Oyuncak değil zehir

NİHAT ULUDAĞ ÖZEL HABER

Ambarlı Limanı’nda düzenlenen operasyonda, Çin’den kaçak olarak getirilen 4 konteynır dolusu oyuncağa el konuldu. Gümrük Laboratuvarı’nda yapılan incelemelerde oyuncakların, ‘kanser’, ‘kısırlık’, ‘üreme bozukluğu’ ve ‘sinir sistemi bozukluğuna’ yol açan yüksek miktarda “Azo Boyar”, “Fitalat” ve “ağır metaller” içerdiği belirlendi.

İstanbul Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekipleri, Çin’den ithal edilen metal çerçevelerin bulunduğu 4 konteynırı incelemeye aldı.

KONTEYNIRLAR X-RAY CİHAZLARINA SOKULDU

X-Ray cihazından geçirilen konteynırların içerisinde metal çerçevelerin dışında bazı ürünlerin olduğu tespit edildi.

4 KONTEYNIR KAÇAK OYUNCAĞA EL KONULDU

Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekipleri, ithalatçı firma tarafından, metal çerçeve olarak beyan edilen 4 konteynırı tek tek açarak fiziki olarak incelemeye aldı. Yapılan incelemelerde konteynırların ilk iki sırasında plastik çerçeve bulunduğu arkasında yüz binlerce kaçak oyuncaklar olduğu belirlendi.

19 TON KAÇAK OYUNCAĞA EL KONULDU

Açılan 4 konteynırın içerisinde 765 bin lira değerinde 3 ton 115 kilo plastik çerçeve ve 19 ton 415 kilo ağırlığında yüz binlerce oyuncak ele geçirildi.

OYUNCAK NUMUNELERİ İNCELEMEYE ALINDI

İstanbul Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekipleri, oyuncakların sağlık açısından bir tehdit içerip içermediğinin belirlenmesi için numunelerini alarak İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne bağlı İstanbul Laboratuvar Müdürlüğü’ne gönderdi.

OYUNCAK DEĞİL ZEHİR

Oyuncakların yapılan laboratuar testlerinde şok edici bir sonuç çıktı. Yüz binlerce çocuğa satılması planlanan oyuncakların, ‘kanser’, ‘kısırlık’, ‘üreme bozukluğu’ ve ‘sinir sistemi bozukluğuna’ yol açan yüksek miktarda “Azo Boyar”, “Fitalat” ve “ağır metaller” içerdiği belirlendi.

KAÇAK VE ZARARLI OYUNCAKLARLA İLGİLİ SAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı, Çin’den ülkemize kaçak olarak sokulmaya çalışılırken yakalanan kansorejen içeren oyuncaklarla ilgili soruşturma başlattı.

TASFİYE EDİLMEYİP İMHA EDİLECEK

Yasa gereği kaçak eşyalar Gümrük Bakanlığı Tasviye Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nde ihale ile satılıyor. Ancak sağlık açısından oldukça zararlı olan bu oyuncaklar imha edilecek,

BU OYUNCAKLAR ZEHİR SAÇIYOR

İntertek Test Hizmetleri Kimya Bölümü Müdür Yardımcısı Kimyager Füsun Karaoğlu Özkan, “çocukların kullandığı oyuncaklarda, ‘Azo Boyar maddeler’, ‘Fitalatlar’ ve ‘Belirli Metallerin Göçü’ (Ağır Metaller) içermesinin büyük bir facia olduğunu söyleyerek. “Bu maddelerden birinin dahi oyuncakta olması çocuklarımızın sağlığını ciddi anlamda tehdit etmektedir” dedi.

ÇOCUKLAR BÜYÜK TEHLİKE ALTINDA

Kimyager Füsun Karaoğlu Özkan, oyuncaklarda bulunan ‘Azo boyar’, ‘Fitalat’ ve ‘Elementlerin göçü’ (Ağır metaller)’in zararlarına şöyle anlattı:

Azo Boyar Maddeler

Azo boyarmaddeler, yapılarında bir azo grup barındıran sentetik boyalardır. Azo boyarmaddeler tekstil ürünlerinin ve deri ürünlerinin boyanmasında yaygın olarak kullanılır. Bazı azo boyar maddeler, belli koşullar altında kanserojen aromatik aminler üretebilirler. Avrupa’da (EC) No 1907/2006 sayılı REACH Yönetmeliğinin Ek XVII bölümünde, 22 kanserojen aromatik aminin tekstil ve deri ürünlerinde kullanımı yasaklanmıştır. Tekstil endüstrisinde kullanılan bazı diğer boyalar, insanlar üzerinde olumsuz etkisi olan boyalar olarak sınıflandırılmaktadır. Bu boyalar, uzun süre ciltle temas halinde, cilt tarafından kolaylıkla emilebilmektedir. Bu madde insan sağlığı açısından tehlikelidir. İnsanlarda kansere neden olmaktadır.

Fitalatlar

Fitalatlar, Polivinil Klorürü (PVC) yumuşatmak için en yaygın olarak kullanılan plastikleştiricilerdir. Bazı çalışmalar, canlandırılmış ağza alma koşullarında, yumuşatılmış PVC’nin küçük çocuklarda potansiyel olarak tehlikeli etkiler doğurabilecek miktarlarda fitalat salınımına yol açabileceğini göstermiştir. Dünya çapında çeşitli ülkelerde, Tüketici Ürünlerine ilişkin Geliştirilmiş Yasa (CPSIA) ve AB REACH Yönetmeliği aracılığıyla, çocuk bakım ürünlerinde fitalat kullanımına sınırlamalar getirmiştir.

Fitalatlı ürünlerin üzerinde yapılan laboratuvar çalışmalarına göre, bu ürünlerin özellikle bebek ve çocuk gelişiminde rol oynayan hormanları etkilediği ve ilerleyen yaşlarda kısırlık, üreme bozuklukları ve kansere yol açtığı tespit edilmiştir. İnsanlara ve canlılara bulaşımı; solunum, ağız yolu (tükürük) ya da cilt teması ile olabilir. Bu zararlı maddeler vücuda ne kadar çok temas ederse, risk o oranda artmaktadır.

Belirli Elementlerin Göçü (Ağır Metaller)

Ağır metaller, bazı boyaların ve pigmentlerin yapımında kullanılır. Ağır metaller ürünlere boyama ve bitirme işlemleri yoluyla da bulaşabilir.

Çocuklar tarafından emildiğinde, ağır metaller karaciğer veya böbrekler gibi iç organlarda birikme eğilimi gösterir.

Yüksek düzeylerde birikim meydana geldiği zaman vücudumuzda bulunan sistemler (örn: sinir, sindirim vb.) üzerinde olumsuz etkileri büyük olabilir. Vücuttan atılamamaları sebebiyle sağlığımızı ciddi oranda tehdit etmektedir. Örneğin; yüksek düzeylerde kurşun, sinir sistemini ciddi oranda etkileyebilir.