İstanbul Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti ile Mücadele Şube Müdürlüğü görevlilerince “Organ Ticareti” ve “Resmi Belgede Sahtecilik” konuları ile ilgili 18.09.2019 günü yapılan eş zamanlı operasyonlarda;

İlimizde bulunan bir özel hastaneye sahte belgeler ile illegal yollardan böbrek nakli için başvuru yapan ve organ nakli bölümüne akraba olarak müracaat ettikleri tespit edilen Bulgaristan uyruklu Kırıl N.İ. (47) ve verici olan Ukrayna uyruklu Marııa O. (30) isimli şahıslar ile bu şahıslara tercümanlık yaptığı belirlenen Moğolistan uyruklu Munkhjın D. (30) ve Dungarmaa C. (32) isimli şahıslar yakalanarak gözaltına alınmış, çalışmalar sürerken Etik Kurulu tarafından gönderilen ve organ nakli için başvuruda bulunan şahıslar ile ilgili yapılan araştırmalar sırasında, Mavuş D. (57) isimli şahsa organ vericisi olarak başvurusu bulunan Tuncay Ü. (29) isimli şahsın önceden yürütülen bir soruşturma dosyasında firar olduğu tespit edilmiş, şahıslar etik kuruluna müracaatları sırasında yakalanarak gözaltına alınmış, yapılan araştırmalarda 100.000 TL karşılığında anlaştıkları belirlenmiştir.

Çalışmaların devamında, özel bir hastaneye organ nakli için başvuruda bulunan İsrail uyruklu Mahran Abu L. (37) ve Olmazıa G. (39) ile Ürdün uyruklu Emad Abdul Halim Q. (30) ve Nassem Yousuf Mohammed Abu A. (25) isimli şahıslar takibe alınmış, hastaneye gelen şahısların sahte evrakla ile verici kişiyi değiştirmeye çalıştıkları tespit edilmiş ve şahıslar yakalanarak gözaltına alınmıştır.

Yapılan operasyonlar neticesinde yakalanan şüphelilerden Munkhjın D, Dungarmaa C, Mavuş D. ve Tuncay Ü. isimli şahıslar işlemlerinin tamamlanmasının ardından savcılık talimatıyla serbest bırakılmış, Kırıl N.İ, Marııa O, Olmazıa G, Mahran Abu L, ve Nassem Yousuf Mohammed Abu A. isimli şahıslar hakkında sevk edildikleri adli makamlarca adli kontrol hükümleri uygulanmış, organizatör olduğu belirlenen Emad Abdul Halim Q. isimli şahıs ise tutuklanarak Ceza İnfaz Kurumuna teslim edilmiştir.