İstanbul Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü görevlilerince, “Organ ve Doku Ticareti” konusu ile ilgili yürütülen çalışmalar kapsamında; Filistin ve Ürdün uyruklu şahısların, kendi konsolosluklarından alınmış gibi gösterdikleri sahte akrabalık ve doğum belgeleri ile İlimizde özel bir hastanede organ nakli yaptırdıkları tespit edilmiştir.

Yapılan araştırmalarda organizatör/aracı şahısların verici olarak özellikle maddi durumu olmayan şahısları seçtikleri ve sosyal medya üzerinden irtibat kurdukları belirlenmiş, nakil işleminde bulunacak şahısların ülkeye giriş, konaklama, hastanedeki tetkik ve test işlemlerine aracı oldukları belirlenmiştir. Ayrıca bu işlemler karşılığında taraflardan komisyon ve organ bedeli adı altında toplam 122.500 $ para alındığı tespit edilmiştir.

Elde edilen bilgiler doğrultusunda 03.12.2021 tarihinde şahısların kaldıkları otele gerçekleştirilen operasyonda Ürdün uyruklu H.B. isimli organizatör şahıs, Ürdün uyruklu H.A.Z, Filistin uyruklu A.Y.M.S, Suriye uyruklu A.M. isimli aracı şahıslar ile Filistin uyruklu M.J.K. isimli alıcı şahıs yakalanarak gözaltına alınmıştır.

Otelde yapılan aramada;

Suçtan elde edildiği değerlendirilen 21.600 $ ve 10.000 ₺,

1 adet kaşe,

5 adet cep telefonu,

Çok sayıda sahte belge ele geçirilmiştir.

Çalışmaların devamında 04.12.2021 tarihinde düzenlenen operasyonda Filistin uyruklu H.Q.A. isimi aracı şahıs ile Ürdün uyruklu A.H, N.S, M.S.V. ile N.S.S. isimli verici şahıslar yakalanarak gözaltına alınmış, şüphelilerin aynı yöntemle sahte belgeler üzerinden nakil işlemlerini gerçekleştirdikleri anlaşılmıştır. Konu ile ilgili yakalanan ve 05.12.2021 tarihinde “Organ ve Doku Ticareti” ile “Resmi Belgede Sahtecilik” suçlarından adli makamlara sevk edilen şüphelilerden; H.Q.A, A.H, N.S, M.S.V, N.S.S. ve M.J.K. isimli şahıslar hakkında adli kontrol hükümleri uygulanmış, ilk operasyonda yakalanan H.B, H.A.Z, A.Y.M.S. ve A.M. isimli şahıslar ise tutuklanarak Ceza İnfaz Kurumuna teslim edilmiştir.