GENEL BİLGİLER

2011 yılında ilan edilen ve Belgrad Ormanı içerisinde yer alan dokuz adet tabiat parkından biri olan Falih Rıfkı Atay Tabiat Parkı, ismini ünlü edebiyatçı Falih Rıfkı Atay’dan almıştır. Yaklaşık 16 hektar alana sahip Tabiat Parkı, zengin bir flora ve fauna varlığına sahiptir. Hakim ağaç türü, meşe ve gürgendir. Kanuni Sultan Süleyman’ın Belgrad Seferi dönüşü getirilen Sırp esirlerin yaşadığı Belgrad Köyü, Tabiat Parkı’nın sınırları içinde bulunmaktadır. Alan içerisinde korunması gereken kültür varlığı olarak tescil edilen kilise kalıntısı da yer almaktadır.

GERÇEKLEŞTİRİLEBİLECEK FAALİYETLER

Günübirlik kullanım alanları, piknik yapmaya olanak sağlar. Alanda çocuk oyun alanı ve kır lokantası bulunmaktadır. Orman içi patikalarda doğa yürüyüşü yapılabilir. Tabiat Parkının tam karşısında Geyik Üretim Sahası bulunmaktadır.

 ULAŞIM BİLGİLERİ

Belgrad Ormanları’nın Bahçeköy girişinden girildikten sonra tabelaların size rehberlik ederek ulaşacağınız Neşet Suyu Tabiat Parkı’na komşu durumdadır. Neşet Suyu Tabiat Parkı içerisindeki koşu parkurundan da alana geçiş yapılabilmektedir. Kemerburgaz’dan Göktürk ve Kurtkemeri güzergahını izleyerek alana ulaşılabilir. Toplu taşımayı kullanacak olanlar Bahçeköy semtine Varış için, Levent Büyükdere Caddesi üzerinden Bahçeköy yönüne giden “42 M” otobüslerine ya da Yenikapı-Hacıosman metro hattını kullanarak Hacıosman’a geldikten sonra “42 HM” otobüslerine binip son durakta inerek Bahçeköy semtine ulaştıktan sonra taksi ile Alana ulaşabilirler.

 FLORA BİLGİLERİ

Falih Rıfkı Atay Tabiat Parkı’nda vejetasyon ağırlıklı olarak Sapsız Meşe (Quercus petraea), Saplı Meşe (Quercus robur), Kasnak Meşesi (Quercus vulcanica) türlerinden oluşmaktadır. Yer yer Böğürtlen (Rubus spp.), Dikenli Mersin (Ruscus aculeatus), Funda Çalısı (Erica arborea), Defne (Laurus nobilis), Anadolu Saparnası (Smilax excelsa) gibi çalı türleri, Mor Çiçekli Obrizya (Aubrieata cultorum), Yaban Çileği, Kedi Nanesi (Nepeta cataria) gibi otsu bitkiler de yer almaktadır. Tek tek veya kümeler halinde ormana yayılan Ihlamur (Tilia argentea), Doğu Kayını (Fagus orientalis), Gürgen (Carpinus betulus) türleri de dikkat çekmektedir.

 FAUNA BİLGİLERİ

Alanın karşısında yer alan Geyik Üretim Sahası’nda yaşayan geyikler, yoldan karşıya geçerken karşılaşılan Yaban Domuzları, Tilki ve Kurtlar, ağaçların dallarında görülen Şahin, Atmaca, Saka, Saksağan, Karga, Ağaçkakan, Serçe, İspinoz, ormanda dolaşırken karşılaşılabilen Kirpi, Sincap, Kaplumbağa ve daha birçok hayvan türü faunayı oluşturmaktadır.

 GİRİŞ ÜCRETLERİ

Şahıs 4 tl, İndirimli 2 tl, Bisiklet 4 tl, Motosiklet 8 tl,otomobil 12 tl, minibüs 35 tl, Midibüs 60 tl, otobüs 110 tl

 KIR LOKANTASI

Yeni Derya Kır Lokantası Tel : 0537 560 2950, 0537 287 0969, 0533 416 5625

Burada neler var?

 İlçe: Sarıyer

 Alanı: 16,33 ha

 Giriş: 00:00

 Otopark Alanı

 Çeşme

 Piknik Alanları

 WC

 Tarihi Yapı

 Dere

 Çocuk Oyun Alanı

 Orman Yolları

 Yaban Hayarı Koruma Alanları

 Yaban Hayarı Üretim Alanları

 Güvenlik Noktaları

 Yağmur Barınağı

 İdari Hizmet Binası