparatoru II. Theodosius tarafından 428 ve 443 yılları arasında Bozdoğan Kemeri vasıtasıyla su depolanmasını sağlamak amacıyla inşa edilen Şerefiye Sarnıcı, 8 yıllık restorasyon çalışmasının ardından ziyarete açıldı. Mutlaka görmelisiniz...