Bitcoin'le uyuşturucu siparişi

İstanbul'da sanal para 'Bitcoin' ile Kanada ve İngiltere'den uyuşturucu siparişi veren aralarında Tıp Fakültesi öğrencisinin de bulunduğu 5 üniversite öğrencisi suçüstü yakalandı. Öğrencilerden 3'ü tutuklanırken, 2'si de adli kontrol şartıyla serbest kaldı.

İstanbul Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekipleri, Kanada ve İngiltere'den gelen üzerinde gönderici bilgisi bulunmayan kargoları takibe aldı.

5 ÜNİVERSİTELİ SANAL PARA İLE UYUŞTURUCU SİPARİŞ ETMİŞ

Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekipleri, son 1 ay içerisinde düzenlediği 5 ayrı operasyonda, postacı kılığında, kargonun alıcısı olan kişilere içerisinde uyuşturucu bulunan kargoları teslim etti. Uyuşturucu kargolarının kendilerine ait oldunu söyleyerek teslim alan C.K., Y.T., M.Ç., B.O. Ve M.B.H. Suçüstü yakalandı.

Sanal para ile sipariş edilen uyuşturucu kargolarından, 150'şer gram Kanada Esrarı ve Bonzai ele geçirildi.

2 ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ TUTUKLANDI

Gözaltına alınan üniversite öğrencilerinden Y.T. Ve B.O. Çıkarıldıkları mahkemede tutuklanırken, C.K., M.Ç. Ve M.B.H. Adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

HELİN BALLIKAYA SİTELERİ İHBAR ETTİK

Üniversite öğrencisi C.K.'nın avukatı olan Helin Ballıkaya, “müvekkilim bitcoin para birimi ile kullanmak üzere uyuşturucu siparişi verilebileceğini 'd.................com ve q................com' internet sitelerinden öğrenmiştir. Daha önce böyle bir teşebbüsü olmayan müvekkil bu internet siteleri aracılığıyla bu işlemi yapmıştır. Bu sitelerde, yurtdışından nasıl uyuşturucu siparişi verileceği adım adım anlatılıyor. Adeta kişileri suç işlemeye teşvik eder bir yol izleniyor. Bu nedenle internet sitelerinin incelenerek erişiminin engellenmesini istiyoruz” dedi.

SİTELER NASIL SİPARİŞ VERİLECEĞİNİ ADIM ADIM ANLATIYOR

Avukat Helin Ballıkaya, “müvekkilim www.d...................com sitesinden öğreniyor. Bu sitede adım adım İngiltere' den nasıl sipariş verileceği ayrıntılı olarak anlatılıyor. Bu durum kolaylıkla sipariş verme yolunu açıyor. Ayrıca bu internet sitelerinde uyuşturucu maddelerin fiyatları Türkiye' deki meblağın 1/4 ü oranında. Bu da bilhassa gençlere ve üniversite öğrencilerine cazip geliyor. Yine asgari bir sipariş oranı belirlenmiş (20 gr) bu oranın altında sipariş verilemiyor.” dedi.

SANAL PARA TAKİP EDİLEMİYOR

Ballıkaya, “Bitcoin ile sipariş verilme sebebi ise; bu para birimi transferinin internet üzerinden takip edilememesi. Bitcoin para birimi son zamanlarda bu tür yasal olmayan iş ve işlemlerde kullanılmaya başlanmış durumda. Yine www.q...................com adlı internet sitesinde daha önce internetten uyuşturucu madde siparişi veren insanların yorumları mevcut. Bu yorumların hepsi, bu şekilde sipariş vermekten bir zarar gelmeyeceği üzerine yapılmış. Bir noktada teşvik etmeye yönelik hazırlanmış bir site. Müvekkil internetten siparişi bitcoin para birimi ile verdikten sonra, gümrük sahasında, gümrük muhafaza ekipleri, dedektörler ve özel eğitimli köpekler aracılığı ile tespit edilince zincirin bozulmaması açısından müvekkilin kargoyu alması bekleniyor. Kargoyu aldığı esnada da gümrük muhafaza ekipleri adli işlem yapıyor. Savcılık Makamı TCK 188 sevk maddesi ile müvekkili "uyuşturucu madde ithal etme" suçundan tutuklamaya sevk ettikten sonra, müvekkilin tıp fakültesi öğrencisi olması, maddeyi kullanma amacı ile sipariş verdiği, ithalat kastı olmadığı, pişman olduğu ve benzeri gerekçeler ile serbest bırakılmasını talep ettik. Mahkeme de adli kontrol şartı ile serbest kalmasına karar verdi. Şu aşamada Savcılık araştırması devam ediyor. Ülkemizde her geçen gün bu şekilde kolay erişilebilen internet siteleri aracılığı ile uyuşturucu madde siparişi verme olayları artmakta olup, maalesef bir çok insan bu suçun ne kadar yüksek cezalar öngördüğünden bihaber durumda. Bu nedenle de Savcılık Makamından bu sitelere erişimin engellenmesini talep ettik.” dedi.