İSTANBUL CUMHURİYET EĞİTİM MÜZESİ

Telefon: 02125160688

Faks: 02125160688

WEB Adresi: http://cumhuriyetegitimmuzesi.meb.k12.tr

Adres: Şehit Mehmetpaşa Yokuşu No: 3 Sultanahmet Fatih İstanbul

ULAŞIM BİLGİLERİ

İl ve İlçe Merkezine Uzaklık: MERKEZ KONUMUNDADIR

Ulaşım: TOPLU TAŞIMA TRAMVAY SULTANAHMET DURAĞI

Yerleşim Yeri Bilgisi: KÜÇÜK AYOSOFYA MAH. ŞEHİT MEHMET PAŞA YOKUŞU NO:3 FATİH/İSTANBUL SULTANAHMET MEYDANINDA DİKİLİTAŞIN KARŞISINDA MARMARA REKTÖRLÜK BİNASININ ARKASINDADIR.

CUMHURİYET EĞİTİM MÜZESİ TARİHİ

Cumhuriyet Eğitim Müzesi, 1998 yılında kurulmuştur. Cumhuriyet Eğitim Müzesi; Cumhuriyetimizin 75. Yılı kutlamaları çerçevesinde; Türk Eğitim Tarihi’nde, özellikle Cumhuriyet Dönemi’nde eğitimimizde kaydedilen gelişmeleri ve kullanılan ders araç, gereç ve malzemeleriyle belge ve eşyalarını gösterebilmek, Cumhuriyetimizin “Temel İlke ve Değerleri”nin daha iyi anlaşılmasına, kıymet ve öneminin bilinmesine katkı sağlaması için;Sultanahmet Endüstri meslek Lisesi’nin bahçesindeki “Tarihi Kılıçhane Binası”’nda kurulmuştur.

Müze hizmet verdiği bina olarak da önem taşımaktadır; bina, “Tarihi Kılıçhane Binası” olup; İstanbul Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedildikten bir yıl sonra 1454 yılında inşa edilmiştir. “Tarihi Kılıçhane”’de Osmanlı İmparatorluğu’nun Yeniçeri Ordusu’nun kılıçları yapılmıştır. Bu bina aynı zamanda kılıç yapımının öğretildiği bir teknik okuldur. “Tarihi Kılıçhane Binası” Osmanlı Mimarisi açısında da önem taşımaktadır. Binada geniş mekan elde etmek için dört kubbe ortada bir sütun taşıyıcıya bindirilerek geniş bir mekan elde edilmiştir. Bina bu özelliğiyle de İstanbul’daki tek yapıdır. Yine bina sur içinde ayakta kalan ve halen hizmet vermeye devam eden Osmanlı eserleri içerisinde tek yapı olma özelliği taşımaktadır.

Cumhuriyet Eğitim Müzesi’nin içerisinde hizmet vermekte olduğu “Tarihi Kılıçhane Binası”556 yıllık tarihi sürecinde değişik amaçlar için de kullanılmıştır. XVII. yy.’da Sultanahmet Camii Külliyesi’ne dahil edilerek hastane olarak kullanılmış, XVIII. yy.’da “Bahriye Müzesi” olarak hizmet görmüş, XX. yy.’ın başlarında sinema olarak hizmet vermiş, Cumhuriyet Dönemi’yle birlikte de Sultanahmet Endüstri Meslek Lisesi’nin derslik ve atölyeleri olarak kullanılmıştır.

Fatih Sultan Mehmet’in vezirlerinden Gedik Ahmet Paşa tarafından inşa ettirilen “Tarihi Kılıçhane Binası”1998 yılında restore edilerek “İSTANBUL İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ CUMHURİYET EĞİTİM MÜZESİ” olarak hizmet vermeye devam etmektedir.

Cumhuriyet Eğitim Müzesi’nde sergilenen eşyalar, İstanbul’daki tarihi okullarımız taranarak eğitim tarihimizin son 150 yıllık döneminde kullanılan ders araç, gereç ve malzemelerle belge ve eşyalar sergilenmektedir. Hafta içi ücretsiz olarak ziyaretçilere açık olan Cumhuriyet Eğitim Müzesi’ni ağırlıklı olarak ilköğretim ve ortaöğretim öğrenci ve öğretmenleriyle veliler gezmektedir. Müzeyi yüksek öğrenim öğrencileri de özellikle üniversitelerin “Müzecilik Bölümü” öğrencileri gezmektedir. Cumhuriyet Eğitim Müzesi, Sultanahmet’te müzelerin yoğun olduğu bir bölgede olduğundan yabancı turistler de gezmektedir. Yıllık 5.000 kişiyi bulmaktadır. Müze bu ziyaretçi potansiyeliyle İstanbul’da hizmet vermekte olan “Meslek Müzeleri” içerisinde en çok ziyaretçisi olan müzelerin başında gelmektedir.

Müzede sergileme: mimari yapıya uygun olarak düzenlenmiştir . Eski kılıçhane binası olması sebebiyle yapıda bulunan bölmeler müze amacına uygun olarak kullanılmış ve teşhir açısından kolaylık sağlamaktadır;